Concentració Feministes. Autor: David B.

El sindicat CC.OO denuncia a Inspecció de Treball la manca de Pla d’Igualtat a l’Ajuntament

La secció municipal de Comissions Obreres (CC.OO) denuncia l’Ajuntament per tenir el Pla d’Igualtat caducat des del 2016. El passat 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, el sindicat ja va fer un primer avís a les portes del consistori i ara, quatre mesos després, emprèn la via legal. Els sindicalistes exigeixen un protocol nou per als treballadors municipals de caràcter immediat. Per la seva banda, la tinenta d’alcaldessa d’Impuls Administratiu, Montse González, assegura estar-hi treballant per posar fil a l’agulla a partir del setembre.

La secció sindical de Comissions Obreres (CC.OO) a l’Ajuntament està cansada de reclamar l’actualització del Pla d’Igualtat de l’administració pública i, finalment, ho ha denunciat a Inspecció de Treball. La secretària general de la delegació, Àngels Núñez, ja va advertir fa quatre mesos que emprendrien mesures legals si no desencallaven un problema que arrosseguen des del 2016 (més info: ‘El Pla d’Igualtat de l’Ajuntament, caducat des de l’any 2016‘) i ara ha complert amb la seva paraula.

Apel·len directament a l’alcaldessa Marta Farrés i alhora viceprimera secretària de l’Àrea d’Igualtat i Acció Social del PSC Catalunya perquè passi “de les paraules als fets”, com exigien el passat 8 de març. Ara, però, la crispació és encara major perquè dos mesos després d’això, al maig, Farrés va signar una declaració a La Corunya (Galícia) on es comprometia a promoure la igualtat i a aplicar polítiques en aquesta direcció; però a dia 4 de juliol (quan la secció sindical de CC.OO a l’Ajuntament va tramitar la denúncia) encara no havien rebut cap resposta a la seva petició per actualitzar el Pla. És per aquest motiu que l’acusen d’ignorar un problema que afecta 1.700 persones, segons les dades del sindicat.

“Sra. Marta Farrés precisament d’això tracta un pla d’igualtat. És un conjunt de mesures adoptades després de dur a terme una diagnosi de la situació de la plantilla que serveixen per assolir la igualtat de tracte d’oportunitats entre dones i homes, eliminant qualsevol mena de discriminació per raó de sexe”, retreuen en un comunicat.

Aleshores advertien que les mesures amb què treballaven aquesta qüestió havien quedat obsoletes perquè la plantilla havia canviat molt en els darrers anys. Cal tenir en compte que totes les administracions públiques estan obligades legalment a aplicar mesures que respectin la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral, com aquest protocol, des del 2007.

El nou Pla s’elaborarà al setembre

Per la seva banda, el consistori defensa a través de la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, que “si bé és cert que s’hauria d’haver actualitzat el Pla d’Igualtat, tenim la Comissió d’Igualtat formada per Recursos Humans (RRHH), sindicats i el departament d’Igualtat, on s’aborden els temes relacionats i on no s’ha deixat d’actuar”. González també avança que tenen la subvenció aprovada per part de la Diputació de Barcelona i adjudicada l’empresa que elaborarà el nou pla a partir del setembre.

Foto portada: manifestació feminista a la plaça Sant Roc. Autor: David B.