ERC defensa que el seu acord blinda el retorn de la caserna digui el que digui el Suprem

  • Gerard Álvarez, diputat d’ERC al Congrés: “Si s’ha aconseguit aquest acord, el més coherent és que es compleixi”.
  • Gabriel Fernández, alcaldable a Sabadell: “Abans teníem dues posicions polítiques totalment diferents, però ara no”.

La caserna de la Guàrdia Civil podria ser, finalment, de titularitat municipal. El litigi fa anys que dona voltes a causa de l’estira-i-arronsa entre l’Ajuntament i l’Estat, però ara, Esquerra Republicana creu que el vent bufa a favor dels interessos municipals perquè han aconseguit una posició unànime entre el govern municipal i el central. Així ho han assegurat l’alcaldable del partit a Sabadell, Gabriel Fernández, i el diputat al Congrés, Gerard Álvarez, aquest dilluns des del consistori després d’arribar a un acord pressupostari amb el PSOE.

Esquerra Republicana i el Partit Socialista han tancat recentment un acord pressupostari al govern espanyol on s’estableix “la facilitació de les gestions per a l’adquisició dels edificis de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a Catalunya que es trobin en desús”. Per tant, la Caserna de la Guàrdia Civil a Sabadell. Aquest tema fa anys que està a debat i les ha vist de tots colors: una sentència de l’any 2020 dictaminava que l’Ajuntament no hauria d’indemnitzar l’Estat per a poder fer ús d’aquest equipament (més info: ‘La caserna és de la ciutat, ratifiquen els tribunals‘), però un recurs posterior va arravatar-li aquesta potestat (més info: ‘Garrotada judicial per la caserna: el TSJC dona ara la raó a l’Estat‘) i, en una tercera volta, l’Ajuntament va tornar a moure fitxa interposant un nou recurs. Des d’aleshores que el procés judicial està obert. La cessió no serà efectiva fins que així ho dictamini el Tribunal Suprem (més info: ‘Preacord entre ERC i el govern espanyol per la devolució de la caserna‘), independentment del resultat.

El diputat Gerard Álvarez i l’alcaldable d’ERC, Gabriel Fernández, aquest dilluns. Autor: Izan Vizuete.

Tant si la justícia referma que la caserna és del govern espanyol com si resol favorablement el recurs de l’Ajuntament, una vegada esgotada la via judicial entra en vigor aquest acord polític, que és independent del que digui la justícia. “És el propi ministeri qui redacta aquest document [fent referència a l’acord]. El pacte el redacta el PSOE i les diligències d’ERC. Per tant, incomplir un pacte que han redactat ells mateixos, els deixaria bastant malament. Si s’ha aconseguit aquest acord, el més coherent és que es compleixi: els acords estan per això”, ha expressat el diputat republicà, Gerard Álvarez.

De fet, aquest principi d’acord ve per una pregunta que justament va fer Álvarez a la ministra de Defensa (més info: ‘Defensa obre una escletxa amb la caserna de la Guàrdia Civil‘). Esquerra Republicana Sabadell ha explicat la lletra petita d’aquest text que firma amb les sigles del seu partit i ara llença la pilota a la teulada de l’alcaldessa Marta Farrés:

“Abans teníem dues posicions polítiques totalment diferents, però ara no. Ara hi ha un acord i jo no sé quina és la millor manera per accelerar-lo, però que es truquin entre l’Ajuntament i el Ministeri, ja que comparteixen carnet i partit, i que resolguin el tema. Que busquin la millor manera, la que sigui, però nosaltres ja hem complert la nostra funció: moure la posició de l’Estat espanyol, que ha anat en contra dels interessos de la ciutat durant molts anys”, etziba l’alcaldable Gabriel Fernández.

Igual que Álvarez, Fernández també confia que el resultat serà favorable perquè “la paraula, en política, és molt important”.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

Una vegada es resolgui el recurs i el TS es pronunciï al respecte, el debat entorn la caserna encarà no s’acabarà i, de fet, continuarà amb un altre capítol: quin ús se li adjudica i com es rehabilita al respecte. Segons les dades facilitades per ERC aquest dilluns, el pressupost està xifrat amb 730.000 euros a repartir entre les tres casernes que tenen partides pròpies al PGE (totes són al Penedès i estan en més bon estat que la de Sabadell). La de Sabadell s’inclou en l’acord, però no té adjudicada cap dotació i, per tant, no apareix als pressupostos perquè el fet d’estar judicialitzada ho impossibilita.

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Foto portada: la caserna, a l’octubre de l’any 2018. Autor: David B.

Comments are closed.