Desafiant les supersticions, el ple de desembre s’ha celebrat en dimarts 13. La sessió de cinc hores de duració ha constat de 20 dictamens en la part resolutiva i quatre mocions, una de les quals, de Junts per Sabadell, ha quedat sobre la taula. L’aprovació del pla de protecció del patrimoni i la moció del PSC sobre el CAP de Can Llong han estat els punts més rellevants del plenari.
Tot just començar la sessió han saltat guspires arran de punt relatiu a presentar-se a la segona convocatòria dels fons europeus Next Generation per millorar l’entorn de la llera del riu Ripoll. El debat ha estat precedit per la dura intervenció del president de l’ADENC, Joan Carles Sallas, reclamant la retirada del projecte de Surf City abans de formalitzar la petició. Una posició compartida per Crida per Sabadell i ERC, encara que finalment han votat a favor del dictamen, no sigui dit que volen torpedinar la hipotètica arribada de quasi quatre milions d’euros. Per una xifra màgica a Sabadell. Aquesta va ser l’aportació de l’equip de govern quatripartit a les urgències de Taulí, la mateixa quantitat que abonarà el govern per l’escola d’infermeria a l’Artèxtil i, una mica més, 4,8 milions d’euros, la compra del pàrquing del Passeig.
La sessió, sense masses punts rellevants, ha continuat sense més, fins arribar als dos punts relatius al control de les despeses dels grups municipals i la resposta a l’al·legació de Lluís Matas, portaveu de Junts, contra l’acord el ple d’octubre d’enguany de justificació d’aquestes assignacions econòmiques. De fet, aquesta formació no ha pogut justificar importants quantitats econòmiques que deixarà de percebre. L’al·legació ha estat desestimada per un defecte de forma, ja que només pot presentar-se recurs contra un acord de ple si s’ha votat en contra i no, com en el cas de Junts, que s’ha abstingut. Matas ha intentat explicar l’errada al·legant que no s’havia pogut llegit la documentació abans de la votació. Anna Lara (Crida) li ha recomanat amb sorna que faci com el seu grup que abans de votar es llegeix els dictàmens.
Qüestions de patrimoni
Els dos punts relatius a l’ampliació del contracte pel manteniment de l’espai públic i la recollida de residus a les empreses concessionàries ha provocat l’habitual xoc dialèctic entre el responsable de l’àrea, Jesús Rodríguez, i els portaveus de Crida i ERC, sempre que surt a relluir el nom de SMATSA. Els edils de l’oposició ha acusat al govern d’afavorir els interessos de l’empresa que, com sempre, ha estat desmentida ardentment per Rodríguez.
Sens dubte, el dictamen més important ha estat l’aprovació de la revisió del Pla Urbanístic de Patrimoni després d’una llarga tramitació iniciada fa cinc anys i mig com una aposta gairebé personal de Maties Serracant que llavors era tinent d’alcalde d’Urbanisme, després alcalde i ara assessor de Juli Fernàndez, conseller de Territori de la Generalitat.
Tots els grups municipals han elogiat el document que duplica el nombre de peces protegides i que ha estat caracteritzat d’exhaustiu. Malgrat això, s’ha assistit a una certa pugna entre la regidora d’Urbanisme, Mar Molina, i la portaveu de la Crida, Nani Valero, per la paternitat o maternitat del projecte. Aquesta darrera ha detallat totes les peces que s’han inclòs gràcies a les seves al·legacions.
En el debat s’han plantejat tot un seguit d’interessants qüestions sobre l’estat del nostre maltractat patrimoni arquitectònic. José Luis Fernández (Cs) ha afirmat que l’Ajuntament no pot assumir la compra de més patrimoni, punt en que Molina li ha donat la raó. Matas ha valorat positivament les facilitats pels propietaris i compradors d’edificis catalogats per protegir i donar ús a aquestes immobles.
Tots contra Esquerra
La moció del PSC, instant a la Generalitat a dotar de pediatra i cartera de serveis completa al recent inaugurat CAP de Can Llong, ha desfermat una batalla política de tots contra ERC en absència del seu alcaldable i del regidor Santi Valls. La proposició ha comptat amb la intervenció prèvia d’una dura portaveu de la FAV denunciant les carències en serveis públics bàsics en el barri de Can Llong.
Pol Gibert (PSC) i Adrián Hernández, bon coneixedor del tema com sindicalista del sector, ha dibuixat un fosc retrat de l’estat de la sanitat pública als barris de la ciutat. Gibert ha posat sobre la taula que els districtes 2 i 4, amb 5.500 infants, no tenen CAP amb pediatra i s’han de desplaçar a la Concòrdia. Hernández ha explicat, amb dades oficials, que el CAP Can Rull, gestionat pel Taulí, està amb 6.000 usuaris per a sobre de la seva capacitat. De fet, als documents de la Generalitat, Can Llong no figura no com un CAP, sinó com un “dispositiu” de reforç del de Can Rull. Per a tots dos resulta inadmissible que s’obri un CAP s’obre sense pediatra, especialment en un barri de població jove.
Francesc Baró (Junts) ha aprofitat l’avinentesa per recordar al seu principal competidor electoral que mentre ells estaven al govern feien de pont entre ambdues administracions. Un, paper que ERC -ara que està sola a l’executiu català- no pot o no sap fer. Només la Crida no ha volgut fer sang tot recordant que les retallades en sanitat venen de lluny i s’havien iniciat quan CiU governava en solitari.
L’alcaldessa, Marta Farrés, ha vist el cel obert per llençar una duríssima requisitòria contra ERC. Ha justificat la seva absència en la recent inauguració d’un equipament sanitari que ha qualificat de “presa de pèl”, després de tants anys reivindicant-lo. A partir d’ara, ha ironitzat amb sarcasme, quan demani un centre docent s’haurà d’especificar que a més de l’edifici es posin els mestres. Ha insistit en l’argumentació de Junts respecte a què no troba en ERC el paper que tenia la formació postconvergent de mediadora entre Generalitat i Ajuntament. Així li ha retret que sempre que hi havia un conflicte entre l’administració local i l’autonòmica, ERC sempre es posicioni a favor d’aquesta. Per reblar el clau, ha reptat a l’absent portaveu del partit ha anar del bracet amb ella per entrevistar-se amb el titular de la consellaria per reclamar la correcta dotació de personal sanitari al CAP de Can Llong. Per no deixar-se res al tinter, a criticat la tèbia posició de la Crida que en altres temes es mostrà tan abrandada i radical
A la jove regidora d’Esquerra Glòria Llobet li ha tocat el complicat paper de defensar la política sanitària de la Generalitat i les excel·lències de la concentració dels serveis pediàtrics per prestar una millor atenció als infants. Aclaparada per les crítiques, ni tant sols ha estat capaç de recollir el guant de l’alcaldessa i comprometre’s a anar a parlar amb el conseller i doctor Manuel Ballcells. Després ho ha fet, via Twitter, l’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez. Després de dues mocions, una de la Crida i altra d’ERC, de caràcter feminista, la sessió ha finalitzat amb la pregunta de Fernández (Cs) sobre el retard en l’elaboració de l’ordenança de civisme.
Foto portada: Pol Gibert, Marta Farrés i Marta Morell, aquest dimarts. Autor: J.d.A.