Mercat de Campoamor. Autor: David B.

Els comerciants, indignats: “El mercat de Campoamor s’ha mort per deixadesa”

El mercat de Campoamor tancarà les seves portes el 31 de març del proper any 2020. Gran part de les parades han anat abaixant la persiana al llarg dels últims anys. A hores d’ara tan sols queden oberts la carnisseria Montse, la rellotgeria Zafra, la cafeteria nou cafè i un Condis. Comerciants i clients mostren obertament la seva incertesa i decepció amb l’administració local. 

Carmen Cuesta, de 60 anys, és la propietària de la cafeteria Nou cafè. A les 9.30 hores del matí, el bar està ple. Aquest aspecte contrasta amb la buidor que es pot apreciar quan entres al mercat. Cuesta serveix els entrepans i els cafès a la gent del barri, i de fora. Un matrimoni s’asseu a taula per prendre l’esmorzar. Ronden els 70 anys, i venen a la cafeteria “gairebé cada dia” des de fa 30. Se senten dolguts pel que ja sembla el tancament definitiu del bar. “El mercat no té vida”, reconeix ell. “No sé què faran ara en aquest mercat, però segur que coses dolentes”, conclou ella.

Mercat de Campoamor. Autor: David B.
Carme Cuesta, aquest matí. Autor: David B.

La restauradora destaca que té “una clientela molt fidel” i que s’hi sent “molt a gust aquí”. Però entén que l’Ajuntament, amb aquest mercat, “té més pèrdues que beneficis”. A més explica que el model de compra ha canviat. “A la gent ja no li importa la qualitat, li importa la comoditat i el preu”. No obstant, hi ha gent “de tota la vida” que continua anant a comprar al mercat.

“Ens treuen el mercat de tota la vida. Hi ha gent que estem acostumats a comprar aquí. El mercat s’ha mort per la deixadesa de l’Ajuntament”, esclata Francisca Galaso, una veïna del barri que se sent indignada.

Els comerciants se senten “enganyats”, en paraules de Cuesta, “per l’Ajuntament”. Els tres propietaris asseguren que es van succeir un seguit de reunions amb els responsables de comerç de l’administració local del mandat anterior, i que tot estava preparat per fer una reforma del mercat. Aquest digital pot corroborar la versió [més infor a: ‘El Mercat de Campoamor viurà la seva primera gran reforma en 35 anys‘]. Tenien un pla, hi havia una partida pressupostària destinada a arreglar la superfície comercial i només quedava fer el concurs públic. “Però el nou govern ha pensat d’una altra forma, no vol invertir en la restauració del mercat”. Afirmen que fa només tres setmanes que se’ls va comunicar el tancament.

Mercat de Campoamor. Autor: David B.
El passadís central del mercat, aquest divendres. Autor: David B.

En el mateix sentit el propietari de la carnisseria Montse, Raúl Sánchez explica, mentre serveix uns talls de llom a una clienta, que amb el tancament del mercat “dues famílies més es queden al carrer”. Es refereix a la seva pròpia i també a la de la seva sogra, que treballa amb ell. Comenta que les ajudes que l’Ajuntament els ha ofert per muntar una altra parada a un altre mercat de Sabadell és “mínima”, i no els surten els comptes. Verifica, d’altra banda, la versió de la seva companya de la cafeteria.

“El govern socialista tenia molt clar, quan va entrar, que volia enderrocar tot això per construir pisos i un auditori”, lamenta Sánchez.

Però el carnisser no està disposat a rendir-se. “Lluitarem”, afirma. Fa tan sols una setmana que s’ha creat l’Associació del poble del sud de Sabadell. A la primera assemblea, segons Sánchez, hi van participar més d’una cinquantena de persones. Estan en procés de recollida de signatures perquè així, l’Ajuntament, “no tingui més remei” que escoltar-los.

Mercat de Campoamor. Autor: David B.
Juan Maria López, a la seva joieria. Autor: David B.

Per últim, el propietari de la rellotgeria Zafra, Juan María López i el seu pare ens atenen mentre desmunten un rellotge. Són allà des de 1991. Assegura que han “lluitat fins el final”, però que l’Ajuntament “ha enfonsat el mercat”. Assegura que el negoci, de moment, els funciona bé. “Ve molta gent de tota la ciutat”, destaca. Però el seu pla, quan tanqui el local, no serà un altre que “inscriure’s al INEM”.

Foto portada: mercat de Campoamor. Autor: David B.