CARTES DELS LECTORS
Pere Vergés i Pous i membres de Soroll Nocturn AA.VV Centre-Mercat
L’iSabadell (18 de febrer) anunciava que han trobat una persona morta de matinada en un dels carrers del centre de Sabadell, nucli d’oci nocturn. Les veïnes i veïns de Sabadell lamentem la mort d’aquesta persona però considerem que era un fet previsible, tal i com portem manifestant reiteradament des de fa molts mesos, fruit de certa desídia en l’aforament, control de les entrades i sortides de locals d’oci nocturn.
De res han servit els vídeos i imatges aportades pels veïns, tant a responsables polítics municipals com al Síndic de Greuges, ni tampoc amb les trucades a la Policia informant insistentment de les molèsties produïdes per les persones usuàries d’aquests espais, que fruit dels aldarulls, brutícia, crits, botellots, afectació al mobiliari, pintades, danys a propietat, etc patim setmana darrera setmana fins altes hores de la matinada.
Creiem, que és una responsabilitat compartida entre propietaris dels locals, la ciutadania, les autoritats municipals i la pròpia Policia Municipal treballar per un canvi en el que significa el respecte al descans i l’oci nocturn. La Policia Municipal és prou coneixedora del problema amb les reiterades ocasions que com agents de l’autoritat els hi demanem la seva col·laboració, sense massa èxit.
No entenem com el dret a l’oci sigui prioritari al dret de la salut de les persones, i perquè no es fa complir la normativa en relació a la utilització dels espais comuns afavorint la convivència. Creiem que poden incorporar-se accions per revertir aquesta sensació d’impunitat i degradació de la nostra ciutat. Considerem que hi ha una laxitud davant d’aquets fets i per aquest motiu un grup de veïnes i veïns hem constituït un grup, pel tal de evidenciar i registrar totes aquelles accions que hem fet. El nostre grup anomenat Soroll Nocturn en el si de l’AV Centre-Mercat ja porta tres anys treballant, vàrem començar presentant una Moció al Ple del nostre ajunatment on reclamavem la necessitat de tenir un Pla de treball per afrontar el problema. Es va crear un grup de treball amb regidors de l’ajuntament, policia local i tècnics de l’ajuntament i a l’estiu del 23 es va aprovar el Pla. El grup es reuneix trimestralment, la disposició de tots els que formem el grup és bona. Els resultats són ben minsos.
Reiteradament recordem les paraules de la nostra alcaldessa: “Serem implacables amb el tema”. Ara ens preguntem: què vol dir ser implacables? Fer complir la normativa sobre horaris, espais ocupats per les terrasses o hauria de ser alguna cosa més? Està a les mans de l’alcaldessa reduir els horaris dels establiments. Quan plantegem aquest tipus de mesures més dràstiques, els regidors ens diuen que la ciutat ha de tenir activitat econòmica. Quina activitat volem?
Establiments que fan els seus negocis a base de vendre alcohol i un model de festa basat en el consumisme, que causa sistemàticament molèsties al veïnat, que atenta contra la seva salut física i mental? I que a més degrada els carrers del centre de la nostra ciutat? Sap l’Ajuntament el benefici econòmic que en treu amb els impostos que paguen els operadors? És rendible aquesta activitat econòmica? Sap els diners que s’ha de gastar en policia, neteja per dissimular les molèsties causades als veïns? Sabem que aquest problema és comú a les ciutats de Catalunya i de l’estat, que és dificil de resoldre… Malgrat tot no defallirem. Tenim uns drets que defensarem fins on calgui.
Convidem a qualsevol dels responsables municipals a qualsevol dels nostres domicilis alguna de les nits en les que intentem dormir.
El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.