L’Ajuntament pren el camí del mig i esquiva demanar presó per Bustos

  • L’Ajuntament no demanarà que Bustos entri ja a presó però tampoc que se li suspengui la pena.
  • A l’espera del molt important posicionament de la Fiscalia, l’acusació popular sí demana l’entrada a la presó.

La Junta de Portaveus extraordinària sobre l’execució de la sentència de la peça de les multes que afecta l’exalcalde Manuel Bustos ha acabat sense acord. Mentre que Esquerra, la Crida i Junts per Sabadell optaven per demanar al tribunal que ho ha de decidir que Bustos entri a presó, el PSC, Ciutadans i Podem consideren que els polítics no han d’entrar en aquest extrem, deixant a la consideració de l’advocat de l’acusació particular l’escrit d’execució de la sentència.

L’Audiència de Barcelona ha obert aquesta setmana la fase d’execució de sentència de la peça que va jutjar la retirada de dues sancions de trànsit a l’exalcalde l’any 2012. Es va jutjar l’any 2018 i ha estat confirmada recentment pel Tribunal Suprem, que ha deixat com a fermes dues penes de 18 mesos de presó (tres anys en total) a l’exalcalde. També es condemna l’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, pels mateixos fets. En el seu cas, 15 mesos de presó.

Ara l’Audiència ha de decidir si Bustos ingressa o no a la presó, però abans de fer-ho, ha d’escoltar les parts. Tant les defenses dels dos acusats com les tres acusacions (Fiscalia; l’acusació particular, l’Ajuntament; i la popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció). Tenen cinc dies per presentar els seus escrits. Davant la urgència, s’ha convocat, a petició de l’oposició municipal, una Junta de Portaveus Extraordinària en virtut d’una moció aprovada fa set anys. Els sis portaveus municipals i Farrés s’han reunit aquest matí.

Sense consens

En la trobada no hi ha hagut consens. Tampoc votació. Esquerra, la Crida i Junts han defensat que es demani l’entrada a presó de l’exalcalde. Per la seva part, tant el PSC com Podem i Ciutadans (partit que havia ajudat a forçar la Junta de Portaveus) han defensat que els càrrecs públics no havien d’entrar a valorar la qüestió jurídica, deixant-la en mans del lletrat. La disjuntiva no s’ha votat. D’haver-se fet, ha avisat Ciutadans, ells s’abstindrien i per tant la proposta de demanar el compliment de la pena podria ser tombada. Els socialistes tampoc plantejaven una votació: si la reunió s’ha celebrat aprofitant una moció del 2013 animant a consensuar els passos entre els portaveus, aquella mateixa moció parlava de consens (acords) però mai de majories (votacions).

El camí del mig

Així que davant la manca de consens i sense votació, s’ha pres el camí del mig. S’ha decidit aixecar acta de la reunió i posar-la en mans de l’advocat contractat per l’Ajuntament, que el va representar al judici i en la fase d’instrucció. El lletrat haurà de fer ara el seu escrit, palesant que no hi ha consens. A la pràctica l’opció més probable és que es limiti a informar el tribunal que no hi ha consens i desisteixi de presentar cap escrit d’execució de sentència. És a dir, com els portaveus no s’han posat d’acord, l’Ajuntament ha llençat la pilota endavant cap a l’advocat.

ERC: el PSC “veta” els drets de l’acusació particular

L’oposició ha posat el crit al cel després de la reunió. El principal grup opositor, Esquerra Republicana, ha acusat Marta Farrés d’impulsar una “maniobra” per “vetar” que es respongui el requeriment de l’Audiència de Barcelona i així no demanar l’entrada a presó de l’exalcalde socialista.

“Denunciem la maniobra del PSC de posar-se de perfil davant aquest requeriment, que desvirtua la democràcia”, assegura el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez. Els republicans consideren la trobada com l’exemple més clar que el PSC no ha passat pàgina de l’època Bustos. “Si l’acusació particular no defensarà que Bustos entri a presó és perquè el PSC no ho vol”, insisteix.

El tercer grup en representació, la Crida, assegura que el PSC, Ciutadans i Podem a la pràctica sí han mostrat un posicionament ben clar. I és el següent: que l’Ajuntament no faci servir els seus drets com acusació per demanar el compliment de la sentència. Els anticapitalistes assenyalen Cs i Podem de fer el joc al PSC en la defensa del seu partit.

PSC i Cs: “que es faci el que digui el jutge”

Per la seva part, el portaveu socialista, Pol Gibert, ha assegurat a aquest digital que ara l’advocat remetrà a la jutgessa la manca d’acord, tot assegurant que els socialistes no tenen criteri per decidir si cal o no demanar que Bustos ingressi a la presó. “Que es faci el que digui el jutge”, assegura Gibert, qui assegura que durant el govern quatripartit mai es va buscar cap consens sobre l’acusació particular en el marc de la reunió de portaveus. És a dir, el govern va tirar pel dret segons la seva opinió. En un plantejament similar es pronuncia el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, qui considera que “com a portaveus no hem d’entrar a valorar si Bustos ha d’entrar a la presó o no ho ha de fer”. Hernández confia en el criteri de la jutgessa.

Què demanarà la fiscalia?

De moment, l’acusació popular ja ha fet públic que demanarà l’entrada a la presó de Bustos tant pel risc de fuga com per l’alarma social que generen els delictes de corrupció. De qui encara no se sap res, i és capital de totes totes, és del criteri de la Fiscalia.

Precedent: el cas de les dietes del gerent dels consorcis comarcals

Hi ha un precedent: l’entrada a presó de l’exgerent dels consorcis comarcals, condemnat a tres anys de presó. Fernández va esquivar l’entrada a la presó després d’arribar a un acord amb Anticorrupció. Malgrat que l’acusació popular va demanar presó, i finalment també la particular (el Consell Comarcal, amb una polèmica política molt similar a la viscuda ara a Sabadell), el jutjat va fer cas a fiscalia i Fernández va evitar els centres penitenciaris tot i estar condemnat a tres anys.

Foto portada: Josep Miquel Duran i Manuel Bustos, al judici celebrat contra ells a l’Audiència de Barcelona l’any 2018. Autor: David B.