Aquest ple extraordinari, convocat d’urgència per substanciar la preceptiva renúncia de Ciuró per assolir la conselleria de Justícia, ha seguit la norma no escrita d’agraïment i elogis a l’edil sortint. Però hi ha hagut excepcions: la portaveu de la Crida, Nani Valero, que no s’ha pogut estar-se de criticar-la amb duresa.
La designació de Lourdes Ciuró, portaveu de Junts per Sabadell, com a consellera de Justícia ha obligat a convocar amb urgència un ple extraordinari per tal de presentar la seva renúncia a l’acta de regidora i poder assumir el càrrec. De fet, com ha recordat l’alcaldessa, Marta Farrés, Ciuró serà la segona consellera sabadellenca des del llunyans temps de Xavier Bigatà, al primer mandat de Jordi Pujol al 1980.
Aquests plens de comiat solen ser summament protocol·laris i els portaveus dels grups municipals aprofiten l’avinentesa per agrair al regidor/a sortint els serveis prestats i desitjar-li sort en la seva nova etapa personal i política. La protagonista del ple, en una breu intervenció, ha demanat disculpes pels seus errors, especialment a l’hora de confeccionar la llista electoral ja que amb la seva marxa el grup municipal de Junts estarà format per tres homes i cap dona.
En termes generals quasi tots els portaveus han seguit aquest protocol no escrit. Marta Morell (Podem) ha elogiat la seva “col·laboració amb la governabilitat de la ciutat” en temps de pandèmia, però no s’ha estat de plantejar-li una sèrie de reivindicacions com ara la situació dels jutjats, la residència geriàtrica del sud o el consultori de Poblenou. Per la seva banda, Andrián Hernàndez (Cs), s’ha cenyit estrictament al guió, tot i aconsellar-li respectar l’Estat de dret.
Duríssima Valero
Nani Valero, portaveu de la Crida per Sabadell, ha estat la nota discordant. Així, l’ha criticat en termes molt durs, per donar suport a un “govern hereu de la corrupció” i signar una “aliança còmplice amb el 155”. També, li ha recordat el seu protagonisme en l’anomenada llei dels desnonaments exprés i no li ha desitjat sort, encara que sí encerts. A més, li ha posat com a deure la retirada de les imputacions de la Generalitat a diversos activistes.
Aquesta vulneració de la norma no escrita, ha propiciat les observacions crítiques del portaveu socialista, Pol Gibert, en el sentit que formacions que recolzen al govern de coalició ERC-Junts s’han mostrat més durs amb Ciuró que adversaris polítics com el mateix PSC. En la mateixa longitud d’onda, l’alcaldessa Farrés ha apuntat a la ”manca d’elegància” de la portaveu de la Crida que ni tant sols en ocasió del comiat ha sabut superar les seves discrepàncies ideològiques.
Oportunitat improbable
Tampoc Gabriel Fernàndez, portaveu d’ERC s’ha sortit del guió. Malgrat haver protagonitzat diverses i fortes picabaralles amb Ciuró, ha elogiat la seva tasca per la ciutat i la seva vocació de servei. Tanmateix, ha recollit l’apreciació de Valero, que l’ha precedit en l’ús de la paraula, per albirar la “nova oportunitat” que s’obre amb la marxa de Ciuró per constituir, també a Sabadell, un govern de coalició del mateix signe que a la Generalitat i, se sobreentén, amb el suport de la Crida.
Sens dubte, aquí radica, en termes de política municipal, l’única incògnita a aclarir arran la marxa de Ciuró. Ara bé, resulta molt improbable que Junts canviï la seva política d’aliances a nivell local. En primer lloc, perquè als 13 regidors d’ERC, Junts i Crida li mancarien un edil per assolir la majoria absoluta, que només podrien aconseguir amb l’impossible suport de Cs. En segon lloc, perquè haurien de renunciar als dos assessors de Junts en el govern municipal. En tercer lloc, perquè, encara que Ciuró desenvolupi les seves noves responsabilitats a Barcelona, continuarà prestant molta atenció a la vida pública municipal i difícilment aprovaria el canvi d’estratègia que suposaria trencar amb l’actual condició de soci de mandat de l’executiu de coalició PSC-Podem.
Més informació:
Foto portada: Ciuró s’ha acomiadat en un ple telemàtic.