Corro contra el càncer

“Hem de trencar el tabú del càncer: tots som candidats a tenir-ne”

  • Aquest dilluns es celebra el Dia Mundial contra el Càncer.

  • Lluís Domingo, de 31 anys, va patir càncer de colon fa dos anys i impulsa la cursa Corro contra el càncer.

Aquest dilluns, 4 de febrer, es celebra a tot el món el Dia Mundial contra el Càncer. A Sabadell des de l’any passat s’impulsa una activitat, diferent a les habituals per sensibilitzar i informar sobre la malaltia. És la cursa Corro contra el càncer, impulsada pel dissenyador audiovisual Lluís Domingo, després de patir un càncer de colon. Aquí coneixem la seva història.

Amb només 29 anys i hàbits saludables, poc podia pensar el sabadellenc Lluis Domingo que abans d’arribar als 30 anys tindria càncer de colon. Però, després d’un any buscant respostes i de diversos diagnòstics, aquesta va ser la conclusió. “Un cop diagnosicat, em van operar i vaig fer mig any de quimioteràpia. Ara porto un any de recuperació i em trobo bastant bé”, assegura.

Al mig del tractament, diu, “reflexiones molt”. Ell tenia hàbits saludables i trencava les estadístiques, fent més difícil assimilar la situació. “Hi ha un factor d’atzar i tots som canditats a tenir-ho, per això és tan important la prevenció. Però quan et toca a tu, et quedes de pedra i busques una mica el perquè de tot plegat”. Finalment assumeixes que t’ha tocat a tu; jo vaig decidir tirar endavant”, diu.

Per això vaig pensar que havia de fer alguna cosa perquè la meva malaltia no quedes en res. Per buscar un sentit a la meva experiència, ajudar els altres i conscienciar a qui pugui”, recorda.

Mentre estava en tractament va creure que havia de fer alguna cosa. “Jo participava en curses de manera aficionada però era bastant habitual en curses populars”. El seu germà és semiprofessional i “hi està molt posat. Així que van pensar en posar en relació l’esport i el càncer.

Prevenció, recerca i tractament

Domingo asegura que va idear la cursa, que es va fer per primer cop l’any passat al parc de Catalunya, amb tres línies: informar i prevenir, ajudar a la recerca i facilitar el tractament.

Hem de trencar el tabú del càncer. Molta gent no sap com reaccionar davant un malalt de càncer. És una malaltia greu, en molts casos mortal, però hi ha molts casos que són curables. Jo en sóc un exemple. No sóc cap heroi. He tingut sort. I és curable gràcies a la investigació. Cal dir que el tractament que vaig rebre fa un any ara ja és antiquat, la ciència avança a passos de gegants. Finalment, cal molta prevenció. Només fent obligatori un petit test de sang de la femta i analitzant-la ja es podria descartar en un percentatge molt alt el risc. Què costaria fer-ho? Cal que la gent es faci revisions, colonoscòpies, analítiques. Que la gent no tingui por a anar al metge. Finalment, també volem donar suport al tractament de pacients. Per això, hi ha el donatiu de la cursa.

Quan va idear la cursa, l’oncòloga li va dir que fent esport, sempre que es pugui, millora la prevenció i ajuda a aliviar els efectes de la quimio. “Jo feia quimio setmana sí setmana no però quan podia intentava fer una mica d’esport per oxigenar el cos i psicològicament anar millorant”, diu.

Va parlar amb la junta local de l’Asssociació Espanyola contra el Càncer, i després va anar trucant diverses portes més. L’any 2011, en la primera edició de Corro contra el càncer, i quan només feia un mes que Lluis Domingo havia acabat el tractament, van tenir més de 1.400 corredors.

Va sortir molt bé; aquest any hem posat el límit a 1.500 persones. L’any passat la resposta va ser increïble. Vam tenir gent de 72 municipis diferents, d’arreu, de tota Catalunya i de fora: de Saragossa, de Santiago de Compostela, de Madrid. Tots els missatges que rebo són d’agraïment per la iniciativa”, diu.

Aquest diumenge la segona Cursa

El proper diumenge es farà la segona edició de la cursa Corro contra el Càncer. Les inscripcions s’han tancat exhaurint les 1.500 places. “Ja penso coses per a la tercera, coses per a millorar…”. A Sabadell? “Mentre m’ho posi fàcil i m’ho permeti sí; és la meva ciutat i m’encantaria”, tot i que tampoc es tanca a anar extenent la cursa contra el càncer a diversos llocs.

Ara Domingo està molt recuperat de la malaltia, tot i que com els milers de persones que pateixen i superen la malaltia, ha de fer controls de salut de forma periòdica. El mateix dia de l’entrevista en tenia un.

Foto portada: Lluis Domingo, impulsor de Corro contra el càncer, a la plaça Sant Roc. Autor: David B.

Comments are closed.