Foto portada: membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquest dijous. Autor: David B.

Opinió d’Isidre Soler: ‘Tres anys de Mercuri, un univers de corrupció’

ARTICLE D’OPINIÓ
Isidre Soler Clarena, Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.

El 27 de novembre va complir-se el tercer any des de que es va donar a conèixer la més vergonyosa versió del Mercuri. El déu que, segons la mitologia, actuava de missatger dels déus i de patró de mercaders, oradors i lladres. Tota una premonició.

En aquests tres anys s’ha posat de manifest l’abast del cas Mercuri i la seva complexitat, per això, no tan sols no s’ha pogut encara tancar la fase d’instrucció del sumari, sinó que ha anat augmentant amb noves peces i noves persones imputades. Només d’una peça, la coneguda com a Montcada, s’ha pogut tancar la instrucció i portar a judici, amb la condemna de Manuel Bustos, Paco Bustos, l’exalcaldessa Maria Elena Pérez i Daniel Fernández, ex secretari d’organització del PSC.

Des les 30 peces inicials algunes han estat arxivades o agrupades i se n’han creat de noves. Actualment, hi ha 25 peces actives en fase d’instrucció, algunes a punt de ser fixat el judici i d’altres de més complexes, com la principal que investiga els probables casos de suborn per aconseguir contractes d’obra, o la derivada del cas Pokemon, que investiga la possible concessió irregular del servei de recollida d’escombraries. En aquestes 25 peces hi ha un total de 43 persones imputades: nou de l’espai polític, vuit que pertanyen a l’estructura municipal, 21 vinculades al món empresarial i cinc d’àmbits diversos.

Al llarg dels tres anys de sumari, de conèixer informes policials, escoltes telefòniques, declaracions, etc. s’ha evidenciat que el cas Mercuri no és un cas de corrupció més, sinó un univers delictiu, unes activitats corruptes continuades que pivotaven sobre Manuel Bustos i les estenia a tot el seu entorn polític, familiar, administratiu i d’amistat.

La investigació dels dos darrers anys, dels 15 que va estar al capdavant de l’alcaldia, als que es limita el cas Mercuri constata la gran quantitat de temps invertit, de gestions realitzades, de mitjans i de persones utilitzades per Manuel Bustos per aconseguir els seus objectius, totalment aliens als de la ciutat i a les funcions d’alcalde. En realitat, el sumari evidencia el què una bona part dels sabadellencs i sabadellenques ja denunciàvem, que pel bustisme la política no era un mitjà per transformar Sabadell sinó per a satisfer els seus interessos personals i partidistes. D’aquí el seu estil, basat en les pressions, els favors, el clientelisme, les amenaces, etc.

En aquests tres anys de Mercuri ha estat fonamental la tasca de la Plataforma Sabadell Lliure de corrupció, que, de manera continuada ha tingut un paper actiu, fent el seguiment del sumari, denunciant les pràctiques corruptes i la seva autoria i, sobretot, informant de l’evolució del cas. Un aspecte essencial en la lluita contra la corrupció.

Gràcies a la tasca de la Plataforma SBDLC i a les moltes persones que li van donar suport col·laborant per fer front a les fiances, junt amb la implicació inestimable de l’Associació Lliure d’Advocats i Advocadesses de Catalunya ALLAAC, s’exerceix l’acusació popular, col·laborant de manera activa en el procés judicial i vetllant perquè no es tanquin en fals determinats fets delictius, com en el judici de la peça de Montcada on l’aportació de l’acusació popular va ser determinant per evitar que l’alcaldessa no fos condemnada per prevaricació.

Un altre fet rellevant és la proposta portada al Ple municipal per la Plataforma SBDLC, gràcies a la qual l’Ajuntament de Sabadell està personat com acusació particular. Una circumstància gairebé única on la ciutadania i la institució municipal –ara renovada- treballen i col·laboren plegats en la lluita contra la corrupció i per esclarir uns fets que han afectat molt negativament la vida política i social de Sabadell.

Així doncs al cas Mercuri encara li queda molt recorregut per a fer i a la Plataforma SBDLC i a l’acusació popular una llarga i important singladura.

La lluita contra la corrupció no és una responsabilitat exclusiva de la justícia i de les organitzacions polítiques. Sense la implicació directa de la ciutadania la lluita contra la corrupció pot quedar en un brindis al sol. La Plataforma SBDLC és un espai de participació obert a tots els ciutadans i ciutadanes disposades a implicar-se activament contra la corrupció.

2 Comentaris

  1. Amigo Isidro, te olvidas en tu artículo que el caso mercurio tiene una nueva y no menos importante ramificación consistente en la demanda de responsabilidad civil interpuesta por el despacho de abogados Cuatrecasas en nombre de CASSA contra tres de sus antíguos directivos a raiz de unas inversiones en CABO VERDE en las que se han volatilizado cuantiosas cantidades de dinero de CASSA ( de la cual es accionista nuestro Ayuntamiento). Es curioso que el actual presidente de CASSA, el sr. Blasco, militante del PP y socio de IDP, fuese impuesto por Manuel Bustos y aún no haya sido removido del cargo por las nuesvas autoridades. Muy curiosos también son los viajes del sr. Ferré (en representación de no se sabe qué) al archipiélago acompañando a los directivos de CASSA, y no menos curioso es el viaje del sr. GESA (otro del PP) a la isla de BOA VISTA, del referido archipiélago de Cabo Verde, retratándose ante las instalaciones inacabadas de las inversiones de CASSA. Qué hacían Ferré y Gesa en Boa Vista antes del estallido del caso mercurio? A título de qué viajaron a esta isla y quien costeó el viaje?.

  2. D’acord amb els comentaris Xavi R. No en faig esment, ni entro en detalls en aquesta ni en cap altra peça per manca d’espai.
    Certament, aquesta és una peça important d’aquest univers delictiu que és el cas Mercuri i és de les que està activa en fase d’investigació. Les preguntes que fas estan en el sumari i esperem tenir resposta ben aviat.