FemVallès reclama la creació d’un govern metropolità federal: què implicaria?

Continua el debat obert entre polítics i entitats sobre la necessitat d’integrar el Vallès en una institució d’abast metropolità. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va tornar a posar sobre la taula la discussió d’una possible ampliació de l’AMB a principis d’octubre. A Sabadell, Marta Farrés va recollir el guant i va deixar la porta oberta a estudiar-ho. Ara, l’associació femVallès reclama un govern metropolità federal amb un districte propi pels vallesos.

“Considerem que l’actual situació és insostenible perquè es tallen els sistemes urbans amb una frontera metropolitana que ignora la realitat territorial”, assenyala l’associació en un comunicat. En aquest sentit, femVallès defensa que els vallesans “també són ciutadans metropolitans”, però no volen ser governats des de Barcelona.

“És escandalós que el Vallès, amb 1,4 milions d’habitants i una economia potent, no disposi d’una institució metropolitana per governar-se en urbanisme, mobilitat o medi ambient”

Cal destacar que fa deu anys que femVallès promou la creació de l’Àrea Metropolitana del Vallès, una institució que tindria les competències similars a l’AMB i actuaria com a govern metropolità del Vallès Oriental i Occidental. La proposta, però, no va arribar a quallar i es va acabar creant l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità.

Quins beneficis tindria?

Des de l’associació suggereixen que a Europa hi ha bons exemples de governança metropolitana federal. S’emmirallen en la Metròpolis del Gran París, on existeix un govern federal format per districtes metropolitans, amb competències atribuïdes als districtes o al govern federal segons el cas.

Segons defensen, la creació d’una Àrea Metropolitana del Vallès permetria destinar recursos i atenció a millorar la xarxa d’autobusos interurbans, la construcció del parc públic d’habitatge o la gestió de les zones de baixes emissions, o l’arranjament dels polígons industrials, entre d’altres.

Més informació:

Foto de portada: mapa de la proposta de govern metropolità federal de femVallès. Autor: cedida.

Comments are closed.