Foto portada: el ple de març de 2022. Autor: David Chao.

Escac a tres obres públiques: Portal Sud, Jardí del Sud i Oficina d’Entitats

L’augment de costos de les matèries primeres està comportant maldecaps importants a l’obra pública. Algunes empreses estan renunciant a contractes ja adjudicats degut a aquest fet. Prefereixen renunciar als treballs abans que perdre diners. A Sabadell, i segons l’Ajuntament, ja hi ha tres obres públiques empantanegades. Es tracta de tres inversions importants: el Portal Sud, conegut la setmana passada, el Jardí del Sud (entre Espronceda, Campoamor i la Creu de Barberà) i l’Oficina d’Entitats del carrer Jean Piaget, al barri de Gràcia.

No són obres petites. La primera fase del Portal Sud té un pressupost de 4,4 milions d’euros. El Jardí del Sud es va adjudicar a finals de novembre per un import de 1,3 milions d’euros, dels quals la Comissió Europea n’aportaria el 50 per cent (quan l’obra es faci, si es fa dins del termini). Pel que fa a les obres de l’Oficina d’Entitats van començar però l’empresa va renunciar quan només portaven el 3 per cent de l’obra a causa de la pandèmia. L’Ajuntament va haver de licitar de nou el contracte, per 1,7 milions d’euros. En total, una despesa pública de gairebé 7,5 milions d’euros frenada.

“Estem treballant per adjudicar com més aviat millor. Però la situació que estem vivint amb problemes amb els materials ho complica tot”, assegura la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina.

Davant l’increment de preu dels materials de la construcció, el carburant o matèries primeres com l’acer, hi ha empreses que estan optant per renunciar a contractes que ja tenien adjudicats. Arribats a aquest punt, l’Ajuntament ha de mirar de veure si la segona, o la tercera empresa classificada, es veuen amb cor de tirar endavant amb el projecte. Si és així, el retard en les obres és d’uns pocs mesos. Però es pot donar la circumstància que cap empresa mostri interès a causa de l’increment de costos. Llavors s’ha de tornar a redactar el concurs, treure’l a convocatòria i adjudicar-lo de nou. Llavors el retard ja és notable.

Simulació dels jardins del sud. Autor: Ajuntament.
Simulació dels jardins del sud, ara aturats. Autor: Ajuntament.

Per tot plegat, donada la magnitud del problema, els ajuntaments esperen que les administracions superiors permetin incrementar els contractes d’adjudicació en els casos justificats, fins un topall, per poder mantenir el ritme de l’obra pública. Així sembla que podrà ser a Catalunya.

Sense interès per gestionar les finques del Parc Agrari

D’altra banda, hi ha un altre procés empantanegat. Ve de lluny i no hi ha manera de desencallar-lo. Per tercera vegada ha quedat desert el procés d’adjudicació de les parcel·les agrícoles del Parc Agrari. No ha generat prou interès.

Foto portada: la regidora de Desenvolupament Urbà (abans Urbanisme), Mar Molina. Autor: David B.

Comments are closed.