Esperanza Béjar

Impost temporal de solidaritat de les Grans Fortunes (IGF)

ARTICLE D’OPINIÓ
Esperanza Béjar. Directora oficina Sabadell JDA/SFAI

De l’1 al 31 de juliol s’obre el període de presentació del model 718 Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes, de fet, havent-se publicat el 12 de juny l’Ordre HFP/587/2023, per la qual s’aprova aquest model determina el lloc, la forma i els terminis, les condicions i el procediment per a la seva presentació.

L’IGF, en principi, és aplicable exclusivament per als exercicis 2022 i 2023, i coincideix en la seva configuració amb l’IP tant en el seu àmbit territorial, exempcions, subjectes passius, bases imposable i liquidable, meritació i límit de la quota íntegra. La diferència fonamental és que només grava aquells contribuents amb un patrimoni net superior a 3.000.000 d’euros. A continuació, analitzem els aspectes principals d’aquest nou gravamen i la seva incidència a Catalunya.

SUBJECTE PASSIU

Són subjectes passius les persones físiques residents en territori espanyol i les persones físiques no residents i els contribuents que apliquin el règim d’impatriats previst a l’article 93 de la Llei de l’IRPF que tinguin un patrimoni net superior a 3.000.000 d’euros a la data del meritació de l’impost. Això no obstant, la norma estableix, únicament per a residents, un mínim exempt de 700.000 euros.

EXEMPCIONS

Resulten d’aplicació a l’IGF les mateixes exempcions que preveu la Llei de l’IP; trametent-se la regulació de l’IGF a la Llei de l’IP en aquesta matèria.

Això permetrà, sempre que es compleixin els requisits que preveu la regulació, excloure de la base imposable el valor de les participacions de les anomenades empreses familiars, el valor de determinats objectes d’art i antiguitats, dels béns integrants del Patrimoni Històric espanyol i de les comunitats autònomes i l’import de l’habitatge habitual fins a un import màxim de 300.000€, entre altres.

En aquest punt, volem recomanar realitzar una anàlisi en profunditat del compliment dels requisits previstos a l’article 4.Vuit.Dos de la Llei de l’IP relatiu a l’exempció per les participacions a les empreses familiars així com una deguda revisió de l’afectació de els seus actius.

A aquest efecte, s’ha de revisar, entre d’altres, la situació de la tresoreria i les inversions financeres, els plans i projectes d’inversió, la titularitat d’actius d’ús personal dels socis, el caràcter operatiu o patrimonial de les entitats participades, la destinació de les deutes assumits, etc.

ESCALA DE GRAVAMEN

L’impost té una escala amb tres tipus impositius en funció del valor del patrimoni net:

  • 0% per a patrimonis inferiors als 3 milions d’euros.
  • 1,7% per als patrimonis d’entre 3 i 5 milions d’euros.
  • 2,1% per als patrimonis entre 5 milions i 10 milions.
  • 3,5% per a patrimonis superiors als 10 milions d’euros.

LÍMIT DE LA QUOTA ÍNTEGRA

En termes molt semblants als previstos a l’IP, s’estableix que la quota íntegra de l’IGF, conjuntament amb les quotes íntegres de l’IRPF i de l’IP, no poden excedir el 60% de la suma de les bases imposables de l’IRPF.

Com passa en el cas de l’IP, aquesta limitació només beneficia les persones subjectes per obligació personal, de manera que els no residents i els impatriats no aplicaran cap límit vinculat a les rendes que obtinguin durant l’exercici.

QUOTA EFECTIVAMENT SATISFETA A L’IP

Així mateix, i amb la finalitat d’evitar situacions de doble imposició, s’estableix que de la quota de l’IGF se’n podrà deduir la quota que els contribuents hagin satisfet a l’IP. Això suposarà que la incidència de l’IGF sigui desigual atès que dependrà de la quota que s’hagi satisfet d’acord amb la regulació de l’IP que sigui aplicable a la comunitat autònoma de residència del contribuent.

  • Si la quota satisfeta per l’IP és igual o superior a la quota de l’IGF, no s’haurà de satisfer cap quantitat pel nou impost i no estarà obligat a presentar declaració per l’IGF.
  • Si la quota satisfeta per l’IP és zero o una quantia inferior a l’IGF s’haurà d’abonar per aquest impost la diferència entre les dues magnituds.

Amb l’objectiu d’evitar una pèrdua de recaptació a favor de l’Estat, a Catalunya el 20 de desembre de 2022 es va crear un nou tram en tarifa de l’IP de manera que per a una base liquidable superior a 20 milions d’euros s’aplicarà un tipus de 3,48%.

Tot i el nou tram, els contribuents catalans amb un patrimoni net, no exempt, superior a 17,5 MM d’euros es veuran afectats efectivament per l’IGF atès que la seva quota de l’IP a satisfer serà inferior a la quota derivada de l’IGF.

Comments are closed.