Junts per Sabadell contesta a Junqueras. Autor: David B.

Picabaralla entre Junts i Esquerra per les paraules de Junqueras

El portaveu de Junts per Sabadell, Lluís Matas, nega rotundament que el seu partit “regali institucions al PSC”, unes declaracions que ha llençat Oriol Junqueras fa menys de 24 hores a la bodega Coca. És més: el juntaire ha atribuït aquest mateix retret a Esquerra Republicana: “podem afirmar que va ser ERC qui va regalar el govern als socialistes”.

Lluís Matas ha lamentat que el partit republicà “hagi utilitzat la figura d’Oriol Junqueras per embrutar la seva imatge amb mentides” (més info: ‘Junqueras acusa Junts de no tenir “escrúpols per regalar institucions al PSC‘). El portaveu de Junts assegura que volen un paper “actiu” i “protagonista” al govern de Sabadell i justament per aquest motiu “no ha regalat ni regalaran cap institució”. El juntaire ha sospesat en una mà les accions que ha fet Junts a favor de la ciutat i, en l’altra, les crítiques cap a Esquerra Republicana.

“Esquerra mai ens ha volgut al govern, només volia el nostre suport des de fora. ERC ens va menystenir [l’any 2019]. El senyor Juli Fernàndez [alcalde l’any 2015] va marxar de vacances i quan va tornar a casa, ja hi havia un pacte PSC-Podem. Es van aixecar de la cadira dos cops i nosaltres no ho hem fet cap vegada”.

Matas també ha mirat a ciutats veïnes, com Sant Cugat, per continuar el seu contraatac:

“Si Junts a Sabadell no té escrúpols, què té Esquerra a Sant Cugat que va trencar un govern independentista i va formar govern amb els socialistes?”.

Els juntaires posen en valor la seva contribució a l’hora d’encaminar la ciutat “cap a la capitalitat de la cultura catalana”, un dels principals objectius del govern Farrés.

“No som escolanets d’Esquerra Republicana de Catalunya, no ens marcaran l’estratègia. Nosaltres amb 3 fem més que ells amb 7. No han paït que la ciutadania els treies del govern, no van fer res en quatre anys i no han fet res a l’oposició”.

En aquest sentit, retreuen que ERC estableixi taules de diàleg i de negociació amb el govern espanyol, qui “vol retallar i aniquilar la cultura catalana”. De fet, ERC (de qui depenen els Pressupostos Generals de l’Estat) condiciona el seu vistiplau a una llei audiovisual que garanteixi un mínim de producció i doblatge en català.

Acció-reacció: ERC respon i per partida doble

Embolica que fa fort. Esquerra Republicana reafirma les declaracions del seu president, Oriol Junqueras, i nega el que ha dit Junts per Sabadell aquest matí. El portaveu dels republicans a l’Ajuntament, Gabriel Fernández, assegura que “mai han volgut deixar-los fora del govern” i, de fet, els ha animat a girar l’esquena al “neobustisme” (referint-se al PSC) per buscar un acord entre independentistes i aconseguir així la república catalana en les pròximes eleccions (on la cita es triple: municipals, autonòmiques i generals).

“La sociovergència és el que dona una continuïtat real al govern de Marta Farrés. Què diem d’Esquerra a Junts? Més que als dirigents, a la bona gent que ha votat Junts confiant en unes determinades línies polítiques: us estem esperant. Volem que ens ajudin a formar una alternativa republicana”.

Els republicans estan convençuts que Junts i PSC tenen un acord de govern i per això alerten que o canvien la tònica dels darrers anys o serà difícil aproximar-se a ells. L’alcaldessa i la seva sòcia de govern fins al moment, Marta Morell (Podem), també n’han sortit esquitxades d’aquesta picabaralla entre Junts i ERC: Gabriel Fernández anuncia que “avui Farrés té molta menys legitimitat que l’any 2019”. El 2 de novembre l’Ajuntament dissoldrà el grup municipal de Podem i, per tant, el govern de coalició alçat l’any 2019 quedarà en suspens (més info: ‘Morell es quedarà sense grup municipal el 2 de novembre‘). Consideren que ara mateix Junts té un paper determinant perquè, tal com apuntava ahir Junqueras, “el partit que sosté al PSC a l’Ajuntament de Sabadell és Junts”.

Foto portada: Junts per Sabadell contesta a Junqueras. Autor: David B.

Comments are closed.