Foto portada: la rampa d'accés, que alguna dia haurà de ser rampa de sortida de l'aparcament del Passeig Manresa, en una imatge d'arxiu. Autor: David B

Quatre anys després de comprar la ‘caixa’ del Passeig, s’aprova ara el rescat a SABA

La compra de l’aparcament del Passeig de la plaça Major a l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va ser una de les primeres decisions milionàries de Marta Farrés com alcaldessa de Sabadell. Es va fer a finals del 2019, per 4,8 milions d’euros i a compte del superàvit municipal. Quatre anys després, ni està ni se l’espera. I és que encara no s’ha rescatat el pàrquing de la plaça Doctor Robert, un pas imprescindible. El procediment del rescat va caducar i ara ha tornat al ple.

El preu del rescat ha tornat a passar pel ple aquest desembre, un any i mig després del primer, i gens fructífer cop. Es va aprovar un rescat d’1,1 milions. L’empresa va al·legar, l’Ajuntament no va pactar preu amb ells i tot plegat va quedar a l’aiguera. Com el rescat no s’ha dut a la pràctica, s’ha perdut un any i mig i ara s’ha tornat al ple. A la segona, el preu proposat per l’Ajuntament serà de 750.000 euros. Per què? Perquè falta menys per acabar la concessió, que finalitza l’any 2029.

Foto portada: sortida de l'aparcament de la plaça del Doctor Robert. Autor: David B.
Foto portada: sortida de l’aparcament de la plaça del Doctor Robert., l’any 2022 Autor: David B.

Tot plegat és un pas previ, un altre. Quatre anys després de la compra de la caixa per fer el gran projecte, i polèmic, del pàrquing unificat del Centre. Un cop recuperat el pàrquing de Doctor Robert, es treurà a concurs el macroaparcament unificat del Passeig de la plaça Major i doctor Robert, que tindrà 440 places per cotxes i 54 per a motos. Les obres costaran 4,7 milions segons els càlculs municipals, que haurà d’assumir el nou concessionari. L’entrada estarà al carrer de la Salut, a la plaça de l’Àngel, i la sortida al Passeig Manresa. La rampa del Passeig Manresa quedarà reduïda a la meitat. L’entrada actual de la Casa Duran quedarà clausurada i també la perillosa sortida del Zara, al carrer del Sol.

Aparcament Passeig SABA
L’entrada al pàrquing per la Casa Duran, que alguna dia serà clausurada, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

El govern defensa que construir un aparcament al bell mig de la ciutat “continua el procés de pacificació” ja que es guanyarà espai per als vianants. El tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Adrián Hernández, ha assegurat que tot plegat forma part de pacificar l’eix central, des de la plaça de les Dones del Textil fins la Rambla, i de la supressió de places de zona blava del Vapor Turull. “Al final del procés no hi haurà augment de places de pàrquing; en perdrem”, ha assegurat.

Crítiques

Sabadell En Comú Podem ha criticat de nou l’operació. El seu portaveu, Joan Mena, ha assegurat que va contra els temps construir un aparcament dins del que serà la zona de baixes emissions. “Caldria apostar pel transport públic i per fer pàrquings dissuasius a les afores”, ha assegurat. També la Crida. No obstant, els anticapitalistes han votat a favor de rescatar la concessió, en el benentès que l’Ajuntament podria decidir clausurar el pàrquing sense més. Vox ha demanat places en pupil·latge al nou aparcament. Finalment el rescat ha sortit endavant amb l’únic vot contrari dels comuns i l’abstenció d’ERC.

Calendaris pulveritzats

La realitat ha pulveritzat tots els calendaris: l’any 2021 el govern creia que el pàrquing estaria funcionant l’any 2024. A 12 dies del 2024, l’Ajuntament preveu tenir les claus del pàrquing de Doctor Robert l’1 de gener de 2025 sempre i quan hi hagi acord amb SABA. Després, i amb un concurs públic pel mig, caldrà fer les obres per unificar.

Més informació:

Foto portada: la rampa d’accés, que alguna dia haurà de ser rampa de sortida de l’aparcament del Passeig Manresa, en una imatge d’arxiu. Autor: David B