La carretera de Matadepera, o 'ruta del colesterol', un vespre de maig de 2020, en ple estat d'alarma pel coronavirus. Autor: David B.

Què es podrà fer en fase 2?

El departament de Salut vol que Sabadell i tota la Regió Sanitària de Barcelona passin a la fase 2 de l’anomenada desescalada (o millor dit desconfinament) a partir del proper dilluns 8 de juny. Què implica avançar de la fase 1 a la fase 2?

Cal veure si el ministeri de Sanitat autoritza el pas de la Regió Sanitària de Barcelona, que ara funciona com un sol espai de nou, a la fase 2 a partir de dilluns vinent. Però si ho fes, quines activitats es recuperarien i en quina mesura? El Ministeri ha acceptat la petició aquest divendres, així que dilluns entrarem en fase 2. Ho farem en aquestes condicions.

Per on em puc moure?
No hi ha canvis en relació a la fase 1. La mobilitat de la ciutadania està limitada a la unitat territorial de referència que en el cas català és la regió sanitària. Cal recordar que des d’aquest dilluns 1 de juny els sabadellencs (que estan a l’Àmbit Metropolità Nord) poden anar a qualsevol poble o ciutat d’aquest àmbit, a la ciutat de Barcelona i a qualsevol municipi de l’Àmbit Metropolità Sud. En fase 2 seguirà igual.

Hi ha franges horàries?
És un dels majors canvis: desapareixen en la major part de casos. La fase 2 ampliarà els horaris per passejar o fer esport, que es poden fer a qualsevol hora del dia, també sortir amb menors de 14 anys. I es pot sortir tantes vegades com es vulgui. Excepcions: de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, que són franges reservades per als majors de 70 anys i les persones dependents.

Reunions?
Si a la fase 1 estaven permeses amb una assistència màxima de 10 persones, fos en un domicili, a la via pública o a una terrassa, a la fase 2 es permeten ja reunions de fins a 15 persones.

Visites a familiars a residències
Les comunitats autònomes, i Catalunya ho aplica, poden permetre ja visitar els residents a geriàtrics o altres centres assistencials en aquesta fase

Terrasses, però també interiors
Un altre dels canvis. Els bars i restaurants ja poden obrir a dins, i no només a les terrasses. L’aforament màxim és del 50 per cent. No es pot usar la barra. Les terrasses segueixen al 50 per cent, ocupant més espai de l’habitual amb permís municipal. Les discotes i bars musicals seguiran tancats fins la fase 3.

Centres comercials
Un altre canvi important: ja poden obrir tots els comerços, i no només els d’una superfície inferior a 400 metres quadrats. Per exemple, poden obrir El Corte Inglés, Paddock o Via Sabadell, malgrat que l’aforament està limitat al 40 per cent a cada una de les plantes. No es poden usar les zones comuns més enllà de transitar: res de seure als bancs o usar zones infantils.

Hotels
Visitar un hotel ja és possible, sempre i quan sigui dins la mateixa regió sanitària. Però ara podran obrir les zones comunitàries amb limitació d’aforament.

Cines i teatres
En tots aquests casos, podien obrir a la fase 1 però amb tantes limitacions que la majoria segueixen tancats. Ara s’obre una mica més la mà: un terç de l’aforament màxim i butaques preassignades. Però en llocs tancats, no es poden reunir més de 50 persones.

Casaments
Els casaments ja podran tenir convidats. El màxim d’assistents serà de 100 persones en espais oberts i de 50 persones en espais tancats. Els convidats no es poden desplaçar entre regions sanitàries.

Vetlles i enterraments
S’augmenta el màxim d’assistents fins les 25 persones en espais oberts i les 15 persones en espais tancats.

Escoles
Es poden reobrir les escoles per als infants de menys de sis anys els pares dels quals no puguin teletreballar. No es farà classes lectives sinó acompanyament amb aforament limitat.

Gimnasos i centres esportius
Si fins ara només es permetia l’activitat individual, el requisit segueix però s’obre la mà una mica en altres aspectes. Segueix sent necessària la cita prèvia, es permetrà l’ús dels vestidors i la limitació d’aformaent és del 30 per cent.

Congressos, conferències i reunions
Es permeten els congressos, les reunions d’empresa o conferència però amb un màxim de 50 persones.

Mascaretes, obligatòries
Les mascaretes segueixen sent obligatòries per als majors de sis anys, tant al transport públic com als carrers si no es pot garantir la distància física de seguretat de dos metres.

Què es pot fer en fase 1?

Sanitat autoritza la fase 0,5: què implicarà a Sabadell?

Foto portada: ciclistes al riu Ripoll, fa alguns dies. Autor: David B.