Un tècnic fent una actuació contra les plagues, al barri de Can Feu. Autor: Jordi M.

L’Ajuntament farà una prova pilot a Gràcia i Can Feu per monitoritzar les plagues

  • El consistori afirma que s’han fet 1.453 actuacions entre l’1 de gener i el 25 d’agost.
  • La prova començarà aquest divendres i tindrà una durada de tres setmanes.

L’Ajuntament realitzarà una prova pilot als barris de Gràcia i Can Feu per conèixer quin és l’estat del clavegueram en relació amb la presència d’insectes. Així ho han anunciat aquest dimarts l’alcaldessa, Marta Farrés, i la regidora de Salut i Gestió de Plagues, Sílvia Garcia. L’estudi permetrà fer el monitoratge de les plagues a més de 800 pous de registre en un terreny de gairebé 3,5 quilòmetres quadrats.

Segons ha detallat el consistori, amb el nou estudi s’obriran les tapes dels pous (707 a Gràcia i 117 a Can Feu) i es documentaran en un mapa els punts on s’ha trobat més activitat. D’aquesta manera, es podrà saber l’extensió i distribució de la plaga per elaborar posteriorment un pla sistemàtic i preventiu. La prova comença a una part del districte 5, però “si tot funciona correctament després es pot extrapolar a tota la ciutat”, ha especificat Garcia.

Adhesiu de l’Ajuntament, a una tapa. Autor: Jordi M.

En aquest sentit, Farrés ha repetit que es tracta d’un problema a escala global. “Amb el canvi climàtic, la presència de paneroles ha agafat més dimensió a les ciutats mediterrànies”, ha explicat l’alcaldessa. Segons dades de l’Ajuntament, en el que portem d’any s’han fet 1.453 actuacions per gestionar les plagues. Gairebé mig miler d’aquestes han estat per avisos ciutadans (ja sigui en línia o al Servei d’Atenció Ciutadana). La resta, explica la regidora, forma part de les intervencions sistemàtiques que es fan periòdicament a la xarxa de clavegueram. “Actuem entre 48 i 72 hores quan rebem un avís”, ha exposat Garcia.

“Nosaltres actuem a la part de l’espai públic, és a dir, de la claveguera cap a fora. Si la plaga està dins de casa, que moltes vegades es col·loquen sobretot a les canonades, això ho ha de fer el particular, perquè és un espai privat. És molt important que anem coordinats”, ha comentat Farrés.

Aquest tipus d’intervencions van en augment. L’any passat es van gestionar 1.180 avisos ciutadans, una dada que suposa un increment de més del 20 per cent en relació amb el 2021 (quan van fer-se 928 denúncies). Segons ha explicat Farrés, a més de Gràcia i Can Feu, altres zones que han rebut una quantitat elevada d’alertes han estat la Concòrdia, els Merinals, La Creu Alta i el Centre.

Foto de portada: tècnic fent l’actuació aquest matí. Autor: Jordi M.

Comments are closed.