Regidors de CiU i ICV Sabadell

L’oposició carrega contra els 25 milions en factures sense pagar

  • “Som la vanguardia dels morosos a Catalunya”, lamenta el portaveu de CiU, Carles Rossinyol.

  • ICV defineix la gestió econòmica de l’ajuntament com un “despropòsit”.

L’ajuntament de Sabadell va reconèixer aquest dijous que té 25 milions d’euros en factures pendents als proveidors. Les factures es pagaran després de rebre un crèdit a 10 anys i d’aprovar un pla de reducció de la despesa de 5 milions, que s’ha d’aprovar aquest mes.

El principal grup de l’oposició, Convergència i Unió, ha lamentat la xifra i ha assenyalat que ara “ha sortit la porqueria de tots aquests anys de mandat”. El portaveu nacionalista al consistori, Carles Rossinyol, ha assenyalat que 25 milions d’euros en factures pendents de pagar no es fan d’un dia per un altre. En total, hi ha un miler de factures impagades a més de 300 proveidors.

Fa dos anys que venim demanant austeritat i mesures que ens han anat descafeinant. El president de la Federació de Municipis i alcalde de Sabadell és el pitjor exemple de gestió municipal. La prova són els números. Som a la vanguardia dels morosos a Catalunya”.

Rossinyol ha dit que la crisi (i el ministeri d’Hisenda que obliga a fer públiques les factures per accedir al préstec) “han obligat a aixecar la catifa on hi ha la porqueria dels anys de mandat socialista”. Segons Rossinyol, a molts ajuntaments el canvi polític ha facilitat posar al dia les factures però a Sabadell, amb govern socialista des de 1999, “això no ha estat possible”.

Qui ha creat els 25 milions és qui ho ha amagat, qui ha negat el problema i qui ara culpa els altres. I no és culpa dels altres. Ciutats similars a la nostra, com Terrassa no són moroses. Ells han prioritzat pagar la seva gent i a Sabadell no. A Sabadell s’ha prioritzat la imatge, gastar el que no es tenia i els interessos partidistes del PSC. Terrassa deu zero. Barcelona deu zero. Girona deu zero. Malgrat la crisi i totes les dificultats de finançament, que reconeixem.

L’equip de govern va assenyalar que bona part de les factures impagades, 16 milions, ho eren per responsabilitat directa d’altres administracions, sobretot de la Generalitat de Catalunya.

Rossinyol malfia dels números

A més, la federació nacionalista no es creu del tot els números. Creuen que les empreses públiques poden tenir més factures impagades. L’equip de govern assenyala que no n’hi ha. “Que donin la xifra. Fins ara deien que no devíem res i ara han sortit 25 milions. No es creiem l’alcalde; no ens creiem res”, lamenta Rossinyol.

Els regidors de CiU Font, Rossinyol i Beltran, aquest divendres
Els regidors de CiU Font, Rossinyol i Beltran, aquest divendres.

 

Les factures pendents de pagament d’empreses públiques no es poden acollir al pla del ministeri d’Hisenda. Tot i així, CiU vol saber si n’hi ha pendents.

Per on retallar cinc milions?

De cara al pla d’estalvi que ha d’aprovar el consistori abans de finals de mes, i que l’equip de govern ha xifrat en cinc milions d’euros, Rossinyol ha assenyalat que “fa temps que s’hauria d’haver fet”. El portaveu nacionalista assegura que “de senzill no en té res” però que cal retallar allà on l’ajuntament no està obligat a prestar serveis i no tingui conseqüències pels ciutadans que pateixin. Ha assenyalat la revista municipal Sabadell a prop, l’àrea de comunicació i protocol, i la cooperació internacional com tres línies on gratar per reduir aquesta quantitat.

ICV lamenta que el consistori no pugui afrontar les factures

Per la seva part, Iniciativa per Catalunya Verds lamenta que el consistori s’hagi d’acollir al pla del ministeri d’Hisenda, perquè, segons assenyalen, significa que no es pot afrontar el volum de factures impagades. La formació ecosocialista considera:

El govern ha gestionat l’economia del consistori d’una manera poc planificada, ostentosa, amb una línia erràtica de pressupost, sense establir prioritats reals i amb una pèssima gestió dels diners públics”.

Ara demanen que s’eliminin “despeses supèrflues i inútils, que Bustos encara manté” i que no s’ataquin “serveis per a les persones o a drets laborals de les treballadores i dels treballadors municipals”.

Els regidors d'ICV a Sabadell, Carme Garcia i Carles Marlés
Els regidors d'ICV a Sabadell, Carme Garcia i Carles Marlés

D’altra banda, ICV considera més important que mai el compromís d’aprovar un Pla de Mandat pel consistori. Una proposta que es va aprovar en l’últim Ple i que asseguren pot ajudar a planificar l’economia municipal. “Si Bustos i el PSC aprofiten l’oportunitat de fer un bon Pla de Mandat, despropòsits com acumular 25 milions de deute amb proveïdors no haurien de tornar a passar”, asseguren.

2 Comments