Foto portada: un moment del ple d'ordenances. Autor: J.d.A.

‘El ple crític’. Ordenances, baixes emissions i sentència d’SMATSA

Coincidint amb el sorteig de la grossa de Nadal, s’ha celebrat el ple extraordinari amb dos punts a l’ordre del dia: l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals i l’aprovació inicial de la zona de baixes emissions. Això el mateix dia que s’ha difós la sentència, que obliga pagar a l’Ajuntament quatre milions d’euros a SMATSA.

El primer dictamen ha estat una mena de repetició del debat que es va desenvolupar amb l’aprovació inicial de les ordenances fiscals que regulen les taxes, impostos i preus públics. La pujada lineal del 15 per cent, que permetrà recaptar 11 milions d’euros, ha aplegat el vot contrari de tota l’oposició, encara que amb arguments ben diferents. Cuca Santos (PP), en estricta coherència amb la seva doctrina fiscal neoliberal consistent justament en el contrari en abaixar els impostos. Des de Vox, Nuria Acacio ha tret la destral de guerra, al vincular la pujada d’impostos amb una sèrie de “contractes menors” de caràcter ideològic com els destinats al col·lectiu LGTBI, les dones de Torre-romeu o el poble sahrauí.

Les tres formacions d’esquerres representades al consistori han defensat, amb matisos, el seu vot negatiu per la pujada lineal dels impostos. Així, pagaran el mateix qui cobra una pensió de 700 euros als mes com qui cobra 3.000, com ha afirmat Joan Mena d’En Comú Podem (ECP). Anna Lara (Crida per Sabadell), ha insistit en el caràcter regressiu de la rebaixa de les bonificacions del 90 al 50 per cent a les llars que fan la separació de tots els residus i el compostatge. Sílvia Renom (ERC), respecte a la taxa de residus, ha manifestat que el problema rau en la “manca de model” en la recollida selectiva que fa de Sabadell, un dels municipis amb uns percentatges més baixos en aquesta matèria.

Taxa Amazon

Mena ha proposat la implantació d’una taxa Amazon per les empreses de comerç digital que facturin més d’un milió d’euros. La ponent socialista, Montserrat González, s’ha mostrat oberta a negociar el tema cara al proper exercí fiscal. Lara ha recordat amb sorna que, al passat mandat, la seva formació va presentar una moció al mateix sentit que va ser rebutjada.

González i el primer tinent d’alcaldessa i diputat, Pol Gibert, han esgrimit els mateixos arguments que a l’aprovació inicial. Primer, que la pressió fiscal a Sabadell és inferior a la mitjana comarcal, provincial i catalana. Segon, que s’havia resistit al màxim per evitar la pujada d’impostos fins que la inflació no ha deixat més remei que fer-ho per garantir el correcte funcionament dels serveis públics. És clar que, com se li ha recordat des de l’oposició, la pujada respon a la decisió política al mandat anterior de congelar-los, doncs aquesta fou una dels condicions de Junts per Sabadell per aprovar els comptes municipals. A Lluís Matas (Junts) no li ha quedat més remei que confessar que la pujada d’impostos és un exercici de “responsabilitat” gens agradable per a un postconvergent.

Pol Gibert ha esperat la darrera intervenció -quan no se’l podia replicar- per celebrar, com si li hagués tocat la grossa, la sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a l’Ajuntament a pagar a l’empresa SMATSA quatre milions d’euros. Una prova inapel·lable de la mala gestió del quatripartit que qüestionava gran part de les crítiques llençades contra la proposta fiscal de l’equip de govern.    

Baixes emissions ideològiques

Mar Molina, tinenta d’alcaldessa d’Espai Urbà, ha estat l’encarregada de defensar la normativa, obligada per la legislació de la Unió Europea, i consensuada amb els nou municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona que aplega a les ciutats de la segona corona de la capital catalana. Els grups municipals de l’oposició, excepte Vox, s’han abstingut per poder presentar al·legacions, tot i reconèixer que és un pas en la bona direcció per combatre els efectes del canvi climàtic i plantejar un model de mobilitat sostenible. No obstant això, Aurora Murillo (Crida) ha indicat el caràcter poc ambiciós de la normativa i ha denunciat la contradicció que suposa regular les zones de baixes emissions i alhora impulsar el Quart Cinturó.

Acacio ha entonat un discurs negacionista i deliberadament provocador contra una mesura que “coarta la llibertat de circulació” dels sabadellencs, producte del “fanatisme climàtic” i dels “capritxos de la agenda globalista 2030”. Cap formació política ha volgut entrar al drap, potser per no donar peixet mediàtic a l’extrema dreta.

Foto portada: un moment del ple d’ordenances. Autor: J.d.A.   

Comments are closed.