Foto portada: les terrasses del Passeig de la plaça Major, la setmana passada. Autor: J.d.A.

Sabadell segueix escapant del rebrot: 11 nous casos de coronavirus en una setmana

Sabadell escapa pel moment dels rebrots del coronavirus. L’increment de nous casos a la capital vallesana és baix i en línia amb l’evolució de les darreres setmanes. Així en els darrers set dies s’han detectat 11 nous casos de coronavirus quan la setmana anterior se n’havien detectat 10 i les anteriors 8 i 7. Els casos pugen a molt baix ritme malgrat que la ‘nova normalitat’ és vigent des de poc abans de Sant Joan i hi ha un cert relaxament social.

2.139 persones han passat o estan passant la Covid-19 a Sabadell des de l’inici de la pandèmia a començaments de març. En el darrer mes s’han detectat només una quarantena de casos a la ciutat. Mentrestant en tot aquest temps s’ha passat de la fase 2 del desconfinament fins l’actual etapa de represa: ha obert la restauració, el comerç al complet i els serveis (gimnasos, piscines…) en tota la seva potencialitat i s’han produït més contactes socials, trobades familiars i reunions d’amics.

Preocupa l’Hospitalet

No obstant, els rebrots, com el gran rebrot de Lleida que ha provocat el confinament domiciliari de set municipis, preocupen. Si alguna cosa ha mostrat el nou coronavirus fins ara és la seva capacitat d’extensió. Però per proximitat i volum de població, preocupa molt la situació d’Hospitalet de Llobregat. Les relacions de mobilitat són tantes i tan amples entre els municipis de la Gran Barcelona que rebrots a l’Hospitalet, Terrassa, Badalona o Barcelona poden començar a notar-se en pocs dies a Sabadell o al seu entorn, i viceversa. Però de moment, i dit amb veu baixa, la ciutat vallesana i la resta de la seva àrea d’influència està escapant de la dinàmica.

Segona quinzena de juliol, clau 

Aquests dies, la segona quinzena de juliol, seran claus per veure l’evolució de la pandèmia. Sense capacitat real de rastreig de contactes, és més important si cap el comportament individual: cal extremar al màxim les mesures de protecció: reduir les relacions socials, distància, higiene i mascareta. Així ho entèn l’Ajuntament, qui posa el focus en la responsabilitat individual (més info: ‘Informadors de carrer i dispensadors de gel als carrers davant la por al rebrot‘).

Cap indicador nota encara cap rebrot a Sabadell. A més, la desena de casos detectats en els darrers dies està molt repartit entre les 10 àrees bàsiques de salut, concentrades al voltant dels ambulatoris. Només es pot destacar un increment de quatre casos a la zona sud, mentre que la resta de zones no en tenen cap, o en tenen un o dos nous casos en aquest temps.

En el nivell més greu, els pacients Covid que precisen d’ingrès a l’hospital, cap novetat en la darrera setmana. Segueixen havent-hi dos pacients hospitalitzats per aquesta infecció, i un tercer pacient a l’UCI, que ha negativitzat el virus fa temps però està en cures intensives per una altra malaltia.

Una variable sí ha pujat molt en els darrers set dies. És el nombre de casos sospitosos: un concepte que engloba aquelles persones amb símptomes compatibles amb el coronavirus que o bé no s’han fet la prova o bé han donat negatiu. En una setmana han passat des dels 9.619 des de l’inici de la pandèmia fins als 10.101 d’aquest dimarts 14 de juliol. Un increment del 5 per cent en només una setmana, que es pot derivar d’un increment de proves PCR en els darrers dies davant l’amenaça d’un rebrot que de moment es tem més del que es manifesta.

Més informació: 

Informadors al carrer i dispensadors de gel davant la por al rebrot

Foto portada: les terrasses del Passeig de la plaça Major, la setmana passada. Autor: J.d.A.