Aquest diumenge més d’una trentena de persones, llibreta en mà, han escodrinyat cada racó del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont a la recerca de motius que dibuixar. L’activitat ha estat impulsada per GeoloSketchers.
“Viatjar amb una llibreta fent croquis i dibuixos s’ha fet sempre, però d’uns anys cap aquí han sorgit diverses iniciatives que ho han posat en valor fomentant la pràctica col·lectiva del dibuix urbà in situ (urban sketching)”. Així es presenten els GeoloSketchers a Internet. I és cert. L’urban sketching és un moviment que guanya adeptes any rere any. L’urban sketching, recordem-ho, consisteix bàsicament en la pràctica de dibuixar en qualsevol racó de la ciutat allò que podem observar directament.
Sabadell, per exemple, compta des de fa més d’un lustre amb un grup local especialment actiu (més info: Cinc anys ‘Dibuixant Sabadell’). També un abanderat de l’urban sketching, Swasky (més info: Recorrent Miró a través de ‘l’urban sketch’), imparteix classes a la ciutat, a l’escola Illa. De fet, durant maig i juny, Swasky impartirà el curs Urban Sketching, projectes en el marc dels tallers d’art de l’Illa oberta. De totes formes, és igualment cert que aquesta no és una pràctica novedosa. En aquest sentit, Dibuixant Sabadell ja va fer un exercici de paral·lelismes entre l’urban sketching i el plein air del segle XIX, amb exponents tan destacats com Marian Burguès o Joan Vila Cinca (més info: 200 anys de dibuixos sobre Sabadell al Museu d’Art).
En tot cas, aprofitant aquesta estela de popularització del dibuix en viu l’Isaac Camps, un geòleg, editor científic i professor de secundària terrassenc, va impulsar ara fa dos anys el grup GeoloSketchers. La seva especificitat respecte a l’urban sketching és que naixen per sumar la passió per la geologia i l’art de dibuixar. Si per uns la ciutat és el paisatge a dibuixar, pels altres els protagonistes absoluts són els materials que composen la Terra. Tampoc es tracta d’una relació novedosa. A la fi, en moltes disciplines científiques (paleontòlegs o biòlegs, per citar-ne dos a tall d’exemple) és habitual fer dibuixos del natural.
“Tradicionalment els geòlegs, tant a la seva formació com a la seva professió, dibuixen molt. Dibuixem moltíssim. I hi ha alguns que dibuixen molt i molt bé», assegura Camps. I quin és l’objectiu de fer aquestes trobades? “Fent això volem que els geòlegs gaudeixin d’una activitat que ja fan molt professionalment, com és dibuixar, i que els no geòlegs s’atansin a la geologia des de la vessant més plàstica i paisatgística”, explica Camps.
Aquest diumenge la ciutat ha acollit una de les sessions de dibuix dels GeoloSketchers. La novena. Abans han estat a Montserrat, al volcà Montsacopa (Olot) o al Museu Geològic del Seminari de Barcelona. La primera va ser al volcà d’Hostalric (la Selva). En aquesta ocasió el punt de trobada ha estat el Museu Crusafont. Durant unes hores un nodrit grup de dibuixants ha capturat amb els seus llapis i pinzells cada racó de les instal·lacions.
Les trobades GeoloSketcher són periòdiques, obertes i gratuïtes. De moment només existeix un grup que les organitzi a Catalunya. El primer a nivell mundial. El fundat per Camps. Però hores d’ara ja s’està constituint un altre al geoparc de Las Loras, entre Burgos i Palència. I també hi ha hagut una primera sortida de geolo sketching a un lloc tan remot com Canadà.
El Manifest GeoloSketcher
A imatge i semblança dels i de les urban sketchers, que articulen la filosofia del moviment en un manifest de vuit punts, GeoloSketchers també té el seu propi decàleg:
- Ens agrada la geologia i ens agrada dibuixar.
- Ens trobem en espais on la geologia es un element rellevant i vistós i ens motiva dibuixar qualsevol dels seus aspectes, no importa l’escala.
- Dibuixem in situ allò que observem o el que interpretem a partir del que observem.
- Som lliures d’emprar qualsevol tècnica, estil, eina i suport.
- Les nostres trobades son voluntàries, obertes, gratuïtes, no competitives i no remunerades.
- Compartim els nostres dibuixos a Internet.
- Ens ajudem els uns als altres.
- Respectem l’entorn natural, les persones que l’habiten, les seves propietats i els bens públics.
Foto: Isaac Camps, alma mater de GeoloSketchers, dibuixant al Museu Crusafont. Autor: MAClaveria.
SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Sabadell Còmics (antiga Norma Comics Sabadell)