Foto portada: inauguració de l'Espai de Memòria dedicat al Círcol Republicà Federal, aquest migdia. Autor: J.d.A.

La Catedral Republicana del Vallès ja forma part de la xarxa d’Espais de Memòria

L’emblemàtic edifici de l’influent Círcol Republicà Federal de Sabadell ja forma part de la xarxa d’Espais de Memòria de la Generalitat de Catalunya. Aquest diumenge s’hi ha sumat. Sabadell compta vuit espais d’aquesta xarxa i en guanyarà un mes el mes d’octubre.

El Círcol Republicà Federal va ser un influent moviment polític al Sabadell de finals del segle XIX però sobretot del primer terç del segle XX. La seva seu, inaugurada pel president de la Primera República Francesc Pi i Margall, era coneguda com la Catedral Republicana del Vallès. Tenia una gran biblioteca, la més gran de la ciutat a l’època, una coneguda sala de balls, on tocaven entre altres les conegudes orquestres dels Fatxendes i els Moixins i una bella sala de reunions. El Círcol tenia en el pensament de Pi i Margall la seva espina dorsal, que va ser majoritària al Sabadell de l’època. De fet, dos dels alcaldes de la Segona República, Salvador Ribé i Magí Marcé, n’eren militants.

L’historiador del Museu d’Història Genís Ribé, a la visita guiada, en aquest cas, a l’antiga sala de cafè del CRF. Autor: J.d.A

És un espai emblemàtic pel Sabadell d’esquerres, encara ara, com ho va ser l’Obrera per al sindicalisme o la Cooperativa La Sabadellenca. Un edifici fortament reprimit amb la victòria franquista a partir de 1939. Els llibres van ser llançats i destruïts. Després del saqueig, els bens de l’entitat, van ser confiscats passant a mans del Frente de Juventudes de Falange, la branca juvenil del moviment feixista. Les autoritats franquistes el van tancar i el van inscriure com a patrimoni de l’estat. Amb els anys, l’edifici va ser la seu de l’Escola de Comerç de Sabadell que, un cop fundada als anys 70, va passar a gestionar la Universitat Autònoma de Barcelona, sent-ne el propietari (i responsable del seu manteniment, per tant). Ara mateix és la seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès, qui en té cedit l’ús.

L’antiga sala de ball del Círcol, ara sala d’assaig de l’OSV, aquest migdia. Autor: J.d.A.

Aquest diumenge un centenar de ciutadans han conegut una mica més la seva història i significació a la ciutat. La façana històrica, la més bella, ara dona al pati interior i el seu estat amenaça ruina. El pati està descuidat. El bust i la placa de Pi i Margall estan perdudes des del final de la Guerra Civil i a ciència certa no se sap que va passar amb elles. Però les parets interiors, l’escala de marbre, els finestrals i la decoració conserven encara la història i la ambició del republicanisme federal de l’època.

“Avui incorporem la seu del Círcol a la xarxa d’Espais de Memòria tot coincidint amb els 135 anys de la seva inauguració. És molt important posar de relleu la història de la ciutat”, ha convingut la regidora de Drets Civils, Sílvia García.

A partir d’ara, la seu del Círcol, ara la seu de l’OS Vallès, forma part de la xarxa d’Espais de Memòria de la Generalitat a Sabadell. Fins a mitjans d’octubre el Museu d’Història ofereix visites guiades. Aquesta xarxa incorpora elements importants de la tradició republicana i antifranquista de Sabadell. Així en formen part l’escola del Bosc (actual escola d’adults de Can Rull), construïda durant la Segona República, es coves de Sant Oleguer, on van viure milers de migrants als anys 40 i 50 del segle passat, les pistes d’atletisme i el pavelló de Sol i Padrís, epicentre de la Vaga General Política de febrer de 1976. Des de fa una setmana també en format part la història tràgica del militant del FRAP Cipriano Martos, assassinat per la Guàrdia Civil l’any 1973. I el mes vinent també se senyalitzarà l’edifici de la Rambla (ara seu de la regidoria de Serveis Socials) que va ser la seu de la temuda Policia Armada durant el franquisme.

Més informació:

Foto portada: inauguració de l’Espai de Memòria dedicat al Círcol Republicà Federal, aquest migdia. Autor: J.d.A.

Comments are closed.