Foto portada: la segona tinenta d'alcaldessa, Marta Morell, l'alcaldessa, Marta Farrés, i la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró. Autor: @aj_sabadell.

‘El ple crític’. Uns pressupostos per a l’estabilitat del mandat

L’aprovació del pressupost municipal del 2021 amb els 14 vots de PSC, Podem i Junts i els 13 vots negatius d’ERC, Crida i Ciutadans marca un punt d’inflexió. Asseguren l’estabilitat institucional fins al final de mandat. I a la vegada assenyalen la correlació de forces que probablement es mantindrà fins a les properes eleccions municipals.

A la sessió extraordinària de dilluns passat s’han aprovat els segons pressupostos municipals d’aquest mandat. De fet, han estat els primers d’aquest equip de govern, doncs els anteriors foren clarament continuistes ja que el govern bipartit local no va tenir temps per elaborar unes comptes municipals propis.

L’aprovació d’aquests pressupostos ha tingut una importància estratègica derivada del fet que ara el govern municipal té pràcticament assegurada l’estabilitat de la seva política econòmica i institucional pel que resta de mandat. Fins i tot, en el cas improbable que els propers comptes municipals no gaudissin del suport de Junts per Sabadell, podrien prorrogar-se per encarar sense masses dificultats la recta final de mandat.

En aquest sentit, la sessió extraordinària ha tingut dues clares guanyadores: Marta Farrés (PSC), que s’assegura, com s’ha dit, certa tranquil·litat per la resta del mandat i Lourdes Ciuró (Junts). En efecte, la regidora de Junts i sòcia de govern bipartit PSCPodem ha entonat un discurs on ha reivindicat la seva capacitat política per, amb només tres regidors, incidir de manera decisiva en la política municipal i fer realitat una part important del seu programa electoral. D’aquesta manera ha afirmat que un de cada cinc projectes d’inversió porten el segell de la seva formació política. Entre ells alguns de gran impacte en el seu electorat al Centre de la ciutat com ara les remodelacions de les places de les Dones del Tèxtil (l’antiga plaça Marcet), la de mossèn [Camil] Geis o de la plaça del Gas. Això sense comptar amb els dos comissionats de Gran Via/Ripoll i de projecció exterior de la ciutat.

Certament, el tàndem Farrés/Ciuró ha deixat en una posició relativament subsidiària a Marta Morell (Podem) qui, no obstant això, ha intentat marcar perfil propi apuntant a les partides de les àrees que ella governa.

El no de l’oposició

La situació generada per la pandèmia semblava que podria afavorir un cert consens entre l’equip de govern i el seu aliat postconvergent amb les altres tres formacions de l’oposició per, si més no, aconseguir la seva abstenció en els pressupostos municipals.

Finalment, ERC, Crida per Sabadell i Ciutadans han votat en contra amb arguments força semblants, malgrat les seves diferències ideològiques; encara que s’ha pogut percebre a la formació taronja un mica descol·locada que potser ha dubtat entre el vot negatiu i l’abstenció. Així, els tres grups a l’oposició han coincidit en considerar els pressupostos, en termes generals, com una oportunitat perduda i no estar a l’alçada de la situació crítica generada per la Covid-19. També han assenyalat que es tracta d’un “debat a mitges”, segons l’expressió d’Anna Lara (Crida), ja que una part important de les prioritats econòmiques de l’executiu local no es substanciaran fins al mes de maig quan s’entomi el repartiment dels superàvits.

D’altra banda, s’ha denunciat que, amb la pròrroga de les ordenances fiscals, s’ha eludit la discussió sobre els ingressos de l’ajuntament. Circumstància que, al seu parer, a la pràctica, significa un increment de la pressió fiscal sobre la ciutadania i les empreses, imputació ha estat negada des de les files del govern municipal.

A voltes amb el ROM

Malgrat aquestes crítiques el debat transcorria sense escarafalls ni excessiva crispació, fins que Gabriel Fernàndez, portaveu d’ERC, ha volgut intervenir en el segon torn en resposta a la rèplica de major contingut polític del portaveu socialista Pol Gibert. L’alcaldessa Farrés i el secretari municipal, a instàncies d’aquesta, l’han recordat que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) no permet que prengui la paraula en el segon torn un portaveu diferent a qui ho ha fet a la primera intervenció.

Això ha desfermat una duríssima resposta d’Èlia Soriano (ERC) qui ha disparat a tort i a dret contra el PSC, Podem i Junts. Així als primers els ha acusat de ser els continuadors del bustisme i de practicar la sociovergència. Ha demanat que, en ares de la transparència, Junts entri en l’equip de govern després de les eleccions catalanes i ha imputat a Podem el governar amb la “dreta catalana”. Tanmateix, aquestes crítiques a la col·laboració entre l’esquerra local i l’antiga Convergència resulten inapropiades en un partit que des de fa dues legislatures governa la Generalitat amb la mateixa “dreta catalana”.

A banda dels pressupostos municipals, a la sessió s’aprovaren per unanimitat el Pla Estratègic de Subvencions (2020-21) i la subvenció directa a Comerç Centre per la seva col·laboració en les activitats nadalenques. I, amb l’abstenció de la Crida, s’ha donat llum verda a un paquet de subvencions de caràcter extraordinari, així com a la relació de llocs de treball de l’Ajuntament.

Més informació:

Comments are closed.