Àngela Segura al passeig de la Revolució. Autor: A. Pujadas

Mor pel Covid-19 Àngela Segura, l’últim àngel de la guarda del Passeig de la Revolució

Va cuidar durant dècades el Passeig de la Revolució, al barri de Covadonga i de cara al Ripoll, primer mà a mà amb una altra veïna, Àngela Alemany, i després en solitari. I finalment va aconseguir posar la depauperació de l’espai en l’agenda municipal. En certa manera la protecció del Passeig de la Revolució en el futur Pla de Patrimoni Local és el seu llegat. Ha mort Àngela Segura, la darrera àngel de la guarda del singular espai.  

Segura va ser una veïna del barri de Covadonga, on va arribar a finals de la dècada dels 80 del segle passat. I es va convertir en una activista pel manteniment, recuperació i posada en valor del Passeig de la Revolució, la singular via que comunica el nucli urbà amb la carretera de Caldes i baixant cap al Ripoll construïda en el darrer terç del segle XIX. Un paratge molt singular de Sabadell, tant estimat per alguns com desconegut per a molts, i vandalitzat tot sovint pels incívics.

Durant dècades Segura, i la seva veïna Àngela Alemany, ja difunta fa temps, van cuidar-se de mantenir i protegir el Passeig de la Revolució. Un cop morta Alemany, i amb Segura camí dels 80, l’any 2017 va donar el crit d’alerta sobre la depauperació de l’espai; amb grafits de dubtosa qualitat, poca neteja, molta brutícia, arbres sense cuidar i mobiliari tan deixat com escàs. Va recollir més de 1.500 signatures perquè l’Ajuntament es posés mà a l’obra per recuperar l’espai. Només demanava que l’Ajuntament es cuidés d’un espai públic del qual ella havia vetllat sense obligació durant dècades (més info: ‘Nou toc d’atenció sobre el Passeig de la Revolució‘).

La seva reclamació va ser escoltada i, tot i que lentament, l’estat del Passeig de la Revolució es va redreçar en el darrer mandat, malgrat el particular Ecce Homo de Sabadell, o restauració fail, que es va aplicar amb els bancs de pedra el passat estiu, finalment frenat a última hora. A més, el seu estimat Passeig de la Revolució s’ha acabat incorporant al futur Pla de Protecció del Patrimoni de Sabadell.

Poques setmanes després d’aquesta incorporació, Àngela Segura ha mort. Diversos regidors de la ciutat han recordat la seva persona a través de Twitter.

Més informació:

Foto portada: Segura, al Passeig de la Revolució, l’any 2017. Autor: A.Pujadas.