Foto portada: una treballadora de l'empresa SMATSA, a la plaça Sant Roc. Autor: Lucia Marín.

17 a 10 a favor d’enterrar l’anul·lació del contracte SMATSA

  • PSC, Cs, Junts i Morell tanquen la via de la Comissió Jurídica Assessora per anul·lar el conflictiu contracte de neteja. ERC i Crida, en contra.
  • Perarnau (Crida) acusa el govern d’inflar el cost d’indemnització a SMATSA per esquivar la nul·litat del contracte.

L’Ajuntament tanca la porta a la revisió d’ofici del contracte de neteja viària per part de la Comissió Jurídica Assessora. Transcorreguts 10 anys de l’adjudicació, i a falta de cinc pel seu final, el consistori considera desaconsellable aquest camí. Si el contracte s’anul·lés l’empresa rebria una indemnització milionària i seguiria prestant els serveis. ERC i Crida han lamentat la decisió. Els anticapitalistes acusen el govern Farrés d’inflar els costos d’anul·lar el contracte per ni tan sols intentar-ho.

El tinent d’alcaldessa de Cohesió Territorial, Jesús Rodríguez, ha llegit l’expedient que es portava al ple. Traduït, ha vingut a dir que l’Ajuntament no buscarà anul·lar el contracte SMATSA perquè seria contraproduent: l’empresa prestaria el servei igualment fins la gairebé extinció del contracte (2027) i a sobre hauria de rebre una indemnització de fins a 12 milions d’euros. Per tot plegat, prefereixen no buscar l’anul·lació a través de la Comissió Jurídica Assessora. Poden haver-hi motius de nul·litat però l’interès públic desaconsella aquest camí. “Si de mi depengués i no hi haguessin conseqüències econòmiques el contracte s’extingiria. Però tenim un ordenament jurídic i la nul·litat, a més, no té un bon recorregut jurídic”, ha insistit la segona tinenta d’alcaldessa Marta Morell.

El plantejament de l’executiu ha sumat Cs i Junts. “No volem que a sobre de rebre un servei no òptim, ara castiguem al ciutadà a indemnitzar l’empresa a través de l’anul·lació del contracte”, ha insistit el portaveu de Cs, Adrián Hernández. Matas (Junts) ha fet bandera de “plantar la bandera blanca, posar pau, fer una comissió de seguiment i posar llum a la foscor” amb la prioritat que els carrers estiguin nets.

ERC i Crida, molestos

La decisió municipal ha irritat ERC i la Crida. “L’informe accepta la nul·litat però ara ens diuen que ha passat el temps i no es pot fer res”, ha lamentat el regidor Raúl Garcia Barroso.

“Tenim un contracte que pot ser nul i votareu que no fem res? Votareu això? Votareu conscientment la nul·litat d’un contracte? Hem d’assumir que hem d’esperar al 2027? Jo no ho puc assumir”.

El regidor de la Crida Lluis Perarnau considera que els fins a 13 milions d’euros d’indemnització “s’han inflat al màxim”. Inclou per exemple el finançament dels camions, que hauria d’anar a part.

“Posen també les liquidacions per anar sumant”. “La possible indemnització real acabaria sent d’un milió i si la sentència Mercuri ens donés la raó la indemnització seria zero”, ha afegit. “Tenen la taca d’arreglar el contracte al 2012; ara afegeixen una altra: blanquejar-lo quan saben que pot ser nul”.

Perarnau ha assegurat que, a més del que marca el contracte (20 milions a l’any), se “sobrefacturen” 100.000 euros al mes [1,2 milions a l’any] en serveis addicionals que no es fiscalitzen.

“Si volen jugar al pòquer, pagui’ns-ho de la seva butxaca”

A la rèplica, el tinent d’alcaldessa Rodríguez ha acusat ERC i la Crida de no fer res a la pràctica durant el govern 2015-2019. “Nosaltres hem treballat sobre la base de no indemnitzar aquesta empresa”, ha insistit.

“Si la Crida vol jugar al pòquer o a la ruleta russa, que ho faci amb els seus diners però no amb els diners dels sabadellencs”, ha insistit Adrián Hernández. “Ens diuen que si perdem, perdem fins a 13 milions, i si guanyem, no guanyem res. Això no ens interessa”, ha insistit el portaveu del partit taronja.

Gibert (PSC) ha definit la Crida com “els millors aliats de l’empresa. Si jo fos SMATSA, voldria tenir a la Crida: volen que segueixi fent la feina i a sobre l’indemnitzen”. Gibert ha assegurat que el seu govern ha posat “dos sancionadors” mentre que el quatripartit no en tenia cap. “Van parlar molt, però de fets poquets. I el que volien fer costava entre 6 i 13 milions als sabadellencs”.

L’adjudicació, a l’espera de judici

El contracte d’SMATSA està en una altra taula. En aquest cas, als jutjats i a l’espera de judici. Dins del cas Mercuri, s’acusa diversos càrrecs municipals, entre ells l’exalcalde Bustos, i la cúpula de l’empresa, de tràfic d’influències en l’adjudicació del contracte, aprovat la primavera de l’any 2012.

Més informació:

Foto portada: una treballadora de l’empresa SMATSA, a la plaça Sant Roc. Autor: Lucia Marín.

Comments are closed.