El diputat del PSC al Congrés Paco Aranda. Autor: J.d.A.

Aranda (PSC): “Quines raons pot posar Junts per deixar una porta oberta a la dreta i la ultradreta?”

  • “El PSC és ara el punt de trobada de moltes sensibilitats i la força que suscita més consens”.
  • “Hem fet molta feina a Madrid i la solució de la Ronda Nord està encarada”.

Paco Aranda Vargas, nascut a l’Hospitalet de Llobregat el 1977, resideix a Sabadell des de fa 18 anys. Milita en el PSC des del 1995. És llicenciat en Dret i postgraduat en Ciència Política per la Universitat de Barcelona i en Pràctica Jurídica per l’ICAB. Viu en parella amb l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, amb qui té una filla. Ocupa un escó al Congrés dels Diputats des de 2019. Actualment és el primer secretari de la Federació del Vallès Occidental Sud del PSC.

A la passada legislatura, Paco Aranda pel PSC i Joan Mena per En Comú Podem van ser els únics diputats sabadellencs. Ara s’ha quedat sol. En aquesta entrevista valora els resultats de les generals del 23 de juliol, el “quid de la qüestió” per la investidura i les inversions pendents de l’Estat a Sabadell i el Vallès Occidental.

Al seu parer, quines són les causes de l’anomenada excepció catalana a propòsit de les grans diferències entre el suport socialista a Catalunya i a la resta d’Espanya?
El PSC ha tingut més escons que tots els partit independentistes junts. Això és un missatge de la ciutadania catalana de reforç a Pedro Sánchez i al PSC. A la concòrdia, a la convivència i al diàleg. Crec que és una senyal positiva i inequívoca de suport de la societat catalana a aquesta estratègia de deixar enrere el 2017 i plantejar-nos el futur. És veritat que fa uns anys el PSC va tenir una davallada important quan vam patir problemes interns derivats del procés que hem superat. Gràcies a Miquel Iceta, a Salvador Illa, gràcies a una estratègia coherent, de dir a la gent la veritat i amb diàleg. Aquesta és la causa de que, a Catalunya, el PSC sigui la força que ara mateix suscita més consens al voltant d’un projecte polític per a tots. A Espanya els cicles han estat un mica diferents, però tot i així, el PSOE ha aconseguit esmorteir aquesta caiguda que li auguren totes les enquestes i s’ha recuperat. A Madrid hem recuperat milers de vots respecte a les eleccions autonòmiques, a l’igual que a Andalusia. El PSOE també està fent una procés de recuperació de votants molt important.

Els bons resultats del PSC a les generals i les municipals li obren les portes a Salvador llla al Palau de la Generalitat?
Això és el que es deia el tres en ratlla; és a dir, guanyar les municipals, les generals i les autonòmiques.

Estem en un moment important en el que el PSC és el punt de trobada de moltes sensibilitats. Crec que la gent veu a Salvador Illa com el dirigent capaç de donar aquest pas cap a aquest escenari d’unió, de recuperació d’aquesta unitat civil del poble de Catalunya.

Salvador Illa té moltes opcions de poder ser amb el proper president de la Generalitat i això seria el millor que ens pot passar. De fet, ara Salvador Illa està fent més de president que el mateix president Aragonès. El seu pacte de pressupostos ha demostrat gran alçada de mires. Un polític també es jutja per com actua a l’oposició, perquè al govern les coses són més fàcils. A l’oposició tenir alçada de mires és molt important i Salvador Illa ha complert amb escreix aquesta funció.

El diputat del PSC al Congrés Paco Aranda. Autor: J.d.A.
El diputat del PSC al Congrés Paco Aranda. Autor: J.d.A.

Creu que hi haurà eleccions anticipades al Parlament de Catalunya?
Això li correspon al president Aragonès, però sí que és veritat que és el govern més dèbil que hem tingut en els darrers anys. El govern amb menys suports. Un govern que ha hagut de trobar els suports al PSC als Pressupostos perquè el seu soci de Junts va marxar del govern. Crec que Esquerra ha de tenir un procés intern de reflexió sobre quin model de país vol. Si convoquen, cosa que està a les seves mans, el PSC està preparat, evidentment.

Vostè és diputat des de 2019 i coneix l’ambient del Congreso de los Diputados. Què pot oferir el PSOE a Carles Puigdemont per facilitar la investidura de Pedro Sánchez?
Crec que el tema s’ha de plantejar al revés. El quid de la qüestió no està en nosaltres.

Quines són les raons que pot posar Junts per no donar suport a un govern que ha apostat per la convivència i deixar una porta oberta a la dreta i l’ultradreta? Què dirà Junts a la ciutadania per impedir que hi hagi un govern de coalició que ha apostat per la convivència i que ha tret uns resultats excel·lents a Catalunya? La suma de PSC i Sumar, que ha quedat segona força, és la majoria absoluta de catalans. 19 més 7 sumen 26 diputats dels 47 que es trien a Catalunya.

Voldria plantejar-li una sèrie de qüestions relatives, moltes pendents de fa molts anys a Sabadell, que són competència del govern de l’Estat que podria continuar sent presidit per Pedro Sánchez. D’una banda, sobre l’estat de la qüestió i d’altra, per les gestions que s’estan fent per encarrilar-les. La primera d’elles és sobre la caserna de la Guàrdia Civil, objecte un llarg d’un llarg contenciós sobre la seva titularitat, pendent de resolució. Com està el tema i què farà vostè per què aquest edifici torni al municipi?
Nosaltres hem obert un canal de diàleg que durant molt de temps va estar tancat. Amb el govern del PP no hi va haver diàleg. Aquí la qüestió important és que l’Ajuntament i el Taulí tenen un projecte bastant sòlid per a la caserna. Un projecte d’usos que respon molt bé a les necessitats de la ciutat. Ara bé, és complicat perquè, com deia vostè, està subjecte a la resolució del contenciós judicial. Fins que això no es resolgui, no es podrà avançar. L’Estat té sempre molta cura del seu patrimoni. L’Estat es mobilitza. De tota manera, el procés s’ha de fer amb tota una sèrie de garanties. Crec que aquí hi dues coses importants. Una, hem obert un camí de diàleg amb l’Estat. Dos, l’Ajuntament té un projecte molt sòlid per actuar-hi.

L’interlocutor és el ministeri de l’Interior?
Sí, perquè la caserna depèn d’ells.

El diputat del PSC al Congrés Paco Aranda. Autor: J.d.A.
El diputat del PSC al Congrés Paco Aranda. Autor: J.d.A.

Fa molt temps que s’arrossega la qüestió de l’edifici en desús de Correus a la Via Massagué. Com està el tema?
Sincerament, no sé en quin punt està. No tinc informació, no li puc ser de molta ajuda. M’imagino que l’Ajuntament tindrà més dades.

Si em permet li pregaria que s’interessi pel tema…
Això sí. Una de les meves funcions també serà interessar-me per com està aquest edifici i la possibilitat que deixi d’estar abandonat.

Sobre el Quart Cinturó o Ronda Nord. Com està la qüestió? Com van les negociacions entre l’administració central i autonòmica? Quan creu que podrien començar les obres de l’autovia?
Crec que això es tancarà. Hem fet molta feina a Madrid, molts contactes, moltes interlocucions amb el ministeri, amb la ministra, fins i tot amb el ministre anterior.

Hem buscat una solució a una demanda que territorialment era un clam. No només dels ajuntaments de Terrassa, Castellar o Sabadell, sinó també dels agents econòmics i la ciutadania que vol veure la Gran Via descongestionada i l’avinguda Estrasburg. Moltes vegades només parlem de la Gran Via, però l’avinguda Estrasburg també és molt important perquè dona servei a tot un barri en creixement. És molt important que aquest barri, a l’entrada de Sabadell pel nord, estigui lliure de camions. Crec que la Ronda Nord, perquè hem de parlar amb propietat, serà una realitat. L’acord hi és.

Em sap greu que, des d’alguns agents polítics de Sabadell, com l’exconseller i exalcalde Juli Fernàndez, van bloquejar massa temps un acord entre el PSC i el govern de la Generalitat. El compromís del PSC és totalment ferm. Tant de Sabadell amb l’alcaldessa com del compromís de PSC de Catalunya amb Salvador Illa, qui va posar aquesta condició als Pressupostos. Nosaltres hem fet la nostra feina. Hem parlat amb l’Estat. Hem aconseguit una solució prou important. També he d’agrair al president Aragonès que s’hagi implicat en aquesta resolució, perquè és una demanda vital per la nostra comarca.

Nosaltres parlem de Ronda Nord que és el que a nosaltres ens toca. Jo del Quart Cinturó ni en parlo ni me n’ocupo. La Ronda Nord enllaçarà amb la Ronda Oest i donarà sortida a la producció industrial de Castellar. Aquesta és una notícia molt important. Hem fet molta feina, molt bona feina, el tema està encarat. Ara mateix s’han de començar els tràmits urbanístics i administratius que sempre demanen el seu temps.

Una altra competència de l’Estat és la de RENFE. Seria partidari de la construcció d’una estació a l’Hospital Taulí atès que les vies fèrries passen per a sota?
Nosaltres hem posat sobre la taula i hem aconseguit l’estació de Can Llong. Era el nostre objectiu i la nostra prioritat per donar servei a un barri en creixement. Hi ha una partida per començar a fer l’estudi informatiu als últims pressupostos de l’Estat. A partir d’aquí hem de veure altres opcions. El Taulí té la estació del centre relativament a prop, s’hauria fer un estudi de densitat, el Pla de Rodalies…

A la comarca hem treballat molt per l’estació de Can Llong però també per l’estació de Santa Perpètua, l’intercanviador de la R8 a Barberà, el soterrament a Montcada, una reivindicació històrica, també serà una realitat. Estem intentant que Ripollet pugui tenir una estació pròpia de RENFE que ara no té. No només soc diputat de Sabadell, sinó també de la comarca.

Al darrer ple municipal, el portaveu d’ERC va reclamar la derogació de la llei d’estabilitat pressupostària que, segons ells, asfixia les finances locals. També va afegir que això va ser un compromís del PSOE amb ERC per facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Quina és la seva opinió sobre el tema?
Hem de dotar els municipis de més autonomia pressupostària. Hem de fer una política perquè tinguin més marge per poder actuar. Els municipis són elements cabdals per fer inversió, per fer política de proximitat i tot allò destinat a facilitar el món pressupostari dels municipis és benvingut. La llei d’estabilitat pressupostària es va aprovar fa uns anys sota una crisi econòmica determinada i amb un paradigma econòmic determinat del PP. Ara, que estem en un cicle diferent, esperem que la guerra acabi més d’hora que tard, com va acabar-se la crisi sanitària, i poder recuperar aquest creixement econòmic, Crec que podrem fer un replantejament de la qüestió econòmica per fer un repartiment més just de les càrregues i dels recursos de manera que els municipis puguin tenir millor viabilitat financera.

Està satisfet amb les dotacions dels fons Next Generation a Sabadell?
Sí. Aquests fons es van aconseguir mitjançant una negociació molt dura a Europa del president Sánchez i la ministra Calviño. Són un fons importantíssims per a la recuperació econòmica, per a la transició energètica i ecològica… Són uns fons pels quals han competit molts amb altres municipis i per accedir-hi s’havien de superar uns criteris. La  ciutat té projectes molt importants i ha fet molt bé els deures per poder accedir a aquests fons.

Fotos: J.d.A.

Comments are closed.