Foto portada: la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, al Parlament. Autor: ACN.

L’aventura com a consellera de Ciuró s’ha acabat: “Junts i a totes”, diu

Els afiliats de Junts han decidit sortir del Govern a la consulta que el partit ha fet a la militància. Un 55,73 per cent dels afiliats ha votat a favor d’abandonar l’executiu, mentre que el 42,39 per cent han demanat quedar-s’hi. Només hi ha hagut un 1,88 per cent dels vots en blanc. La participació a la consulta ha estat molt alta, d’un 79,18 per cent.

L’executiva de Junts es va reunir aquest divendres a la tarda per analitzar el resultat. Després van comparèixer per anunciar la sortida del Govern, constituït la primavera de l’any passat. Un govern de coalició ERC-Junts, que ha durat poc més d’un any. El cens total era de 6.465 afilats, que podien respondre en dos dies a la pregunta: ‘Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya?’. Hi havia tres opcions: sí, no o vot en blanc.

L'encara consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, l'exconseller Joaquim Forn i l'actual portaveu i alcaldable de Junts per Sabadell Lluis Matas, el passat dijous al Casal Pere Quart, on els tres van demanar a la militància la continuítat al govern. Autor: cedida.
L’encara consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, l’exconseller Joaquim Forn i l’actual portaveu i alcaldable de Junts per Sabadell Lluis Matas, el passat dijous al Casal Pere Quart, on els tres van demanar a la militància la continuítat al govern. Autor: cedida.

En els darrers dies, la plana major del partit ha fet campanya a favor de mantenir-se al govern. Així tant els consellers com bona part dels equips municipals han argumentat que calia seguir dins l’executiu català malgrat l’expulsió del vicepresident Puigneró. La pròpia consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, es va implicar al màxim per demanar a la militància que votessin a favor de quedar-se al govern. El cert és que la militància els ha fet poc cas.

Segona sabadellenca al Govern, primera dona

Sent així, dilluns els consellers de Junts hauran de fer les maletes. L’aventura de Ciuró haurà durat no arriba a un any i mig. I amb ella la de la segona consellera de Sabadell en la història. I és que després de Xavier Bigatà als anys 80, quan va ser conseller de Política Territorial als anys de l’oasi pujolista, Ciuró ha estat la segona sabadellenca en ser consellera de la Generalitat. Cap altre ha tingut fins ara aquesta responsabilitat. Al vespre Ciuró ha fet una piulada assumint la marxa de la conselleria:

Amb Ciuró també marxen assessors i alts càrrecs nomenats per ella. Com a mínim, n’hi ha tres de sabadellencs: l’exregidor i exdiputat Toni Font, qui va passar de ser responsable del Programa Gran Via-Ripoll a l’Ajuntament a Director General de Memòria Democràtica. També l’exregidor Jordi Font, membre del gabinet de Ciuró. I finalment Víctor Peña, qui fins ara ha estat assessor del seu gabinet en qüestions de comunicació.

Lourdes Ciuró i Buldó

Lourdes Ciuró va començar la seva carrera política l’any 2007, quan va formar part de la candidatura de la federació Convergència i Unió liderada per Carles Rossinyol a l’Ajuntament. Van tenir els millors resultats de la història per l’espai convergent, amb cinc regidors. L’any 2011 va deixar l’acta per anar a Madrid, on va ser diputada al Congrés dels Diputats durant vuit anys, fins que l’any 2019 va tornar a Sabadell per liderar de totes totes la candidatura de Junts per Sabadell. En aquell moment, quan s’havia de fer el govern de Quim Torra va rebre una oferta per ser consellera però la va rebutjar. Al 2019 va tancar un pacte de governabilitat amb el PSC a Sabadell, que deixa embastat i en trànsit fins la seva marxa per ser consellera de Justícia la primavera de l’any 2021.

Com a consellera de Justícia, ha estat molt més proactiva que els seus antecessors, tant en qüestions purament judicials com especialment en tot el que té a veure amb les presons, les creences i també amb la memòria democràtica.

Foto portada: la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, al Parlament. Autor: ACN..