Visita de la consellera de Recerca i Universitats a Sabadell. No han passat desapercebudes les seves paraules en relació al projecte de l’Artextil, impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona a partir de la cessió que li va fer l’Ajuntament l’any 2021. Ha de ser el cor del sistema universitari local. El projecte està definit. Però Montserrat ha demanat “rigor i calma”. “Estem avaluant el projecte”, ha assegurat davant l’alcaldessa, Marta Farrés.
Visita de la consellera d’Universitats a la ciutat, Núria Montserrat, primer a la Corporació Sanitària Parc Taulí (Unitat Docent de la UAB tant a Medicina com a Infermeria, i institut de recerca amb l’I3PT). Després ha visitat l’Ajuntament, on ha estat rebuda a la sala de plens per membres de l’equip de govern, el portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, i altres membres de la societat local.
En la recepció oficial, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assegurat que tenim molts “projectes compartits” amb Recerca i Universitats. S’ha posat en marxa la Unitat Docent d’Infermeria, amb 75 places, per exemple. I tot l’eix de la Gran Via: Parc Taulí i campus de Covadonga, ESDi (Universitat Ramon Llull), o potencialment l’Aeroport amb la Politècnica (UPC).
Però sobretot cal avançar en el projecte per convertir l’Artextil en l’epicentre universitari de la ciutat i l’anomenat Campus de Ciències de la Vida i la Salut. El govern quatripartit va comprar la icònica Catedral del tèxtil per 3,2 milions l’any 2018 -en una operació no exempta de polèmica posterior-. Després de l’arribada de Marta Farrés a l’alcaldia, l’any 2021 es va cedir l’edifici a l’Autònoma sense cap cost per mig segle. I un any després es va aprovar una subvenció de 4 milions per ajudar a la seva adequació. Llavors es va estimar que el projecte, sempre liderat per la UAB, costaria 5,5 milions.
El concurs d’idees
Fa gairebé un any el rector de la UAB, Javier Lafuente, i el govern municipal, van presentar l’ambiciós projecte guanyador del concurs d’idees (més info: ‘Així serà la futura Artextil, de fàbrica a campus‘). Llavors Lafuente va assegurar que les obres de la primera fase començarien a principis de l’any 2026, per acabar abans de l’inici del curs 2027-2028. En aquell moment, el rector va parlar d’una inversió de 8 milions d’euros, un increment notable respecte els 5,5 abans esmentats. Farrés va recalcar que el lideratge ja el portava la UAB: “els calendaris ara ja són més seus que seus”, va palesar llavors. Ara, en relació al projecte liderat per l’Autònoma, la consellera ha assegurat el següent:
“Estem avaluant el projecte de l’Artèxtil amb la UAB. És un projecte que ara mateix estem avaluant i hi volem donar compliment però ho farem des del rigor i la calma. Intentarem amb la major premura possible continuar amb les converses necessàries per donar forma a aquesta projecte entre altres que tenim”.
Les paraules de Montserrat han causat sorpresa entre alguns dels presents. Abans de la intervenció de la consellera, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, havia reivindicat l’aposta per la universitat i la recerca. Ha defensat que “més enllà de Barcelona passen coses”.
Com serà el campus de Sabadell?
La nau té en total 7.600 metres quadrats. Segons el resultat del concurs d’idees de la UAB, 2.800 seran ocupats per la Unitat Docent de la Facultat de Medicina, que hi ubicarà primer la Unitat Docent d’Infermeria, a partir del curs 2027-2028. S’hi preveuen 75 places.
Posteriorment, en un termini encara indeterminat, s’hi traslladaran els estudis de Medicina que es fan al Parc Taulí actualment. La torre que dona a la Gran Via serà la seu dels espais de recerca i viver d’empresa del Campus i tindrà un bar-restaurant. I encara més endavant hi hauria una tercera fase, per actuar a la banda paral·lela al carrer de Covadonga.
Història de l’Artextil
L’edifici de l’Artextil va ser construït als anys 40 del segle passat per Santiago Casulleras. És el millor exemple d’arquitectura industrial racionalista de Sabadell. La nau va ser objecte d’una operació immobiliària fa una dècada i mitja. El 30 per cent no protegit es va vendre a Solvia, l’antiga promotora del Banc Sabadell, que hi farà pisos, que s’estan construint ara mateix.
L’any 2017, les peticions per conservar l’Artextil van revifar i l’Ajuntament va augmentar el percentatge protegit, incloent-hi la sala de cosidores i altres elements, de tal manera que es va protegir i salvar el 70 per cent de la superfície inicial del conjunt a canvi de 3,2 milions d’euros.
Foto portada: simulació de l’entrada a la nova Artextil, segons la proposta guanyadora del concurs d’idees, formada per la UTE Tomàs Morató & Vivas Arquitectos Barcelona SLP / cedida.