CiU Ple

CiU posa en dubte la legalitat de l’alcaldia accidental

  • Segons CiU, el decret de nomenament no s’adiu els supòsits legals establerts.

  • El PSC assegura que l’alcaldia accidental dóna resposta a les demandes de l’oposició.

Dubtes sobre la legalitat del decret d’alcaldia accidental signat per l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, per sortir momentàniament de la crisi política del cas Mercuri. Bustos va signar un decret el 4 de desembre per “absència de la ciutat” però ara ho ha fet fora dels supòsits previstos per la llei. CiU creu que Bustos s’hauria d’ocupar només dels seus “assumptes penals”.

La normativa preveu la delegació de funcions d’un alcalde en un alcalde accidental només en tres casos: absència, malalatia o impediment que impossibilitat l’exercici. En aquest sentit, Bustos va argumentar el decret del 4 de desembre en el fet que estaria absent de la ciutat. En canvi, la pròrroga del decret, signada el divendres 4 de gener assegura que es prorroga l’alcaldia accidental “atès que el jutge instructor de l’anomenat cas Mercuri ha prorrogat temporalment el secret de sumari i per evitar que la representació institucional de la ciutat en actes públics es vegi afectada”. Un argument no previst dins els tres supòsits.

En aquest sentit, al darrer Ple el portaveu de CiU va preguntar sota quin dels tres supòsits va prorrogar Bustos l’alcaldia accidental. En la resposta, l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, va dir que l’alcaldia accidental era una mesura que havia proposat l’oposició i que el que havia fet el govern era donar-li compliment.

Ara, Rossinyol assegura que “la llei no empara tenir un alcalde-fantasma que gestioni l’ajuntament a l’ombra” i assegura que s’està incomplint el que duien la norma.

Entenem que el que hauria de fer l’alcalde és encarregar-se dels seus assumptes penals, i tal i com marca la llei, estar absent a la ciutat i no seguir fent i desfent al seu aire. Per tant, exigim a l’alcalde Bustos que deslligui la ciutat dels seus problemes personals de caire penal” ha manifestat Rossinyol.

De fet, des de fa dies entre l’oposició es comenta la probable irregularitat del decret però de moment s’ha rebutjat prendre cap mesura. El regidor del PP, Antonio Vega, assegura que es podria dur el decret a tribunal contenciós administratiu però que seria massa lent i costòs. Per la seva part, Carme Garcia, d’Iniciativa, va dir dijous que el decret que complia la llei però que complia el que havia dit l’oposició i el cas mereix una interpretació flexible del reglament.

Resposta del PSC

El Partits dels Socialistes demana a l’oposició que “deixin d’intentar aprofitar en benefici propi la investigació oberta” perquè acaben caient en “demandes contradictòries”. Els socialistes asseguren que mentre tota l’oposició ha demanat durant dies que es nomenés un alcalde accidental, ara el grup de CiU pregunti “perquè s’havia nomenat un alcalde accidental”.

Així mateix, el PSC reincideix en demanar l’oposició que respecti la presumpció d’innocència de la mateixa manera que la mantenen quan els imputats són membres de les seves formacions.

Continuem defensant que la presumpció d’innocència no és un tema estrictament privat, sinó que en aquest cas en concret és un tema de debat públic, perquè estem parlant de càrrecs públics”, asseguren en un comunicat.

El PSC demana que els partits de l’oposició apliquin als imputats sabadellencs la mateixa vara de medir que apliquen als seus companys de files.

Foto portada: El grup municipal de CiU, amb Carles Rossinyol a l’esquerra. Autor: David B.

Comments are closed.