Foto portada: la plaça de Picasso, punt neuràlgic del barri de Campoamor. Autora: Lucía Marín.

El projecte A-Porta tindrà una segona fase a Espronceda i Campoamor

Espronceda i Campoamor tindran una segona fase del projecte A-Porta. Així ho han explicat aquest dilluns els responsables de la iniciativa, que han destacat que les enquestadores han arribat a gairebé 500 domicilis de la zona sud de la ciutat des del juliol de 2023 fins al desembre del mateix any. Les entrevistes han servit per dur a terme una anàlisi de les principals preocupacions del veïnat, entre les quals es troba la solitud no desitjada de les persones grans.

De la mà de les associacions veïnals d’Espronceda i Campoamor, es va fer una selecció de 702 habitatges a visitar amb la intenció de realitzar qüestionaris en format entrevista. Els resultats d’aquesta fase mostren que el 71 per cent de les llars han obert la porta (499 domicilis) i s’han realitzat un total de 359 entrevistes. Les visites són generades pels picaportes, persones del mateix barri preparades per donar la informació relacionada amb les preocupacions de la comunitat. En aquesta ocasió, han estat un equip de 7 persones que han dedicat 35 hores mensuals a les visites.

Solitud no desitjada i pobresa energètica

Dos dels eixos d’aquesta fase inicial del projecte han estat la solitud no desitjada i la pobresa energètica. En aquest sentit, del total de 227 dones entrevistades, s’ha pogut censar que 34 hi viuen soles. En el segment d’homes, dels 132 entrevistats hi viuen sols 25. De les entrevistes es desprèn que, en general, les persones majors del barri solen estar ateses i acompanyades.

“Estem molt contents perquè des del juliol passat ja tenim un recorregut i ara presentem aquests resultats que seràn tant útils tant a l’administració local com a les associacions veïnals”, destaca Jordi Giró, el president de la CONFAVC.

Pel que fa a la pobresa energètica, un 86 per cent dels enquestats afirma que pot mantenir una temperatura adequada a la llar durant l’hivern. A l’estiu, aquest percentatge cau fins al 81. “La millora de la qualitat de vida de la ciutadania passa per tenir un espai públic net, agradable i on s’han de fer inversions però també és molt important la convivència i la cohesió social dels nostres veïns i veïnes”, apunta Mar Molina, regidora de districte.

Projecte d’acció comunitària

A-porta és un projecte d’acció comunitària que s’ha implementat a diferents barris de tota Catalunya. Can Puiggener en va ser el primer a Sabadell. En aquest cas, s’ha portat a terme als barris de Campoamor i Espronceda i és una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que s’ha desplegat amb l’Ajuntament, la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS) i l’Associació de Veïns de Campoamor i Espronceda.

Més informació:

Foto portada: la plaça de Picasso, punt neuràlgic del barri de Campoamor. Autora: Lucía Marín.

Comments are closed.