Manifestació contra el Quart Cinturó, el 26 de febrer de 2023. Autor: ACN.

‘La lluita contra el Quart Cinturó i la Ronda Nord (II)’, per l’ADENC

ARTICLE D’OPINIÓ
Associació per la Defensa i Estudi de la Natura de Catalunya (ADENC)

2024, 6é any del Govern de Pedro Sanchez, PSOE, COMUNS i ERC.

En aquests 6 anys de Govern Sánchez, tot el que s’ha fet evident es fomentar la xarxa viaria existent i noves infraestructures, mentre que la mobilitat amb transport públic s’ha abandonat, i només s’ha fomentat el bitllet gratuït de RENFE per les múltiples problemàtiques d’obres a Barcelona i al Vallès Oriental. En 6 anys de Govern Sánchez s’ha retirat els peatges de les autopistes i en especial el peatge de la A7 a Martorell i La Roca que graduaven el seu us, amb múltiples problemàtiques i accidentalitat de transit, s’ha finalitzat el Pont del Papiol entre l’A7 i la N2, i s’ha inaugurat el tram del Quart Cinturó entre Abrera-Martorell i Terrassa, tres grans connexions d’infraestructures pel vehicle privat amb el Baix Llobregat, el darrer amb gran impacte en la natura en els límits del Parc Natural de Sant Llorenç-l’Obac amb greus afectacions sobre la biodiversitat i la fauna, fins fer desaparèixer la Riera de Gaià.

La natura i la via verda Sant Llorenç – Collserola

Quins seran els propers impactes a la natura? La Via Verda Collserola Sant Llorenç és un espai lliure agroforestal protegit pel Pla Territorial Metropolità (PTMB-2010) que afecta a 8 municipis, entre ells els municipis de Terrassa amb l’Anella Verda, Sabadell amb El Parc Agrari, i Matadepera i Castellar del Vallès greument afectada pel Quart Cinturó, la B40. Es un espai de protecció territorial segon el PTMB amb connexions biològiques entre els parcs naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, amb l’objectiu de la conservació de l’espai agroforestal de la Plana del Vallès amb l’activitat agrícola i ramadera i amb torrents, rieres, prats i boscos. És un indret compartit per vuit municipis, freqüentat pel lleure ciutadà de sabadellencs i terrassencs per garantir la salut pública de més de 750.000 persones fent esport, caminar, anar en bicicleta… activitats de proximitat bàsiques per a la salut i per reduir l’ús del cotxe pel lleure, per no obligar-nos els caps de setmana per fugir i escapar de les nostres ciutats del Vallès.

Els efectes beneficiosos dels Rodals de les ciutats, Can Deu a Sabadell i Can Bonvilar a Terrassa són molts, és una riquesa natural de proximitat, integrat en el corredor biològic entre el Parc de Sant Llorenç de Munt i el Parc de Collserola que contribueix a preservar la biodiversitat de la fauna i la flora. Ajuda a mitigar les causes i els efectes negatius del canvi climàtic, i ajuda a mitigar l’efecte illa de calor i la contaminació de les ciutats aportant capacitat de refrescar a les nits i ombra com a refugi climàtic de natura.

No a l’efecte crida i a la contaminació de l’aire

Està demostrat científicament que com totes les autopistes i autovies que s’han fet, com la construcció de la B40-RONDA NORD augmentaria el trànsit de cotxes a totes les ciutats i al Vallès per l’efecte crida, per la comoditat de disposar de més carreteres i més capacitat incentivar l´ús del cotxe privat.

Un problema de caràcter local per justificar el Quart Cinturó, és la necessitat travessar la ciutat de Sabadell dels vehicles de Castellar del Vallès per connectar amb la C58. Les úniques dades oficials és que Castellar del Vallès te 25.300 habitants amb un horitzó probable d’uns 30.000 habitants i dels quals entorn un 20-25% dels habitants venen diàriament a Sabadell perquè tenen el seu lloc de treball, familiars residents o serveis que fan servir. Però NO hi ha dades vàlides més que la ubicació de mòbils per saber quins travessen la ciutat de Sabadell per anar a Barcelona, al Baix Vallès o a altres comarques.

Només es pot concloure que els ciutadans de Castellar del Vallès venen a Sabadell a treballar, fer gestions, comprar etc. passen per la Gran Via o l’Eix Macià. Per tant, un Quart Cinturó i una Ronda Nord NO reduiran el trànsit i les emissions de CO2 de la Gran Via de Sabadell, al contrari la Ronda Nord incrementaria el nombre de vehicles en direcció nord pels barris nord de Sabadell, Matadepera, Castellar i Sant Quirze que anirien a buscar el Quart Cinturó.

12 propostes alternatives sense el Quart Cinturó

Defensem que hi ha SOLUCIONS més efectives per la mobilitat, basades en l’intercanvi modal i amb les millores de la xarxa local, i en citem algunes bàsiques:

  1. Reclamar BITLLET UNIC-FORFAIT del transport públic fins que no es posin PEATGES a les autopistes, no té sentit el bitllet per quilometratge.
  2. Millora i més infraestructures ferroviàries i més ESTACIONS a Sabadell i Castellar del Vallès, portem 25 anys per esperar l’Estació de Can Llonch a Sabadell.
  3. Construcció de CARRILS BUS-BRCAT a la carta de Castellar del Vallès i a la crta. de Santa Perpetua.
  4. Noves infraestructures ferroviàries al Vallès entre Granollers i Martorell, amb 4 Estacions-Intercanviador a la UAB, Hospital General, Volpelleres Sant Cugat i Baricentro Barberà del Vallès.
  5. Cap Inversió en TRAMVIA entre les ciutats del Vallès, el TRAMVALLÈS per la N150, des de Montcada fins la UAB, per Badia i Sabadell.
  6. Increment velocitat i freqüència de 15-20 minuts del BUS INTERURBÀ Sabadell a Castellar del Vallès i Sabadell-Terrassa a la N-150.
  7. Foment de l’ús del COTXE COMPARTIT elèctric i aparcaments dissuasoris a les ciutats vinculades a Estacions.
  8. Fer més grans les ZONES-ZBE BAIXES EMISSIONS a les ciutats de més de 25.000 habitants del Vallès (Terrassa, Sabadell, Rubí, Cerdanyola, Sant Cugat, etc.) per accedir en vehicle privat, sense excepcions vergonyants.
  9. Renovar a Sabadell la Gran Via i a Terrassa l’Avinguda del Vallès amb solucions per la seva millora ambiental amb més ARBRAT i enjardinament.
  10. Reduir la velocitat de vehicles a la ciutat amb LA CONTAMINACIÓ QUE MATA.
  11. Millora i desdoblament de les carreteres d’accés a Sabadell i Terrassa, la N-150 Sabadell-Terrassa i la B-140 Sabadell-Santa Perpètua.
  12. Ubicar a tot el Vallès Estacions de Qualitat de L’Aire per garantir la salut pública dels ciutadans del Vallès, una de les comarques amb més infraestructures i més contaminació per mobilitat de Catalunya, incomplint la normativa Europea i la normativa de l’Organització Mundial de la Salut-OMS

Si el Quart Cinturó entra a Sabadell, ho farà a tot el Vallès

Sabem que la major dificultat és passar les ciutats de Terrassa i Sabadell, aquestes es veurien greument perjudicades ambientalment per la contaminació del Quart Cinturó, de la contaminació sonora i de la dificultat d’accés als espais naturals del nostre entorn. Si el Quart Cinturó a Sabadell travessés el Riu Ripoll amb un pont de 2-3 carrils per sentit, no seria per anar a Castellar del Vallès, ja no li quedaria cap obstacle rellevant per arribar a Granollers i a La Roca del Vallès.

Sembla absurd fer aquest projecte negacionista de mobilitat en l’actual context de Declaració d’Emergència Climàtica. Però el Quart Cinturó a qui més beneficiarà a mig termini i llarg termini son sectors empresarials i immobiliaris amb l’especulació del territori i més creixement urbanístic, per això mateix, avisem a la ciutadania del Vallès que valori la qualitat de vida que no hi ha a Barcelona, per que es busquin altres solucions a la mobilitat com obligava el Pla Especial de Mobilitat del Vallès-2019, perquè una altra mobilitat alternativa és possible.

Els barris de Bon Aire, Can Costa i Can Tusell a Terrassa, i els barris de La Roureda, La Plana del Pintor i Can Deu a Sabadell tenen el mateix repte ambiental, el Quart Cinturó, i el patiran greument si no es mobilitzen. Unes ciutats que respectin i estimin el seu entorn no són incompatibles amb una economia basada en una mobilitat més sostenible i encaminades a integrar-se en un model de vida saludable.

Article relacionat:

El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.

Foto de portada: pancarta a la manifestació contra el Quart Cinturó, el 26 de febrer de 2023. Autor: ACN.

Els comentaris estan tancats