Foto portada: ofrena floral en l'homenatge a Allende, en el 50è aniversari del cop d'Estat de Pinochet. Autora: Alba Garcia.

“Recordar Allende és homenatjar la llibertat”

Emotiu record a Salvador Allende a Sabadell en un acte institucional celebrat aquest dilluns, coincidint amb el cinquantè aniversari del cop d’Estat de Pinochet a Xile, el bombardeig del palau presidencial de la Moneda i el tràgic suïcidi del president democràtic xilè. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha ofert les entitats organitzadores de l’acte ciutadà de donar-li caire institucional a partir de l’any vinent, com ja es fa a Barcelona.

La flama de Salvador Allende mai s’ha apagat a Sabadell, qui va acollir una trentena de refugiats xilens després del cop d’Estat de Pinochet, va protagonitzar una fecunda relació de solidaritat liderada per l’entitat Lliga dels Drets dels Pobles, va fer lloc al nomenclàtor a Allende l’any 1987 i cada any recorda la seva figura, i la seva caiguda tràgica, amb un acte popular de la societat civil.

Aquest dilluns, no obstant, el record ha tingut caire institucional, coorganitzat amb l’Ajuntament, qui ofereix mantenir aquest rang a partir de l’any vinent. Un acte institucional en record de Salvador Allende cada 11 de setembre, com ja es fa a Barcelona. L’alcaldessa, Marta Farrés, ha fet l’oferiment, que ara caldrà concretar.

Un nen amb un clavell a l'homenatge a Allende. Autora: Alba Garcia Barcia.
Un nen amb un clavell a l’homenatge a Allende. Autora: Alba Garcia Barcia.

El record a Allende ha estat emotiu. Especialment amb l’ofrena floral, on els assistents s’han aixecat de les seves cadires per deixar un clavell en record al president xilè sota la coneguda cançó protesta El pueblo unido jamás será vencido, que sonava al final del règim militar de Pinochet i ha estat cantada de viva veu per molts dels assistents. La conjunció de música en viu i ofrena floral ha emocionat d’allò més els participants, molts d’ells amb el puny (dret, a la comunista) a l’aire.

“En aquell moment la victòria d’Allende, la Unitat Popular i el socialisme democràtic ens va omplir d’esperança”, ha recordat Rosa Ribell, en nom de les entitats que organitzen l’acte ciutadà en el seu record. “Però el cop de Pinochet va ser un cop molt fort”, ha assegurat. També a Espanya. Cal recordar que al setembre de 1973 el general Franco tenia 80 anys i en portava 35 anys al poder. El cop militar va marcar tot una generació. “Després del cop, vam veure que recordar Allende és homenatjar la llibertat”, ha insistit.

Farrés ha pres les paraules al vol i ha insistit en la necessitat de preservar la memòria, tot continuant el paral·lelisme entre Xile i Espanya. En els dos països cops militars, Franco a Espanya, Pinochet a Xile, van anorrear un règim democràtic en el que s’havien posat grans esperances, i que van afrontar també grans complicacions. Cal seguir fent memòria per no oblidar, ha assegurat Farrés poc abans d’oferir donar caire institucional a l’acte ciutadà que es fa cada any.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, aquest migdia. Autora: Alba Garcia Barcia.

El tècnic del Museu d’Història, Genís Ribé, ha documentat les relacions entre Sabadell i Xile, especialment entre els seus exilis. I és que una trentena de sabadellencs es van exiliar a Xile després de la victòria franquista a Espanya. Començant pel regidor de Cultura durant la guerra, Salvador Sarrà Sarravinyals, o seguint pel sindicalista i mà dreta de l’alcalde Moix, Josep Rosas. I seguint per homes de cultura com Joan Oliver o Francesc Trabal.

Tres dècades més tard, una trentena de xilens van trobar asil a Sabadell, a partir de la tasca solidària de Joan Casañas Gusi, el sacerdot sabadellenc instal·lat a Valparaíso des dels anys 60, membre de l’entitat Agermanament i del moviment Cristians pel Socialisme qui va aconseguir fins i tot donar refugi a xilens reclosos en camps de concentració, torturats i esperant gairebé una mort segura. Sortosament per a ell, a Casañas (qui va morir fa tres anys) el cop d’Estat pinochetista el va enxampar de vacances a Sabadell. En aquella solidaritat també hi va tenir tot un paper la llavors incipient Lliga dels Drets dels Pobles, qui va ajudar a construir una biblioteca a la mateixa zona. Un altre exemple: a mitjans dels anys 80, un grup de xilens exiliats es van declarar en guerra de fam. Es van tancar de forma simbòlica a la parròquia de la Puríssima. L’objectiu? Cridar l’atenció sobre els centenars, milers, de desapareguts per la dictadura militar, que no va acabar fins l’any 1990.

Quilo Martíez, xilè resident a Sabadell des del cop de Pinochet. Autora: Alba Garcia Barcia.
Quilo Martíez, xilè resident a Sabadell des del cop de Pinochet. Autora: Alba Garcia Barcia.

Entre els xilens acollits a Sabadell hi ha ‘Quilo’ Martínez, resident a la ciutat des de llavors, fundador del grup poètic Papers de Versàlia, i qui ha recordat i agraït la solidaritat sabadellenca. L’acte ha finalitzat amb poesia i música, i un sentiment emocionat a la plaça de Salvador Allende, a La Creu Alta.

Absències i presències

L’acte institucional ha comptat amb la presència de representants municipals del PSC, Crida, Junts i Sabadell En Comú Podem. ERC ha excusat la seva assistència perquè estaven a Barcelona en els preparatius de la Diada Nacional. Ni Vox, qui tampoc ha anat a l’acte institucional de la Diada, ni el PP hi han assistit. Sí hi ha estat en un segon pla i en la seva condició de ciutadana la fins fa tres mesos tinenta d’alcaldessa de Memòria Democràtica, Marta Morell.

Foto portada: ofrena floral en l’homenatge a Allende, en el 50è aniversari del cop d’Estat de Pinochet. Autora: Alba Garcia.

Comments are closed.