Temps de mudança a Junts per Sabadell per la sobtada marxa de Ciuró

  • Junts farà córrer la llista i Lluis Matas (número 4 a les municipals) serà el nou regidor.
  • L’equip municipal juntaire decidirà en una trobada aquesta tarda qui serà el nou portaveu municipal.

La fins ara portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, deixa la política municipal. Aquest dimecres prendrà possessió com a consellera de Justícia del nou Govern català. Es veu obligada a deixar l’acta de regidora. Fins ara amb un lideratge més que clar, els juntaires quedaran en certa provisionalitat la resta del mandat. Temps de mudança en un grup que ha alternat l’independentisme amb una relació preferent amb els socialistes.

El nomenament de Ciuró agafa amb el peu canviat el seu grup municipal. Tot es va precipitar des de divendres, quan el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, va contactar amb l’exdiputada per copsar si es veia com a consellera de Justícia i hi estava disposada avisant-la que hi havia més noms sobre la taula. En aquell primer contacte, Ciuró va dir que sí. Ja havia rebutjat ser consellera l’any 2019.

“Llavors acabàvem de començar amb Junts per Sabadell i no em va semblar lleial ni coherent deixar el projecte tot just arrencava. Però al govern del teu país no li pots dir dues vegades que no i ara tenim l’equip en marxa a Sabadell. Jo marxo però l’equip es queda”, ha explicat en una trobada informal amb la premsa local aquest dimecres.

L’exdiputada al Congrés va tornar a la política municipal fa dos anys després de guanyar les primàries del PDeCAT a la fins llavors regidora Sílvia Renom. Van ser unes primàries reals (com les de Farrés versus Ayuso al PSC l’any 2014 i com aquelles van deixar ferides, vencedors i vençuts). No hi va haver integració. Ciuró va fer una llista a la seva mida: un equip ple d’independents i de persones de confiança. La plana major del PDeCAT en va quedar fora: la mostra és que en les passades eleccions autonòmiques l’estructura local del partit posconvergent va ser costat a Àngels Chacón: la presidenta local Cíntia Caballé o l’exregidor Carles Rossinyol van fer campanya amb el PDeCAT i contra Junts.

Ciuró assegura que a Junts “hi ha equip”. Però el cert és que el dia a dia del seu grup municipal, principal soci de l’executiu PSC-Podem, queda alterat. I el lideratge de Ciuró no se supleix així com així. Qui la substituirà? Qui serà el portaveu? Tindran la mateixa línia en relació al PSC que fins ara? Qui serà el candidat puigdemontista l’any 2023? Si no tot, molt està ara a l’aire.

Ciuró, aquest dimarts. Autor: David B.
Ciuró, aquest dimarts. Autor: David B.

De moment, se sap que Ciuró serà substituïda pel número 4 de la llista, Lluis Matas. Matas és empresari, va ser vicepresident de la Cambra de Comerç durant vuit anys, ha estat vinculat al Gremi de Fabricants i té bones relacions amb els socialistes, i també amb Podem. Durant la primera part del mandat, va ser assessor de Junts per Sabadell fins que ho va deixar al ser contractat com a responsable de màrqueting d’una coneguda marca de restauració.

Qui serà el nou portaveu municipal? És a dir, qui acabarà sent la principal veu de Junts a l’Ajuntament? Aquesta tarda el nou grup municipal (Francesc Baró, el número 2, Quim Carné i Lluis Matas) es reuniran amb l’equip de Junts per decidir-ho. Ciuró ja no entrarà en aquesta decisió “per fer les coses bé”. Tampoc ha volgut entrar, ni descartar-se, de cara a ser alcaldable d’aquí a dos anys:

“No ho he pensat. Ara toca aterrar a la conselleria i deixar Sabadell de la millor forma possible. Ningú és imprescindible”.

Ciuró reconeix que tenia bona entesa “política i també personal” amb l’alcaldessa, Marta Farrés. Serà la primera alcaldessa amb qui es reunirà quan prengui possessió i quadrin les agendes. Abans visitarà les tres presons amb dirigents independentistes (Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras, on hi ha Carme Forcadell) i es reunirà amb els familiars dels presos a través de l’Associació Catalana pels Drets Civils. Tornant a Sabadell, creu que la relació de confiança amb l’executiu pot seguir: “no hi ha cap motiu per pensar que no serà així”.

Foto portada: Ciuró, atenent la premsa, aquest migdia. Autor: David B.