No hi haurà fusió entre el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consell Comarcal del Vallès Oriental. Tampoc es crearà un nou òrgan supramunicipal en aquesta línia. “Està absolutament descartat”, segons el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez. Els dos consells, però, cooperaran per buscar sinergies entre els Vallesos.
Segons ha explicat Giménez, també alcalde de Castellar, “no existeix un consens territorial bàsic per tal que es constitueixi un nou òrgan”. Tot i així, el Consell d’alcaldes i alcaldesses ha proposat un acord entre els dos consells comarcals per treballar de forma conjunta àmbits d’actuació concrets i actuar com a grup de pressió davant d’altres administracions.
Està absolutament descartat que d’inici es faci una fusió de les dues comarques. Seria un despropòsit començar el debat dient a la ciutadania que fem una nova administració”, ha assegurat.
La decisió s’ha pres després de la presentació de l’estudi Les oportunitats de desenvolupar polítiques conjuntes al territori dels Vallessos, elaborat per l’Institut Cerdà, per encàrrec de la Diputació de Barcelona. Hi veu algunes línies de treball conjunt: política industrial i empresarial, Formació, Ocupació, Turisme, Infraestructures, Transport públic, Habitatge, Espais naturals, Residus i Intercanvi de coneixements. “Existeix un potencial de col·laboració important entre les dues comarques”, manté Giménez. Sí hi ha un cert consens que cal aprofundir les relacions entre el Vallès Occidental i el Vallès Oriental per a fer-les més “efectives”.
Giménez sosté que ja hi ha alguns òrgans de cooperació entre els dos Vallesos, com l’Associació B-30 o l’Eix de la riera de Caldes. “Hem de veure quin potencial els podem donar”, assegura Giménez. El president del Consell Comarcal del Vallès Oriental i alcalde de Vallromanes, David Ricart, present al Consell d’Alcades, afegeix que “si treballem plegats colze a colze podrem aconseguir bons resultats”.
L’estudi presentat per l’Institut Cerdà va en la línia de redactar un Pla Estratègic del Vallès. Els consells comarcals creuen que cal anar cap a sistemes de cooperació institucional més formalitzats, tot i que sense fusió.
I fins ara no se’n han donat compte que han de colaborar?
Calia un estudi (pagat amb diner públic) per dir-ho?
És evident, excepte per aquells que no ho vulguin veure, que al Vallès hi manca ordenació i “governança”.
No es tracta d’una altre nova administración: si no de una de sola que tingui més competències
De racionalitzar l’administració i eliminar poltrones de polítics, ni parlar-ne.
Tenen tota la raó amb això de la fusió. El que convé és la dissolució dels dos Consells Comarcals i fermar una nova governança al servei de la ciutadania del Vallès. Som una bioregió i una comunitat diversa i plural des del Llobregat a la Tordera.
Adéu comarca-frontera i benvinguda bioregió!