SIS ANYS DE LES OBRES DEL TREN
A sis anys de l’inici de les obres de l’anomenat Metro Sabadell, iSabadell inicia aquesta setmana una sèrie per explicar l’actual estat de les obres d’aquesta infraestructura. El perllongament de la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell és la inversió més important que ha rebut la ciutat des del cobriment de les vies de la Renfe i la configuració de la Gran Via, a la dècada dels 70 del segle passat.
En total, el projecte de l’anomenat Metro Sabadell té un pressupost apoximat de 400 milions d’euros. En dues parts: 218 milions per construir els dos túnels que ja creuen Sabadell des de Ca n’Oriac i la Plana del Pintor fins el barri de Gràcia. I uns 200 milions més (encara no adjudicats a cap empresa) per a construir les estacions i posar en marxa tot allò necessari perquè el tren funcioni (vestíbuls, vies, catenàries i sistemes de seguretat, entre altres).
El passat dimecres 26 de març va fer sis anys que es va donar el tret de sortida a aquesta obra a la ciutat. Es va fer amb un ‘acte ciutadà’, al qual van assistir, segons les cròniques de l’època, unes 600 persones. El 26 de març de 2008 es feia a Fira Sabadell el tret de sortida a l’obra, amb discursos i presència institucional del conseller de Política Territorial i Obres Públiques de l’època, Joaquim Nadal (PSC) i l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.
Del 2012 al 2016
D’aquell acte, i dels compromesos allà verbalitzats i als documents escrits, a la realitat actual hi ha hagut alguns canvis. Mentre que el calendari inicial marcava quatre anys i mig d’obres, i es pensava que la nova xarxa entraria en funcionament a finals del 2012, finalment hi haurà, si no hi ha més canvis, entre tres i quatre anys de retard a l’obra.
El mes de gener de 2012 la Generalitat va aturar unes obres que ja anaven més lentes del previst. Van canviar el mètode de finançament i van anunciar que es reprenien poques setmanes abans de les eleccions autonòmiques de la tardor de 2012. Ara es treballa en el següent calendari: fi de les obres a final de l’any vinent i posada en funcionament de la xarxa en algun moment de l’any 2016. Però de moment no hi ha més concreció.
“No hi metro si no hi ha freqüència”
Un altre compromís pres inicialment, i caigut definitivament l’any 2011, el va pronunciar el llavors conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. “No hi ha metro si no hi ha freqüència”, va dir, afegint que als més de 400 milions invertits a Sabadell caldria afegir 130 milions més per fer una nova cua de maniobres a la plaça de Catalunya de Barcelona. Una obra feta a més de 20 quilòmetres de distància de Sabadell però que havia de permetre que hi hagués “frequència” perquè hi hagués metro cada cinc minuts.
Sent així, el Metro Sabadell no serà un metro. Per què? Perquè la cua de maniobres a plaça Catalunya no s’ha fet ni està previst que es faci. El govern de la Generalitat ha posposat indefinidament aquesta obra, empès per l’ajuntament de Barcelona, contrari a veure durant dos anys l’epicentre de Barcelona potes enlaire. Per tant, la freqüència no serà tant elevada. En definitiva, el tren que ara arriba a Gràcia i al Centre també ho farà a la Creu Alta, la plaça d’Espanya i Ca n’Oriac (on hi hauran les cotxeres i la cua de maniobres) però sense la freqüència d’un suburbà. La freqüència passarà d’un tren cada 12 minuts actual a un comboi cada 10 minuts a partir del 2016.
Altres compromisos sorgits durant la discussió i definició del projecte, com el perllongament fins a Castellar, han quedat en poca cosa malgrat que hi ha un estudi informatiu aprovat l’any 2010. El soterrament fins al castell de Can Feu tampoc està previst actualment, malgrat que en els darrers dies s’ha publicat l’estudi informatiu. D’altres compromisos menors, com l’anunciat per l’Ajuntament baixador a Sant Pau de Riu-sec, no se n’ha sentit gaire més.
Sigui com sigui, quan les obres acabin Sabadell tindrà una nova xarxa de transport que pot canviar els moviments dels sabadellencs i els vallesans dins i fora de la ciutat. L’estació Sabadell Nord es configurarà com la principal de la ciutat i en tot un pol metropolità per a gent de Terrassa o Manresa, amb un intercanviador entre Renfe i ‘Catalans’.
Els veïns de la zona nord de Sabadell, de la zona que no fa tantes dècades era coneguda com Kansas city, ara podran anar directament a la UAB, a Sant Cugat o a la Diagonal de Barcelona en tren. O al centre de Sabadell, al bell mig del Passeig, si així ho volen. Els autobusos de la TUS s’hauran de redefinir i i hi haurà tres nous grans aparcaments soterranis de pagament: al Nord, a l’avinguda Josep Tarradellas i sota el Passeig Manresa.
Avui el DOG publica l’anunci d’informació pública del soterrament fins a Can Feu http://www20.gencat.cat/portal/site/portaldogc/menuitem.c973d2fc58aa0083e4492d92b0c0e1a0/?vgnextoid=485946a6e5dfe210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&appInstanceName=default&action=fitxa&documentId=658621&language=ca_ES
Sigo pensando lo que ya algunos me oyeron decir al inicio de estas obras y es que estas obras del mal llamado metro de la mitad norte de la ciudad eran desproporcionadas e innecesarias en una ciudad casi lineal como la nuestra, bien comunicada norte sur mediante autobuses y Renfe. Si lo que se quería era la interconexión FFCC – RENFE, sólo era necesario prolongar lo que se estaba ya estaba previsto en los años 20 desde el apeadero Rambla a la Plaza Antonio LLonch (Gran Vía) por debajo de la calle Tres Creus, y de ahí hacia Granollers. Parece mentira que en tiempos de Primo de Rivera (padre) se tuviera más idea de lo que había de ser una obra pública útil al territorio. Lo que se ha hecho sólo ha sido un derroche que no servirá para nada porque si en hora punta tomando en Tren en el apeadero de Rambla ya nadie puede tomar asiento en la estación de Gracia, que pasará cuando en esas horas puntas los vagones ya vengan completos desde Can-Oriac.