centre obert merinals

Opinió: ‘Centres Oberts: generadors de les oportunitats’

ARTICLE D’OPINIÓ
Fundació IDeA, Associació Juvenil Esquitx, Ludoteca Margarida Bedós, Associació Esportiva Can Deu

Molts de nosaltres hem tingut l’experiència de sentir la mirada protectora d’aquell que hi confia, la mirada de qui ens recolza, de qui ens mostra el camí cap a nous reptes. Per a les entitats sabadellenques que treballem als barris, Associació Juvenil Esquitx, Ludoteca Margarida Bedós, Associació esportiva Can Deu i Fundació IDeA, l’equivalent a aquesta experiència traslladada a l’àmbit social, són precisament els Centres Oberts.

El nom es queda curt per recollir què es fa, què aporta, com millora, com promociona i vertebra i relaciona persones, famílies i professionals, teixint un tapis comú, únic i específic a cada barri. Per a fer el nostre tapís social necessitem la trama , la llana, la llançadora, cosidores, nuadores, cardaires, drapaires, teòrics, dissenyadores, i sí o sí, un teler. Aquesta és la millor imatge que hem trobat per comparar la funció dels centres oberts al barris , el teler.

Els Centres Oberts són serveis emmarcats en contextos socioeducatius, que ofereixen als infants , adolescents, famílies i comunitat, un espai complementari i de suport, als espais de socialització primària per excel·lència, la família i l’escola. Aquests espais primaris, necessiten en les diverses fases dels cicles vitals de la famílies, d’un complement, un suport a mida de cada situació, de cada necessitat, de cada moment vital. És necessari que un professional dels serveis socials, decideixi qui prioritàriament necessita del recolzament del servei. Comença aquí un treball conjunt, interdisciplinari, adreçat a aconseguir objectius de millora comuns .

Són també espais de foment i vivència dels valors democràtics, de la interculturalitat, la perspectiva de gènere, la igualtat d’oportunitats. Són espais de bones pràctiques educatives i de criança, de treball del respecte, de promoció de la participació en la comunitat, posant les bases cap a una transformació social sostenible en el temps i generadora de canvis. Treballem per què els infants, adolescents i les seves famílies, acabin sent eines que millorin la seva pròpia comunitat.

El gran avenç dels Centre Oberts els darrers anys, i sobretot des de 2010 amb la entrada en vigor de la LDOIA, és ampliar aquest model de treball, introduint la perspectiva sistèmica, ampliant la mirada des dels infants i joves, a les famílies (en plural ) i a la comunitat, posant al centre de la intervenció a l’infant, adolescent i la seva família.

Els Centres Oberts funcionen actuant en capes concèntriques des de la intervenció individual, abastant la vessant familiar i la comunitària, en una unitat de millora que traspassa capa a capa, com una pluja fina, contínua.

Aquesta mirada des del suport , des de la generació de noves oportunitats, és possible amb la col·laboració públic-privada, entre l’ens local, responsable de la planificació i execució de les polítiques públiques, i les entitats socials que concretem la prestació del servei. En el cas concret de Sabadell, la gran majoria d’entitats que prestem el servei, som entitats nascudes als territoris on s’ubiquen els centres oberts. Ja formàvem part dels agents socials, amb diverses activitats, abans de la seva creació. Actualment complementem els recursos municipals, atraient altres programes diversos al territori, actuacions des del voluntariat etc, alineades amb el PEAS 2025, sumant en l’assoliment dels reptes de ciutat.

Els centre oberts atreuen, magnetitzen al seu voltant, bones pràctiques, col·laboracions entre diferents entitats del territori, apoderen les famílies, sumen compromisos, suport i projectes comuns. Repercuteixen directa i proporcionalment en la millora social de les famílies, augmentant la normalització, la participació, l’èxit escolar i el sentiment de pertinença.

Són per tant la primera pedra, el botó d’inici de millores quantificables en infància, adolescència i famílies, tant en territoris on hi ha un conflicte visible, i que pot ser, d’haver-se intervingut abans seria menor, com en aquells barris en els que es vol fer una acció preventiva.

Els centres oberts, amb la important vessant de dinamització comunitària que representen, aconsegueixen que els joves i les famílies, acabin retornant a la comunitat el que han rebut, sent monitors, col·laboradors voluntaris, mentors d’altres veïns, tancant el cercle iniciat quan van entrar al centre obert. Aquesta vessant familiar, comunitària és la característica comuna que oferim les entitats del tercer sector que prestem el servei als barris.

Per tant, les entitats sabadellenques, sense ànim de patrimonialitzar la bona feina, com entitats coneixedores del servei, que veiem els resultats dia a dia, que estem compromeses amb la millora de la infància i famílies, que defensem el treball en xarxa , el treball conjunt amb els professionals públics i de les entitats, diem sí als centres oberts. Sí als serveis socioeducatius integrats en el territori, de suport a la infància i adolescència i de les famílies. Sí al del Nord i als que puguin venir al darrera, fins completar el número que per llei la nostra ciutat ha de tenir. Sí a que més barris com Can Deu, Merinals, Can Rull, Concòrdia,Sud-Les Termes, Can Puiggener i Torre Romeu, puguin disposar d’aquests equipaments.

Sí al servei públic especialitzat que genera més consens entre les entitats i administracions públiques. Sí a invertir en prevenció, sí a posar la mirada en les famílies dels nostres barris que passen per moments de dificultats i necessiten una mirada de suport, una oportunitat .

Finalment sí a que a tots els barris de la nostra ciutat, els infants i joves, i les seves famílies, tinguin espais on adreçar-se i trobar el suport que necessitin.

One Comment