Fàbrica Artèxtil. Autor: David B.

Recels per la manca de concreció dels usos de l’Artextil i la Sallarés Deu

  • Aprovada la compra dels dos edificis industrials per un total proper als vuit milions. 
  • L’oposició demana usos i calendari. El PSC creu que s’ha comprat “a preu de mercat”. 

El ple de l’Ajuntament ha aprovat comprar el 70 per cent de l’antiga fàbrica Artextil i el 100 per cent de l’illa Sallarés Deu, al barri de Gràcia. En total, prop de vuit milions d’euros provinents del superàvit de l’any 2017. 

Més enllà de la compra, l’oposició demana concrecions: “no tenim espais com aquests, ja se n’han perdut suficients però ara cal mantenir-los, recuperar-los i donar-los ús”, diu Silvia Renom (CiU). Tem que si no hi ha ús la despesa de manteniment es convertirà en un sobrecost. Demana projecte i calendari. El portaveu del PSC, Josep Ayuso, es pregunta en la mateixa línia: “què en farem d’aquests espais?”. Ha afegit en la mateix paquet l’edifici de la Maternitat, que “el govern central vol cedir a la ciutat” però encara no és de la ciutat. Ayuso creu que s’ha comprat a preu de privat: “hem pagat el que el mercat, el gran monstre, mana”.




Per la seva part, el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha destacat que el quatripartit es gasta sis milions d’euros en patrimoni quan ha invertit gairebé la meitat, 3,5 milions, en política d’habitatge. A més, veu incapaç l’actual govern de donar ús a les peces, amb el precedent del castell de Can Feu o el vapor Pissit. “Hem de creure que ara tindran projectes quan no l’han tingut en tres anys?”, s’ha preguntat. També ha mostrat els seus dubtes el no adscrit, abans PSC, Lluis Monge: “anem acumulant espais però no n’arreglem cap: tenim el Vapor Turull, els molins del riu i ara incorporem nou patrimoni. Està bé però, què en farem?”.

Fernàndez: primer comprar, després usos

“Estem en el punt de buscar que hem de fer amb aquestes peces estratègiques. Per fer-ho primer has de tenir els edificis. Ara teníem l’oportunitat de comprar”, ha argumentat el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez. Destaca que ara es tenen 18.000 metres quadrats en dues zones estratègiques. Respecte a les crítiques d’Hernández (Cs) comparant la compra de patrimoni amb la inversió en habitatge, ha recordat que “ens estem gastat 30 milions d’euros en expropiacions forçoses sense cap valor estratègic” i sosté que les inversions provinents del superàvit no poden finançar la compra d’habitatge. Fernàndez defensa que no s’ha pagat el preu de mercat, si no que s’ha arribat un preu inferior al de sortida.

Foto portada: l’entrada principal de l’Artextil, a Covadonga. Autor: David B. 

Comments are closed.