Foto portada: Garcia Barroso i Soler, aquest dimarts. Autora: Dihör

Rèplica de Sabadell Lliure de Corrupció. ‘Al senyor Manel Larrosa’

ARTICLE D’OPINIÓ
Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció

Sr. Manel Larrosa vostè ha fet públic un escrit sota el títol Danys col·laterals del cas Mercuri en el que defensa la trajectòria de la Sra. Angelina Català, ex cap de Disciplina Urbanística de l’Ajuntament de Sabadell i ara imputada per possibles delictes en la peça 18 del cas Mercuri.

A banda de recordar la professionalitat i del seu paper clau en el Departament d’Urbanisme de la Sra. Català, aspectes que no neguem en absolut, vostè acusa a la Plataforma Sabadell Lliure de corrupció, en el seu exercici d’acusació popular, de ‘caça de bruixes’ per haver sol·licitat per a ella i per la resta d’imputats en aquesta peça (Melquíades Garrido, Manuel Somoza i Daniel González) les penes corresponents al tipus de delicte que la Jutgessa ha instruït.

Vostè, Sr. Manel Larrosa, hauria de conèixer que no és l’acusació popular, exercida per ‘advocats justiciers’ com anomena amb menyspreu, qui fa la investigació dels fets tal i com afirma, sinó la Jutgessa que instrueix el cas Mercuri. La qual després de les diligències practicades en base les escoltes telefòniques, la investigació policial, la recopilació de documentació i les declaracions de la resta d’imputats i dels testimonis, determina els fets comesos que són objecte de possible delicte, en base els quals el Ministeri Fiscal i les acusacions personades han de qualificar jurídicament els actes exposats per la Jutgessa.

Si enlloc d’acusar l’acusació popular de ‘caça de bruixes’ i de fer ‘causa general’ a tot allò que fa olor de Mercuri per fer més gran el ‘grup de bandolers’ com vostè afirma en el seu escrit i s’hagués adreçat a la Plataforma Sabadell lliure de corrupció, podria saber perquè la Jutgessa atribueix a la Sra. Angelina Català fets que constitueixen un delicte de tràfic d’influències, prevaricació i contra l’ordenació del territori per, entre altres actuacions, haver arxivat un expedient de disciplina urbanística que perseguia unes obres il·legals que executava l’oncle de Manuel Bustos, el Sr. Melquiades Garrido, arrel d’una denuncia interposada per un veí.

En tot cas serà durant el judici oral quan les defenses podran provar si hi hagut delicte o no en aquestes actuacions provades i el tribunal determinarà les penes a aplicar.

Sr. Manel Larrosa, vostè obvia completament que aquests possibles delictes, per molt menors que vostè els consideri, tenen la gravetat d’haver estat comesos, en el cas de la Sra. Català, per una funcionaria pública que té l’obligació de vetllar perquè no es cometin irregularitats com les que ara se l’acusa. Hauria de saber també que una investigació judicial no valora la bondat i la professionalitat d’una persona, sinó els actes concrets que hagi pogut cometre i puguin constituir un delicte.

Sr. Larrosa l’acusació popular no “dispara arreu per veure quin ocell cau” com afirma en el seu escrit. L’acusació popular exerceix amb absoluta responsabilitat la seva tasca d’esclarir quines irregularitats s’han comés en el cas Mercuri, independentment de qui les ha comés, de la seva professionalitat i de l’afinitat, amistat o adscripció política. No fer-ho sí que seria immoral. Però el què més ens ha preocupat del seu escrit i que hauria de posar vermell a qualsevol persona demòcrata, és la seva inducció a poder fer justícia amb dues varetes en funció de si és amiga o no la persona acusada i per tant considerar que hi ha delictes punibles i altres no.

Foto portada: acte de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, l’any 2015. Autora: Dihör.