Comiat de les Brigades Internacionals, a l'octubre de 1938, en una icònica imatge de Robert Capa.

Sabadell reivindicarà les Brigades Internacionals pel 14 d’abril

El programa institucional amb motiu del 14 d’abril, dia de la proclamació de la Segona República l’any 1931, s’orienta aquest any a reivindicar les Brigades Internacionals, els milers de combatents voluntaris que van arribar a Espanya des de tota Europa per lluitar contra Franco i el feixisme.

L’historiador sabadellenc Andreu Castells, primer director de l’Arxiu Històric entre moltes altres facetes (impressor i artista, entre altres) va publicar, no sense grans dificultats, l’any 1974, fa tot just 50 anys el volum Las brigadas internacionales de la Guerra de España. Un llibre pioner, que Castells va redactar a partir del seu dietari escrit al front d’Aragó. Va posar negre sobre blanc i amb gran amplitud les dades dels batallons d’estrangers que van arribar a Espanya a partir de l’estiu de 1936 per combatre al costat de la República i contra el cop d’Estat franquista.

Comiat a les Brigades Internacionals.

S’estima que van arribar més de 35.000 homes i dones de mig centenar de països, amb epicentre a una base aèria d’Albacete. Uns 10.000 van perdre la vida al front. No obstant, els números no estan del tot clars i el propi Castells en la seva obra magna va xifrar en 60.000 el nombre de brigadistes. Van arribar la tardor de 1936, en ple setge feixista de Madrid i al crit de No pasarán. Van lluitar a Guadalajara, Osca, el Jarama, Brunete, a l’ofensiva per Terol o als inicis de la batalla de l’Ebre. I van ser retirades la tardor de l’any 1938, quan el president del govern republicà, Juan Negrín, en va acceptar la repatriació. Tot en un intent, que no va reeixir, de finalitzar amb la intervenció nazi i feixista a favor de Franco la guerra.

En aquest sentit, l’Ajuntament centrarà en els brigadistes aquest any part del programa institucional del 14 d’abril, dia de la República, quan penjarà la bandera tricolor des de la façana consistorial de la plaça del doctor Robert.

Què es farà pel 14 d’abril?

  • Dissabte, 13 d’abril s’ha organitzat la sortida Ruta pels espais de la Batalla de l’Ebre, en col·laboració amb el Centre Cultural Torre-romeu i Sabadell per la República. Una excursió per diferents espais rellevants d’aquesta batalla, com són el Memorial de Camposines, les trinxeres de Les Devees, el Centre d’Interpretació Internacional a l’Ebre i el Poble Vell de Corbera d’Ebre. Per inscriure’s cal trucar al 688 48 26 08 (Centre Cultural Torre-romeu).
  • Dijous, 18 d’abril, al Museu d’Història de Sabadell, tindrà lloc la presentació del llibre Albano Rosell. Hacia el ideal. Textos libertarios (1947-1959), a càrrec d’Eduard Masjuan Bracons i Sergio Yanes. A les 18.30 hores.
  • Dissabte, 20 d’abril, al mateix Museu, hi haurà la conferència Brigadas Internacionales en la provincia de Cuenca, a càrrec de Máximo Molina Gutiérrez, president de la Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica de Cuenca. A les 18.30 h.
  • El 26 d’abril a les 15.45 hores, coincidint amb la data i hora del bombardeig de Gernika del 1937, es farà sonar la sirena d’alarma antiaèria de la Guerra Civil conservada al terrat de l’Ajuntament i encara activa, que està “agermanada” amb la sirena de Gernika, ja que es van fabricar a la mateixa indústria sabadellenca.
  • El 27 d’abril a les 20 h es representarà, al Teatre Principal, l’obra de teatre Una nova primavera. Història de les Brigades Internacionals, amb Iván Campillo i Mireia Clemente. L’entrada és gratuïta, però cal fer reserva.
  • A banda d’això, fins fins al 28 d’abril es pot veure la mostra Balbina Pi i Sanllehí, sabadellenca d’adopció, al Museu d’Història. El mateix museu acollirà del 8 de maig al 30 de juny la mostra Ciutat Refugi. Sabadell 1936-1939, ambdues comissariades per Genís Ribé Monge.

El 14 d’abril es commemorarà el 93è aniversari de la proclamació de la Segona República. El 26 d’abril es compliran 87 anys del bombardeig de Gernika.

Foto portada: comiat de les Brigades Internacionals, a l’octubre de 1938, en una icònica imatge de Robert Capa.

Comments are closed.