L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i el tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant, han presentat aquest dilluns les inversions urbanístiques que hi haurà a la ciutat l’any 2016. Serà el primer pressupost del quatripartit d’esquerres.
Tres espais vinculats a les obres dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya prenen protagonisme inversor: el Passeig de la plaça Major, la plaça d’Espanya i el parc del Nord. A més, es fan les primeres passes per dur a la pràctica el parc de les Aigües, a Can Llong, i una espai ciutadà per concretar al Vapor Cusidó, a la Creu Alta. Durant l’any 2016 hi haurà una reordenació important de la connexió entre l’Eix Macià i la C-58: hi haurà canvis a la Ronda Ponent.
“El govern prioritza la inversió i el manteniment de l’espai públic. Cal iniciar les obres que no poden esperar a que hi hagi grans milions. Cal que les petites actuacions acabin sent les grans inversions”, ha dit l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC).
Passeig de la plaça Major: 960.000 euros
El consistori invertirà 960.000 euros al Passeig, per revertir l’estat actual d’aquesta via. Coincidirà amb l’arribada del ferrocarril al setembre. Però donada la centralitat del projecte i la importància de la inversió, han remès els representants dels mitjans de comunicació a una presentació en els propers dies.
Plaça d’Espanya: 800.000 euros
Es completarà la urbanització en superfície de la plaça d’Espanya amb la segona fase d’obres. Així es completaran els treballs que configuraran aquest nodus de comunicacions, on la propera primavera hi haurà estació de Renfe i de Ferrocarrils de la Generalitat. El projecte es va pactar amb els veïns i fins ara s’ha desenvolupat la primera part, a la part nord, més propera a Torreguitart i Ca n’Oriac. Ara s’actuarà a la part sud, propera a la Concòrdia i la Creu Alta. Sense formar part de la mateixa inversió, es plantaran arbres a l’avinguda de Josep Tarradellas, molt demandats pel veïnat.
Parc de les Aigües: 340.000 euros
Al parc de les Aigües, del barri de Can Llong, s’invertiran 340.000 euros. Es tracta d’un parc llargament reivindicat el projecte del qual no s’ha dut a terme. El nou govern hi introdueix alguns matisos, de caràcter pragmàtic, ja que ara es considera que “es tracta d’un parc natural que ja funciona per ell mateix”, en paraules de Serracant. Durant el 2016 s’adequaran els accessos, es plantaran alguns arbres i s’habilitarà alguna zona d’estada.
Ronda Ponent: 300.000 euros
L’entrada a Sabadell des de la C58 per la Rambla d’Ibèria té dos carrils per sentit. En canvi, la Ronda Ponent té tres carrils per sentit. A partir de la reobertura de la Rambla d’Ibèria, a la tardor, s’aposta per reduir un carril per sentit a la Ronda Ponent i baixar l’actual carril bici de la vorera a la calçada, de forma segregada als cotxes. Així la vorera, que mantindrà l’amplada, serà només per a vianants. L’operació anirà acompanyada amb la instal·lació d’una rotonda en la confluència entre les carreteres de Terrassa i Barcelona, la Rambla d’Ibèria i la Ronda Ponent. “Servirà per redefinir la circulació a tota la zona”, ha apuntat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. “A més, els vianants recuperaran una vorera fins ara segrestada”, ha afegit Serracant.
Vapor Cusidó. 180.000 euros
Al solar que va deixar el Vapor Cusidó, a la Creu Alta, ensorrat en part i després enderrocat, s’hi invertiran 180.000 euros. “Les expropiacions van costar a l’Ajuntament més de cinc milions d’euros i hem d’aprofitar ja l’espai”, ha dit Serracant. Seuran amb els veïns, que van definir un projecte valorat en 300.000 euros, per a prioritzar accions. De ben segur caldrà delimitar l’espai, pavimentar-lo i netejar-lo. En funció del projecte pactat amb els veïns, s’apostarà per elements com jocs infantils o un hort urbà.
Parc del Nord: 100.000 euros
Segons ha dit Serracant, s’invertiran uns 100.000 euros al Parc del Nord. Sumats als 150.000 euros que s’ha compromès a aportar la Generalitat per a reposar arbres, serviran per adequar els accessos al parc i fer-hi “alguna zona d’estada”. És una primera fase de futures inversions.
Es destinaran 400.000 euros a planificar
Les accions a curt termini, que segons Serracant “seran solucions efectives i no de luxe”. I aniran acompanyades d’un seguit d’estudis per avançar en la planificació urbanística. Així es vol tancar el text refós del Pla General (fa 15 anys que no es fa) com a primer pas per canviar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) dels anys 90 de segle passat. A més, es farà un Pla de millora de qualitat de l’aire, un Pla de mobilitat sostenible, un Pla de Planificació Estratègica Territorial, un d’Acció d’Energia Sostenible i es seguirà l’Inventari de Patrimoni. També es treballarà en la ordenació del sector nocturn, en aquest cas, contrarellotge ja que les llicències de la Zona Hermètica caduquen en breu.
Todo lo malo puede incluso empeorar. Antes de gastar una peseta más habría que tener claro si el Paseo quedará peatonal o no y la alternativa aceptable que se dará al transporte público, en especial al autobús. El Paseo actual costó un pastón, pastón tirado si ahora hay que volver a levantar el pavimento, el resultado del cual puede que no guste a los botigueros del centro, que creen que el Paseo les pertenece, cuando el Paseo lo disfruta y pertenece a toda la ciudad. Con el dinero ya tirado o con el que puede que ahora también se tire quizás se prodría haber adquirido la propiedad de la finca del antíguo Euterpe y así ensanchar el espacio público del Centro, que falta hace. En tiempos pretéritos las calzadas se hacían a mil años vista, ahora parece (y es no es una crítica al actual equipo) que duran lo que dura un mandato.