Barraques: l’emergent Festa Major paral·lela

Al marge del programa oficial contractat i elaborat per l’Ajuntament, ja fa 14 anys que a la nostra ciutat té lloc una Festa Major alternativa, organitzada per diverses entitats de caire polític, social, grups d’ esplai o cultura popular, que tenien en comú la inquietud per oferir un espai d’oci alternatiu destinat principalment al jovent de la ciutat, ja que consideraven que el programa creat des de l’Ajuntament no tenia prou activitats, ni resultaven especialment atractives, per aquest sector.

Al principi es van instal·lar a la Bassa, on després de varis anys van marxar per no considerar-lo un espai prou ben comunicat ni suficient pel seu projecte. Després de diverses ubicacions a la ciutat (Pl. Creu Alta, Mercat, UAB…) arriben a l’aparcament del carrer Creueta, una vella aspiració que han aconseguit i que els satisfà plenament per “estar al Centre, fàcilment accesible per tothom, resulta fàcil de combinar les nostres activitats amb les del programa de l’Ajuntament ja que també estan ubicades al Centre i la gent que vulgui fer de tot no s’ haurà de desplaçar gaire”. Aquest canvi d’ ubicació, després d’ anys de refús per part de l’ Ajuntament, els ha sorprès positivament.

Per primer cop en 14 anys hem vist un canvi d’ actitud per part d’ ells. Crec que finalment estan admetent que els estem treient les castanyes del foc pel que respecta a programació d’oci juvenil ja que ells no tenen un programa adequat. I estan admetent que la nostra participació és imprescindible per cohesionar la ciutat. També hi ha una part de rentat d’imatge política, ara que el seu partit està a l’oposició tant al Govern de la Generalitat com a l’ espanyol, d’ intent de canviar el discurs i valorar el treball voluntari que fem els joves”.

Parlem amb José Luis Castet i Aurora Murillo, que ens fan un resum del programa d’aquest any. Es calcula que hi passaran unes 20.000 persones.
La principal novetat, i el que voldríem potenciar per sobre de tot és l’espai de tardes, tot i que ja havíem fet coses en el passat aquest any hem intentat ampliar-ho, oferint moltes activitats per nens de diverses franges d’edat, tallers infantils, tirolines…. Ens trobem que la majoria de gent fidel que venia a Barraques des del principi ja són pares i mares, i calia crear aquest espai familiar”.

Barraques vol deixar clar que són un espai totalment autogestionat:

Les entitats que hi formen part costegen la seva participació, i els membres de les comissions dediquem el nostre temps i esforç sense cap mena de remuneració. Inclús ens comporta despeses a nivell de transport, telèfons etc. ja que tots ho fem des dels nostres particulars. Ho fem perquè creiem en el projecte d’ oferir a la ciutat aquest espai d’ oci alternatiu”.

El cost estimat de Barraques, només en infraestructures, és de 18.000 a 20.000 euros, als quals s’ ha de sumar l’import de les activitats en si mateixes, que calculen en menys de 10.000 euros. ” Si no aconseguim cobrir costos, cada entitat participant assumirà la resta”, diuen.

“L’ Ajuntament només fa la neteja viària, que han de fer igualment i no els suposa cap cost extra. En quant a seguretat privada o policia, sempre ens hem negat a tenir ja que no volem incórrer en cap despesa pública innecessària” . De fet, lamenten que l’ Ajuntament no adapti els horaris del transport públic als de Barraques, ja que l’autobús acaba quan acaben les activitats del programa oficial. “És important que la gent dels barris perifèrics també pugui accedir-hi de forma segura, sense haver d’agafar cotxe, i s’ha de potenciar l’ús del transport públic. No entenem la postura de l’ Ajuntament en aquest punt”. Barraques tancaran cada dia a les 4 am, a diferència del passat on les activitats s’ havien allargat fins les 6 o les 7 del matí.

Un dels concursos que es fan a Barraques. Foto: CFPS
Un dels concursos que es fan a Barraques. Foto: CFPS

Continuen: “També volem promoure la cultura popular, i recuperar el sentit clàssic de la Festa Major: que hi hagi alegria, poder sortir amb els amics i passar-s’ho bé, fer ciutat, poder sentir-te orgullós de la teva ciutat i disfrutar-la… Com cada any no hi falten els Garrotins, els Bastoners, i els dinars i sopars a preus populars, i com a novetat, el Ball del Fanalet, un element típic de les Festes Majors del s. XX”

En quant als concerts, molt variats i nombrosos, destaquen que durant tot l’any treballen buscant grups i reben propostes de grups locals, i alguns de fora, interessats a participar-hi. “Es fa una selecció, i a més organitzem el concurs Cebatrons, on el guanyador té com a premi la seva participació. Aquest any els convidats són Kalaña. Intentem potenciar els grups locals però donem veu a gent d’ altres indrets”

Bici-Tapa i Correbars

Altres activitats són l’obertura de la festa a càrrec del col·lectiu Animalada (Dijous a les 22h, pl. del Gas), amb pregó i cercavila, el Ier Bici-Tapa (dissabte a les 12.00, recorreguts de vermut en bicicleta) i el clàssic Correbars (dissabte a les 19h des de Can Capablanca) que aquest any sota el lema “El món s’ acaba. Festaires al rescat!” estarà ambientat en la famosa sèrie televisiva Baywatch (“Los vigilantes de la playa”). Prometen que serà molt divertit.

Diables en una edició anterior de les Barraques. Foto: CFPS
Diables en una edició anterior de les Barraques. Foto: CFPS

Com a fi de festa, i aprofitant la coincidència de la Diada Nacional de Catalunya, els col·lectius de l’Esquerra Independentista dels que formen part els participants oferiran un sopar popular.

Són conscients de la imatge “antisistema” que dónen ( la il·lustració del programa d’ aquest any és ben explícita) i tot i estar d’ acord, remarquen que són molt més que política. “Creiem que des del teixit associatiu popular i juvenil podem formar consciències i canviar aquest sistema capitalista que ens aboca a la misèria. Per això fem xerrades i mostres i estem oberts a qualsevol suggerència d’activitat a través del mail [email protected]“.

Foto portada: Barraques.

Els comentaris estan tancats