El forn Centenari i la pastisseria La Palma són els únics establiments del Vallès Occidental a la Ruta dels millors panellets de pinyons de Catalunya que ha configurat Panàtics, amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona, que organitzen cada any el concurs del millor panellet de pinyons de Catalunya. S’hi han presentat més d’un centenar de forns i pastisseries. La ruta està formada per una selecció de 40 locals.
Es tracta de la sisena edició d’un guardó que ha comptat amb la pastisseria Faixat de Barcelona com a Panellet d’or. La fleca Rovira, de Santa Agnès de Malanyanes (a la Roca del Vallès), i el forn Oller de Barcelona, comparteixen el Panellet de plata, i el de bronze ha estat per a Xocosave, de Riudoms. Els criteris de valoració, a càrrec de professionals, han inclòs l’estructura global, la imatge exterior, la qualitat dels pinyons, el massapà, el sabor i l’estructura en boca.

L’organització ha configurat una ruta entre els participants, seleccionant-se una quarantena d’establiments, que han rebut un diploma. Entre ells, el forn Centenari de Sabadell, que té mitja dotzena de cafeteries a la ciutat, i també La Palma, amb una pastisseria a la Creu de Barberà.
Fernández (Centenari): “soc una purista”
La gerent i cap de producte de Centenari, Eva Fernández, assegura que “la nostra fórmula és qualitat i un panellet artesanal”.
“Soc una purista. Molta gent afegeix coses que no tocarien. Nosaltres fem el massapà amb farina d’ametlla marcona, la millor que hi ha, i pinyó del Montseny, que té un gran sabor. La combinació surt molt bé. No té més. Un producte fet a mà, supercatalà i molt ben fet”.
Fernández defineix el panellet com un producte “delicatessen” i considera que els forns tradicionals han de fugir de la “temptació d’abaratir la matèria primera. És una temptació gran però amb els panellets el que ens juguem de debò no és el marge comercial sinó el prestigi”, apunta.
Sanfeliu (La Palma): “Hem d’aconseguir que es valori la qualitat”
Hi coincideix Pepi Sanfeliu, al comandament de la Palma, que repeteix a la ruta per segon any consecutiu: “estem molt contents per sortir-hi de nou. El bon panellet només ha de portar ametlla. Ni boniato. Ni patata. Ni fècula. Aquest any a més tenim sort que són d’altíssima qualitat. Els que ens hi dediquem hem d’aconseguir que es valori el producte i la qualitat”, finalitza.
Més panellets
Fernández ha preparat un increment de panellets d’entre el 10 i el 20 per cent per si s’animen les vendes a partir de formar part de la ruta. Ho sabrà en breu perquè la venda de panellets s’intensifica especialment aquest dijous i divendres, de cara a la Castanyada, divendres a la nit, i tot el cap de setmana de Tots Sants.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu una bona campanya de panellets gràcies a l’encaix de la tradició de la Castanyada, on aquestes preuades postres han sabut sobreviure a la irrupció del Halloween. Enguany es preveu que les comandes surtin entre un 3 per i un 6 per cent més cares als clients per l’augment del preu del pinyó i l’ametlla, així com dels costos de producció. No obstant això, el fet de caure el dia 31 d’octubre en divendres fa preveure al gremi una bona venda durant tot el cap de setmana.
Foto portada: panellets de pinyó, al Centenari del carrer Riego. Autor: Xavi Cano.
