Foto portada: eufòria a la seu del PSC. Autor: David Jiménez.

La nit de Marta Farrés: el PSC arrasa i tindrà majoria absoluta

Victòria incontestable de Marta Farrés i del Partit dels Socialistes, que tindrà majoria absoluta al proper ple, passant de 10 a 14 regidors amb el 100 per cent del vot escrutat. La nit electoral deixa una catàstrofe a ERC, que passa de set a tres regidors, i manté pels pels la segona posició. La Crida repeteix els seus tres regidors. Junts per Sabadell en perd un (de 3 a 2) i Sabadell En Comú Podem torna al ple amb dos edils. Hi entra l’extrema dreta de Vox, amb dos regidors, i hi torna el PP, amb Cuca Santos com a única representant popular.

Si les eleccions municipals del 28 de maig haguessin de deixar un únic titular, seria la victòria incontestable de Marta Farrés. Fins i tot més que del Partit Socialista. La candidata ha anat més enllà de les fronteres del seu partit, ha guanyat als set districtes i ha recollit vots de molts electorats diferents. El Partit dels Socialistes de Catalunya ha aconseguit el 46,07 per cent de vots i s’ha acostat als 36.000 vots. Aconsegueix una majoria absoluta inèdita des de la que va aconseguir Manuel Bustos al maig de 2003.

Farrés ha repetit la fórmula d’Antoni Farrés i del primer Bustos: arrasar als barris i guanyar al Centre. Victòria a tots els districtes i a totes les seccions de la ciutat (n’hi ha més d’un centenar) excepte sis. Una victòria a esquenes de l’alcaldessa des de l’any 2019, que tindrà un segon mandat plàcid pel que fa a la necessitat de pactes, perquè no en necessitarà cap si no en vol.

Però la nit del 28 de maig de 2023 deixa més titulars. L’extrema dreta de Vox s’ha colat al proper ple. I ho fa per la porta gran, amb dos regidors. Nuria Acacio serà la portaveu municipal dels d’Abascal a Sabadell. El partit d’extrema dreta ha obtingut 5.098 vots i un 6,55 per cent de suports. Als districtes 3 (nord), 6 (sud) i 7 (est) estan al voltant del 10 per cent de suports i són segona força. Han obtingut 124 regidors en 75 municipis catalans. A Terrassa són tercera força, per exemple.

Pel cantó de les males notícies, la nit deixa la desaparició de Ciutadans del ple. Es donava per feta pràcticament. Missió gairebé impossible per al partit taronja, que deixa l’Ajuntament vuit anys després. Els de Joan García han quedat novens, per darrera de Sentim Sabadell (942 vots). Només 884 vots, un 1,14 per cent, per a Ciutadans, que va guanyar les autonòmiques de 2021 a la ciutat.

Però vista la magnitud de la derrota, el resultat d’Esquerra Republicana és catastròfic. Passen de set regidors a tres (8.588 vots, 11,04 per cent), quan han estat durant tota la campanya esperançats, fins i tot amb enquestes fa pocs dies, pel sorpasso a Farrés. ERC quedarà molt disminuïda en el proper ple, amb només tres regidors (Gabriel Fernàndez, Sílvia Renom i Santi Valls). El resultat republicà només té un analgèsic per a l’equip de Fernàndez: els ha anat tant malament o pitjor a tota Catalunya (a Barcelona o a Terrassa per començar). L’any 2015 ERC va guanyar al Centre, La Creu Alta i Gràcia. Aquest any no s’han imposat a cap secció censal i són tercera força política al Centre, per darrera del PSC i de Junts.

La Crida manté la seva presència i consolida la seva tercera posició. Tres regidors clarament d’oposició a Marta Farrés. Però agredolços per la majoria absoluta de Farrés i l’entrada de l’extrema dreta al ple. La Crida ha obtingut 8.021 suports (10,31 per cent).

La nit deixa també el retorn de Sabadell En Comú Podem amb Joan Mena i Alejandra Sandoval (5.630 vots; 7,24 per cent de suports molt repartits a tots els districtes). Mena deixarà la política parlamentària per centrar-se ara en la municipal.

La 27ª regidora del ple serà Cuca Santos, qui ha aconseguit fer tornar al PP al consistori, tot i que amb menys força de la que preveien per la irrupció de Vox. Els populars han tingut 4.577 vots i el 5,88 per cent de suports.

Sentim, Cs, PDeCAT i Valents, fora del ple

Estació final per a Ciutadans i Sentim, com s’ha comentat. També per al PDeCAT d’Amadeu Papiol, amb només 401 vots i el 0,52 per cent de suports. Valents, que no ha fet ni campanya, ha tret 291 vots i el 0,37 per cent de suports.

19 regidors no independentistes; 8 ‘indepes’

Les eleccions del 28 de maig deixen per altra banda una gran reculada de l’independentisme al ple: de 13 regidors, a un de la majoria absoluta l’any 2019, a només vuit ara (tres d’ERC, tres de la Crida i dos de Junts).

Atenció al vot en blanc i nul

Un detall de les eleccions, on l’abstenció s’ha disparat per tornar a índex de l’any 2011 per exemple. El vot en blanc s’ha duplicat (de 492 vots l’any 2019) a 1.183 en aquesta ocasió. I els vots nuls s’han triplicat, de 2019 fa quatre anys a 1.092 ara.

Foto portada: eufòria a la seu del PSC. Autor: David Jiménez.

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.