Foto portada: David Chao.

‘El ple crític’. Ombres ucraïneses

Aquesta sessió ordinària presencial – de sis hores i mitja de duració injustificada –  va estar dominada per l’impacte de la guerra d’Ucraïna. Ha estat un ple tens i llarg. Els grups municipals han esmolat els ganivets amb la vista posada en la cita amb les urnes d’aquí poc més d’un any.

La sessió ordinària de març del 2022 va tenir un cert caràcter extraordinari. Per primer cop, des de feia molts mesos, la sala de plens estava a oberta no només als mitjans de comunicació i personal municipal, sinó a tota ciutadania. També, per primer cop, es va fer servir un sistema mixt, presencial i temàtic, amb connexió amb els regidors Pol Gibert (PSC) i Adrián Hernández (Cs), ambdós de baixa per paternitat. Una gran pantalla amb la cara d’Hernández, a la dreta de la taula presidencial, ha tapat el retrat del president de la Generalitat. Gabriel Fernández (ERC) no deixà escapar aquest detall. Al final de la maratoniana sessió, en el punt de precs i preguntes, demanà una altra disposició de la pantalla per així poder contemplar Pere Aragonès.

Tampoc va ser habitual que el ple s’iniciés amb una solemne declaració de l’alcaldessa Marta Farrés (PSC) en contra de la invasió de la Federació Russa a Ucraïna i a favor de la legalitat internacional i dels drets humans. Tots els portaveus dels grups municipals realitzaren una condemna de la guerra, cadascú amb els seus matisos. Francesc Xavier Baró (Junts per Sabadell) va aprofitar l’avinentesa per recordar el judici a Madrid contra la diputada Eulàlia Reguant (CUP). Nani Valero (Crida per Sabadell) va defensar el dret d’autodeterminació de les dues repúbliques del Donbass. Gabriel Fernàndez també va defensar a Reguant imputada per “haver plantar cara al feixisme” i va lamentar les al·lusions de Josep Borrell, a les fugides dels presidents en cotxe. L’alcaldessa saltà com a un ressort. Respongué que el cap de la diplomàcia de la Unió Europa no s’havia referit a Puigdemont sinó a l’expresident ucraïnès, Viktor Yanukóvich, al que comparava amb Zeleski. Fernàndez, que no podia replicar-la, va esperar el següent punt, sobre la cessió de locals a tres associacions de la ciutat, per fer-s’ho venir bé i criticar el baix nivell polític de Borrell a qui dedicà aquesta dita uruguaiana “el que se quemó con leche, cuando ve la vaca llora”. 

Foto portada: el ple de març de 2022. Autor: David Chao.
El regidor d’Educació, Manuel Robles. Autor: David Chao.

La part resolutiva del plenari, on es presenten per la seva aprovació els dictamens del govern municipal, constava de 14 punts. El cinquè punt, sobre la resolució de les al·legacions al canvi de qualificació jurídica de la fàbrica Artèxtil per procedir a la seva cessió com Escola d’Infermeria, ha creat una certa polèmica. El tema venia calent per unes declaracions als mitjans d’Eloi Cortés (PSC) criticant el gran nombre d’al·legacions presentades per ERC i Crida, que interpretà com un intent “d’entorpir” el projecte. Unes declaracions desafortunades que aquestes formacions replicaren –com repetiren al ple- amb la defensa del dret democràtic que assisteix a la ciutadania, a les entitats i partits per presentar al·legacions en el període d’exposició pública dels projectes. Tant la regidora Mar Molina com el mateix Cortés assumiren aquest dret cívic, però afegiren que 25 al·legacions no tenien res a veure amb el tema sotmès a exposició públic com ara la situació de la Caserna de la Guàrdia Civil. Per cert, que la absència presencial de Pol Gibert, portaveu oficial del PSC, ha ratificat a Cortés com el veritable portaveu del seu grup municipal.

Salten guspires

L’ambient estava tens. En el dictamen sobre l’estudi de viabilitat econòmica de l’important contracte del servei de menjadors als centres escolars, saltaren guspires entre el ponent socialista, Manuel Robles, i Anna Lara, de la Crida. La bomba –com una mina antipersonal- ha esclatat per on menys se l’esperava, en el delicat punt sobre la justificació de les dotacions econòmiques als grups municipals. Lluís Matas, portaveu de Junts, visiblement indignat, ha llençat una duríssima requisitòria contra Marta Morell (ex Podem) a qui acusà d’incompetència i “abús de poder”. Matas es mostrà molt dolgut per l’ombra de dubte que podien planar sobre les quantitats no justificades del seu grup. També, Adrián Hernández, des de la pantalla, entonà una forta critica contra Morell a qui acusà d’haver trencat unilateralment un acord polític, subscrit per tots el grups i avalat pels serveis jurídics de l’Ajuntament. Advertí que Cs havia posat el tema en coneixement dels seus advocats de manera que si aquest punt s’aprovava, presentarien un recurs de reposició als tribunals i es plantejarien, arribat el cas, recórrer a la via del contenciós-administratiu. Per la seva banda, Glòria Llobet (ERC) ha manifestat que el seu grup no ha tingut problemes en justificar les seves despeses. Lara ha fet un intervenció conciliadora i s’ha sumat a les peticions de Junts i Cs de retirar el punt. Finalment, ha estat aprovat amb l’abstenció de la Crida, els vots en contra de Junts i Cs i a favor de PSC i ERC, en un alineament poc usual en aquest mandat. La circumstància que en l’agre debat no es donessin xifres sobre les quantitats en qüestió dificulta fer una valoració política mínimament acurada del tema (més info: ‘Batussa política a compte dels diners dels grups‘).

Foto portada: Marta Morell. Autor: David Chao.
Marta Morell va rebre crítiques de valent. Autor: David Chao.

L’aprovació de la declaració institucional de compromís de lluita contra la corrupció, la creació d’un pla de mesures antifrau i sobre els conflictes d’interessos ha estat aprofitada per Crida i ERC per recordar el cas Mercuri. Valero ha demanat que es treguin les plaques commemoratives on figuri el nom de Manuel Bustos i Raül García Barroso (ERC), membre de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, ha recordat que l’exalcalde està a la presó de Lledoners.   

Concentració i mocions

Tal i com havien acordat els grups, a les set del vespre es suspengué la sessió durant 10 minuts per què els regidors poguessin assistir a la concentració contra la guerra convocada per les associacions municipalistes catalanes a la plaça Sant Roc (més info: ‘Sabadell se suma al ‘No a la guerra’ d’Ucraïna‘). Aquest interludi pacifista va calmar la tensió que s’havia acumulat a la primera par de la sessió. A la represa s’entomà el debat de la part deliberativa del plenari que abordà el debat de cinc mocions. Abans s’havia donat compte del grau de compliment de les mocions aprovades a l’any 2021 que planteja raonables dubtes sobre l’eficàcia d’aquestes.

Aquesta relativa distensió contribuí el caràcter de les primeres mocions de caràcter social i vagament anticapitalista com la presentada pel Casal Cubà en nom de la Plataforma contra el Robatori de les Elèctriques  contra l’oligopoli elèctric i en defensa del dret a l’energia que no va prosperar. PSC, Junts i Cs votaren en contra i Morell, ERC i Crida a favor. Pel contrari, va ser aprovada per unanimitat la moció presentada conjuntament per PSC i Cs i introduïda per un parlament de la FAV, que reclamava la millora de l’atenció dels bancs a la ciutadania, particularment a la gent gran. També va ser aprovada de manera unànime la moció de la Crida per promoure a Sabadell les experiències d’habitatge cooperatiu que funcionaven bé al nord d’Europa.

Concentració de la Plataforma contra el robatòri de les elèctriques. Autor: David Chao.
Concentració de la Plataforma contra el robatòri de les elèctriques. Autor: David Chao.

L’ambient bèl·lic s’ha reprès amb la moció de ERC, a la qual s’afegí a última hora la Crida com a proposant, que sol·licita estudiar un pla de contingència davant la possibilitat de nul·litat del contracte de l’empresa SMATSA. Un episodi més de la llarga batalla que enfronta al PSC i aquestes formacions sobre el funcionament d’aquesta empresa investigada en la peça separada número 28 del cas Mercuri relativa precisament a l’adjudicació del contracte a SMATSA en temps de Manuel Bustos.

La sessió ha finalitzat amb el moció de Junts sobre la “brutícia urbana”, defensada per Matas, que cercava ordenar la publicitat en cartells, pancartes o adhesius que ha desfermat les crítiques de Crida i ERC pels perills que una regulació massa estricta suposaria contra la llibertat d’expressió, com en el cas de les pancartes reivindicatives. Glòria Llobet no s’ha pogut estar de treure el punyalet per clavar-li a Matas a l’afirmar que com volia governar la ciutat, sinó era capaç de gestionar els comptes del grup municipal.

La interminable ple acabà passades les 11:30 hores i amb la impressió que les formacions polítiques representades al consistori ha entrat en mode preelectoral.

Més informació:

Foto portada: regidors a la concentració en solidaritat amb Ucraïna. Autor: David Chao.

Comments are closed.