Foto portada: la tinenta d'alcaldessa Montse González. Autor: David B. 

‘El ple crític’. Picabaralla tributària

La sessió extraordinària ha estat dedicada monogràficament a la delegació de les competències de matèria tributària de l’Ajuntament de Sabadell a favor de la Diputació de Barcelona. Una qüestió que ha desfermat una dura polèmica entre la portaveu socialista i els de Crida i ERC

Montserrat González (PSC) ha estat l’encarregada de defensar aquesta mesura al·legant raons de caràcter tècnic i d’eficàcia en la gestió, així com d’estalvi econòmic. La seva argumentació només ha estat acceptada pels seus socis de govern (Podem) i de mandat (Junts per Sabadell), on per cert s’ha estrenat com a portaveu Lluís Matas, qui ha insistit en la seva voluntat de continuar donant suport a l’actual govern de coalició.

Si des de l’equip de govern i aliats s‘ha volgut presentar aquesta decisió des d’una perspectiva estrictament tècnica, des de l’oposició s’ha cercat subratllar el caràcter polític d’aquesta determinació. Les crítiques més dures han estat formulades per Crida per Sabadell i ERC. Per la seva banda, Cs, que s’ha abstingut, s’ha situat en una posició intermèdia. El seu portaveu, José Luis Fernández, no ha negat que sigui una “solució tècnica adequada”, però ha criticat que s’hagi cercat l’alternativa “més fàcil i còmoda” per a treure’s un “problema de sobre”, sense explorar fórmules més imaginatives.

La regidora de la Crida Anna Lara ha assenyalat que, amb aquesta delegació, s’externalitza un servei municipal, de manera que l’Ajuntament perd sobirania i el control sobre els seus tributs. Tot això a “corre cuita” i sense explorar fórmules alternatives com ara una eventual mancomunitat amb Terrassa que s’ha decantat per adquirir el modern programa informàtic. Lara ha insistit en que es tracta d’una decisió política que ja estava adoptada des de feia temps i ha qualificat de “presa de pèl” les converses amb els grups municipals en busca de consens.

Gabriel Fernàndez i Èlia Soriano, d’ERC, s’han partit el temps d’intervenció en una indicació d’una certa bicefàlia a l’interior del grup municipal. Fernàndez ha realitzat una intervenció més política i Soriano més tècnica. En qualsevol cas, el missatge ha estat molt semblant a l’entonat per la Crida. Al seu parer l’Ajuntament cedeix autonomia financera i de recursos humans en una qüestió estratègica com la gestió dels seus ingressos. Així mateix, han indicat que l’informe lliurat als grups municipals és incomplert i no contempla altres alternatives. A l’igual que Lara, han criticat que l’estudi de costos no contempli la despesa del local que ocuparà l’oficina de gestió tributària, així com la manca de suport i l’oposició dels sindicats.

Models de gestió tributària

La rèplica de Montserrat González ha estat d’una agressivitat innecessària. Així, en comptes de cenyir-se a contestar amb arguments les crítiques d’ERC i la Crida els ha acusat de “mentir“, de “demagògia” o de “cinisme”, tot aixó amb l’única finalitat de desgastar al govern municipal. Una invectiva desqualificàtoria que no es corresponia amb to dur en el fons però correcte en les formes dels portaveus de l’oposició. Al capdavall es tracta d’una decisió política sobre el model de la gestió tributària en la què es pot estar d’acord o en desacord. Així, Gabriel Fernàndez ha assegurat que si algun dia governa ERC es derogaria el conveni amb la Diputació i es recuperarien aquestes competències.

Tanmateix, l’èxit o fracàs d’aquesta polèmica iniciativa es podrà avaluar quan, en el proper exercici fiscal, es comprovi si realment, com s’assegura des de l’equip de govern, augmenta la recaptació dels impostos i si aquest import és inferior a les comissions que cobrarà la Diputació de Barcelona per prestar aquest servei.   

Plens presencials

En un altre ordre de coses, Cs, Crida i ERC han reclamat que es tornin a celebrar els plens de manera presencial. José Luís Fernández (Cs) ha estat el més punyet a l’observar que ara a Sabadell es pot gaudir de l’oci nocturn, però que no es poden celebrar les sessions plenàries de manera presencial.

L’alcaldessa, Marta Farrés, s’ha sentit al·ludida i ha intervingut per explicar que la sala de plens no permet respectar les distàncies de seguretat i tampoc disposa de l’adequada ventilació. De tota manera, ha assegurat que els plens presencials es reprendran a la “major brevetat possible”. En aquest sentit s’està estudiant fer plens semi-presencials o l’adquisició d’aparells de renovació de l’aire, tot i que podrien cercar-se emplaçaments alternatius.  

Més informació:

Foto portada: la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González, en un ple abans de la pandèmia. Autor: David B.

Comments are closed.