Foto portada: representants de les associacions de veïns, al ple municipal aquest dilluns. Autor. J.d.A.

Cinc ambulatoris redueixen horaris a l’agost: el ple demana a Salut que rectifiqui

No hi ha estiu sense reducció d’horaris als serveis públics. Aquest any pel que fa als ambulatoris afectaran a cinc. El CAP de la Creu de Barberà obrirà només a matí a l’agost mentre que el CAP Sud ho farà a la tarda. El mateix passarà al CAP Can Rull, que obrirà al matí, i el CAP Can Llong ho farà a la tarda. Com és habitual, el consultori del Poblenou de la Salut tancarà tot el mes. El ple ha mostrat aquest dilluns la seva oposició i demana a Salut que rectifiqui.

La reducció d’horaris ha arribat al ple mitjançant una moció del Partit dels Socialistes de Catalunya en contra, que ha aprovat una declaració en forma de moció per exigir el departament de Salut que garanteixi el funcionament de l’atenció primària en el període estival. La moció ha estat precedida per una intervenció de representants de la Federació d’Associacions Veïnals. La presidenta de l’Associació de Veïns de Campoamor, Montserrat Muniente, ha lamentat que es redueixin horaris estiu rere estiu. La nova regidora de Salut, Sílvia García (PSC), ha recordat que la Generalitat no destina un 25 per cent a l’atenció primària i ha assegurat que “no volem que cap ciutadà tingui menys serveis en funció del codi postal on viu”.

La moció ha sortit endavant sense complicacions. Tothom hi ha votat a favor. No obstant, el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, ha titllat la proposta “demagògica”. En primer lloc, perquè el propi ajuntament redueix horaris a l’estiu per exemple, a les biblioteques o els centres d’atenció social. I en segon lloc perquè les retallades, que va començar el tripartit i va culminar el ‘govern dels millors’ d’Artur Mas, s’han revertit. Fernàndez considera que el PSC utilitza el moviment veïnal contra la Generalitat i ha lamentat que la FAV no abanderi mocions sobre les cues al SEPE, demanant l’obertura de les piscines en onada de calor o per condemnar el “desastre” de Rodalies. El portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, ha acusat el regidor republicà de “veure fantasmes on no n’hi ha” i tirant d’hemeroteca ha reiterat que la despesa sanitària catalana de l’any 2009 no es va recuperar fins l’any 2019 (ERC governa a Catalunya des del 2016 en coalició i des de 2022 en solitari). El portaveu de Junts, Lluis Matas, ha mirat cap a Espanya per recordar el “dèficit fiscal” de 12.000 milions d’euros anuals. Per la seva part, el de Vox César Gil ha assenyalat el PSC per donar suport als pressupostos de la Generalitat d’aquest any. “Són els responsables”, ha insistit.

Foto portada: representants de les associacions de veïns, al ple municipal aquest dilluns. Autor. J.d.A.