L’històric Mercat de Campoamor tancarà per sempre el 31 de març de 2020

Als anys 80 del segle passat van obrir a Sabadell tot un conjunt de mercats municipals per facilitar l’abastiment alimentari de la població resident als barris. Així ho van fer el de Campoamor, Merinals, Torre-romeu i la Creu Alta. Tots han tingut reformes més o menys ambicioses. Tots menys un: el de Campoamor. Per llei de vida, o per inanició, tancarà les portes el 31 de març de l’any vinent. 

El mercat va obrir fa més de tres dècades, en els primers mandats d’Antoni Farrés. En els primers anys tenia desenes de parades de tot tipus: fruita i verdura, peix, carn, forns de pa, congelats, pastes i fins i tot una joiera, a més d’una de les poques botigues de Cafès Pont de la ciutat. Després va arribar un supermercat de la marca Condis. A més, el mercat era el punt de trobada a la zona entre veïns d’Espronceda i Campoamor, també de la Creu, completat amb el popular mercat ambulant dels dijous, dels que sempre ha funcionat més i millor a la ciutat.
Des de fa almenys dècada i mitja el mercat ha anat a menys sense aturador. L’arribada de les grans superfícies a la zona sud de Sabadell (un Mercadona proper cap a la Granja del Pas i un Lidl a Campoamor) van canviar molt els hàbits de compra del veïnat, cada cop gent més carregat d’anys i amb major presència d’estrangers. Tants uns com altres amb una capacitat adquisitiva limitada per igual. La crisi va colpejar fortament els paradistes, i els barris del sud, i les botigues de la zona (també part del comerç local del Passeig Espronceda, la carretera de Barcelona i altres carrers) han anat tancat o traslladant-se per manca de clientela.

Sense reformes

La manca de reforma de la llotja tampoc ha ajudat a fer-la competitiva. Sí es va reformar el Mercat de la Creu Alta. També el dels Merinals. Fins i tot el modest mercat de Torre-romeu. Per suposat es va reforma rel Mercat Central. Però mai el de Campoamor, que està com als anys 80. Almenys des de l’any 2003 el PSC portava la reforma del mercat al seu programa, però no es va moure ni un totxo.

Del mercat intercultural a l’enderroc

El darrer govern, el quatripartit, apostava per canvi total de model, més centrat en l’activitat gastronòmica intercultural. La reforma costaria 2,1 milions segons es va presentar fa dos anys (més info: ‘La primera reforma del mercat de Campoamor en 35 anys‘). No obstant, fins l’abril d’aquest mateix any no es va convocar el concurs d’idees.

El mateix mes d’abril, ja en plena precampanya electoral, el PSC va llençar la seva proposta més arriscada. Sense previ avís, però amb una proposta “molt pensada” deia en el seu dia l’alcaldable avui alcaldessa Marta Farrés: calia enderrocar el mercat, perquè no hi veu sortida. Sobre les seves cendres, cal fer-hi pisos socials i un centre cultural a la zona sud (més info: ‘El PSC aposta per donar carpetada al mercat de Campoamor‘).

Data de defunció: 31 de març de 2020

El pla comença a caminar. Al mercat només queden quatre comerços. El supermercat Condis, la joiera, un bar i una xarcuteria. Tant la xarcuteria com el supermercat abaixen la persiana a finals d’any. I el bar es traslladarà a un altre equipament municipal. La popular joiera del Mercat serà l’últim comerç a tancar, el 31 de març de l’any vinent.

Foto portada: el passadís central del Mercat de Campoamor. Autor: M.Tornel.