Mercat de Campoamor. Autor: David B.

Enterrat el projecte de mercat multicultural a Campoamor

Reconvertir el vell, més per deixat que per antic, Mercat de Campoamor en un mercat multicultural va ser l’aposta del govern quatripartit que va regir entre 2015 i 2019. Per fer-ho possible, l’executiu va rascar prop d’un milió d’euros d’ajudes europees i va convocar un concurs d’idees, que va convocar-se mes i mig abans de les municipals de 2019 (més info: ‘En marxa el concurs d’idees per al Mercat de Campoamor‘). Però d’allò no en quedarà res. Aquest dilluns s’ha enterrat oficialment el projecte. 

El projecte de rehabilitació del Mercat de Campoamor quedarà en un calaix. Així ho ha decidit finalment la Junta de Govern aquest dilluns. L’Ajuntament no seguirà endavant. No es convoca el contracte d’arquitectura per a la rehabilitació. L’actual govern dona carpetada al projecte.

Ara per ara, és més fàcil saber què no serà el Mercat de Campoamor abans de saber que serà. I és que s’està lluny de saber-se en què consisteix l’oferta. El PSC el volia enderrocar i fer-hi un auditori cultural, pisos protegits amb comerços als baixos. Però la proposta es va trobar certes resistències al barri i entre la majoria de l’oposició (ni ERC ni la Crida ni Junts ni Ciutadans veien clar l’enderroc). Així que Farrés va frenar la proposta per buscar un consens.

Els diners d’Europa van a una altra banda

I ara els grups polítics i les entitats de la zona s’han immers en una sèrie de taules de treball que han d’arribar algun dia a alguna sortida de consens. No sembla fàcil i sigui el que sigui, ja no hi haurà gaires diners. Els diners d’Europa van a una altra banda. No gaire lluny almenys. Per no perdre la subvenció europea, l’actual govern ha decidit invertir-los en convertir l’antic camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics en una zona verda (més info: ‘De camp de patates a jardins d’Espronceda i Campoamor‘).

Per tant, si s’inverteixen els diners europeus en els ‘jardins’, el que es faci dins del mercat s’haurà de pagar a pulmó per part de l’Ajuntament, o caldrà trobar noves fonts de finançament. I la reforma del Mercat tampoc sembla ara per ara urgent: la pandèmia ha canviat les prioritats i la pròpia alcaldessa ha guardat el calaix el seu programa electoral.

El Rebost, al Mercat

Fora de les taules de treball, el més tangible, el més real,  els fets, són que el Mercat segueix amb poquíssims comerços i que la seu provisional del Rebost Solidari passarà a ser el Mercat de Campoamor. Al Rebost, ara a Torre-romeu, arriben camions amb aliments i s’emmagatzemen a l’espera de ser distribuïts de nou a una vintena d’entitats, que després els entreguen des de les seves seus a les persones que reben aliments. És a dir, més que un mercat serà un punt logístic.

El punt de trobada pel que hagi de ser el mercat està lluny, però hi ha una cosa segura: no serà ja mai el mercat multicultural que van presentar tant Juli Fernàndez com Maties Serracant i Marisol Martínez diverses vegades.

Foto portada: un passadís buit de comerços, el passat mes de novembre. Autor: David B.