Foto portada: ciutadans a l'avinguda de Matadepera, aquest dimarts al matí. Autor: R.B / cedida.

La zona nord de Sabadell ja suma tants positius de Covid-19 com Igualada

 • La taxa d’incidència a Ca n’Oriac, entre les més altes de Catalunya, amb 9 positius per cada 1.000 habitants. 
 • Sabadell continua sent la segona ciutat catalana amb més casos detectats del nou coronavirus.

1.163 casos positius del nou coronavirus, el Covid-19, a la ciutat de Sabadell segons la darrera actualització del Mapa de casos de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, dependent de la Generalitat. Els casos detectats ha crescut en les darreres 72 hores un 8 per cent. Estabilitat és la màxima tònica. La zona de Ca n’Oriac està entre les de major taxa de casos positius a Catalunya. I sumant les dues àrees bàsiques del nord ja hi ha tants casos com a Igualada ciutat, epicentre d’un important focus fa setmanes. 

En la primera actualització del mapa, el 30 de març, s’havien confirmat a Sabadell 820 casos. En la segona, el 1 d’abril, 998 positius. I en la tercera, 48 hores després, 1.077 casos de Covid-19 a la ciutat. La quarta, que ha arribat aquest dilluns, enfila els positius detectats fins 1.163. La xifra real serà molt superior ja que la majoria, i sobretot els que no tenen símptomes, en queden. Cal recordar que aquest mapa col·loca els casos per àrees sanitàries bàsiques. El número de casos per àrees i la correspondència en barris és la següent:

 • Àrea 1A (Centre, Covadonga i Hostrafrancs). 158 casos detectats. Se n’han detectat 12 de nous en tres dies.
 • Àrea 1B (Eixample i Sant Oleguer). 118 casos detectats, vuit més que divendres.
 • Àrea 2 (Creu Alta i Can Puiggener). 106 casos detectats, set més.
 • Àrea 3A (Ca n’Oriac, Torrent, Torreguitart). 183 casos, 13 més.
 • Àrea 3B (La Roureda, Can Deu, Planada del Pintor, Sant Julià). 86 casos. Vuit mes.
 • Àrea 4A (Concòrdia). 74 casos detectats, cinc més que divendres.
 • Àrea 4B (Can Rull, Can Llong, Castellarnau). 127 casos, vuit més que divendres.
 • Àrea 5 (Can Feu, Gràcia, Merinals). 127 casos, vuit més que divendres.
 • Àrea 6 (Creu de Barberà, Campoamor, Espronceda, Les Termes). 179 casos detectats, 10 més.
 • Àrea  7 (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou). 38 casos. Nou casos més que divendres.

El número de casos positius detectats a Sabadell és de 1.163. A nivell general, Sabadell segueix sent la segona en número de casos positius de Catalunya. Amb més població tant l’Hospitalet de Llobregat com Terrassa i Badalona en tenen menys. El mapa es va actualitzant, fins ara cada dos o tres dies, i incorporant noves dades com un estudi de casos positius separat entre homes i dones. La capital de l’Anoia, Igualada, amb un focus important, té 278 casos positius. Com tot el districte 3 de Sabadell.

No obstant, l’evolució del mapa marca una certa ralentització dels nous casos. De l’edició de divendres a la de dilluns el número de casos ha pujat un 8 per cent. De la primera a la segona ho va fer un 21,4 per cent.

Ca n’Oriac, de les zones amb més índex de Covid-19 de Catalunya

Per zones el major índex és de llarg a l’entorn del CAP Ca n’Oriac, amb 89,2 positius per 10.000 habitants. La xifra és molt alta, entre les cinc primeres de Catalunya i només darrera de Sant Quirze del Vallès (96,4 casos per cada 10.000 habitants) o la Pobla de Segur (94,4).

Nivells alts també, però en cap cas com a Ca n’Oriac a l’àrea 6 (la zona sud), de 58,9 casos per cada 10.000 habitants, a l’Eixample i Sol i Padrís (51,9 per cada 10.000 persones) i Can Rull, Can Llong amb 58,6 casos per cada 10.000 habitants. També a l’àrea més al nord de la zona nord, al voltant del CAP Nord, amb 52,3 casos positius per cada 10.000 habitants.

Paritat entre sexes

El mapa en la seva tercera actualització ja permetia consultar el número de casos per sexe com també en la quarta. Sumant totes les àrees de Sabadell, hi ha certa paritat ja que els positius es reparteixen gairebé al 50 per cent. No obstant, per l’evolució de la pandèmia, els especialistes mèdics sostenen que fins ara la malaltia està afectant més greument en general als homes. I de fet hi ha més homes hospitalitzats que no pas dones, segons palesen fonts de l’hospital Parc Taulí.

Preocupa Sant Quirze

En quant a la comarca, la taxa més elevada es viu a Sant Quirze, amb 148 casos totals, però amb una taxa de gairebé 10 casos positius per cada 1.000 habitants. L’Ajuntament quirzetenc ha demanat aquest dilluns ajuda per actuar en una residència, que té 40 persones amb Covid-19 i on ja n’han perdut la vida més d’una desena (més info: ‘Més de 40 casos i 16 morts en una residència a Sant Quirze‘).

Més informació:

Foto portada: ciutadans a l’avinguda de Matadepera, aquest dimarts al matí. Autor: R.B / cedida. A.