Cinc anys ‘Dibuixant Sabadell’

Trobar-se un grup de persones assegudes en algun racó de la ciutat, llibreta en mà, dibuixant allò que els envolta, és una escena que ja forma part del paisatge urbà de Sabadell gràcies a Dibuixant Sabadell, col·lectiu d’urban sketching nascut fa cinc anys.

L’urban sketching és la pràctica consistent a dibuixar in situ allò que podem observar directament, un moviment que va nàixer a Seattle (Estats Units) l’any 2007 de la mà de l’il·lustrador espanyol Gabriel Campanario i que actualment compta amb una nodrida comunitat global que s’articula al voltant d’un manifest de vuit punts que condensa la seva filosofia. Les persones que practiquen aquesta disciplina són els i les urban sketchers i a la nostra ciutat en tenim una bona representació al col·lectiu Dibuixant Sabadell.

Dibuixant Sabadell va començar l’any 2012 de la mà de la Carme, la Cruz, l’Eloi i la Teresa, quatre exalumnes de l’escola Illa que van decidir continuar quedant per dibuixar un cop acabat el curs que estaven fent. Ara el grup ha crescut molt i fins i tot hi participen membres d’altres ciutats a les sortides que organitzen periòdicament. A més tenen relació amb els col·lectius Urban Sketchers Barcelona i Urban Sketchers Terrassa.

Una de les urban sketchers dibuixant la botiga Trelec.
Una de les urban sketchers dibuixant la botiga Trelec. Foto: Dibuixant Sabadell / cedida.

Aquest juliol el grup està duent a terme sortides cada dijous. Concretament aquesta setmana han quedat a la plaça Marquilles, a l’encreuament dels carrers Sant Cugat i Sant Feliu, al bell mig de Sabadell, per dibuixar l’edifici que acull la botiga Trèlec. Fidels a la filosofia dels i de les urban sketchers les persones agrupades se centren en diferents aspectes del motiu que dibuixen, amb diversitat d’estils, materials i tècniques, una escena que es repeteix a cada sortida que fan (com per exemple a l’Artèxtil al maig o al casal Pere Quart diumenge passat).

01
Membres de Dibuixant Sabadell després de la sessió de dibuix a la botiga Trèlec. Autor: @losmijuro

A mig termini plantegen organitzar una exposició amb les obres que han anat duent a terme durant el seu lustre d’existència; a curt termini tenen programada una ruta d’urban sketching el diumenge 3 de setembre per recórrer l’obra del ceramista i anarquista Marian Burguès. La sortida començarà a les 10 hores al pàrquing de la Creueta, per començar dibuixant la casa on va nàixer Burguès. A continuació es traslladaran al Museu d’Art, on s’exposen peces del ceramista. Per últim el col·lectiu clourà l’activitat a l’Acadèmia de Belles Arts, on dibuixaran la llar de foc que s’hi conserva, obra del mateix autor.

02
Dibuixar a qui dibuixa. Autor: @JCClave

Dijous vinent dibuixaran la farmàcia també de la plaça Marquilles. L’activitat és gratuïta, oberta a tothom i no cal inscripció prèvia. Només cal dur material i tenir ganes de passar una estona dibuixant.

Foto portada: il·lustració de l’Artèxtil feta al maig per un dels membres de Dibuixant Sabadell.