Així estan els carrers de Sabadell aquest Divendres Sant. Autor: David B.

Com participar en el recull de material per documentar l’impacte de la pandèmia?

L’Arxiu històric de Sabadell s’adhereix a la campanya #ArxivemlaCovid19 on es pretén recollir imatges, vídeos, documentació gràfica o qualsevol testimoni que ajudi a explicar a les generacions futures l’experiència col·lectiva que s’està vivint amb la pandèmia provocada pel Covid-19. Aquesta iniciativa està impulsada per l’Associació d’Arxivers de Catalunya a la que s’han adherit diversos arxius i fonts documentals de tota Catalunya.

La documentació que es pot fer arribar ha d’incloure fotografies i vídeos de Sabadell que permetin entendre com s’està vivint el confinament, tals com carrers buits de gent, aplaudiments des dels balcons, activitats dutes a terme pels hospitals, farmàcies o supermercats, l’obertura i els primers dies d’activitat dels comerços, així com expressions musicals, culturals o artístiques, entre d’altres. Aquesta documentació es pot presentar en format de paper o format digital.

Com ho heu de fer?

  • Per participar-hi, primer cal fer una selecció dels materials que no serveixin, com per exemple imatges borroses o desenfocades. Es recomana triar tot aquell material que tingui més contingut informatiu o una millor composició.
  • Comproveu que la informació del dia i l’hora que han estat generats els vostres fitxers digitals són correctes. Això servirà als arxivers per contextualitzar millor els documents i evitar errors en la seva datació.
  • Creeu un document de Word on constin les dades personals del donant (Nom i Cognoms, DNI, adreça postal, codi postal, telèfon de contacte i correu electrònic).
  • El nom i cognoms de l’autor de les fotografies, vídeos o documents.
  • Una breu descripció del seu contingut (ubicació, acció que es recull).
  • Abans d’acabar llegiu les ‘Condicions de participació’ que trobareu a la web de l’arxiu, i, si hi esteu d’acord cal copiar el text en el document Word abans d’enviar-lo.

On ho heu d’enviar?

Podeu enviar els vostres documents de forma telemàtica a través de les següents opcions:

  • Per correu electrònic a l’adreça ahs@ajsabadell.cat indicant en el títol ‘Arxivemelcovid19’.
  • Per l’aplicació gratuïta d’intercanvi de documents Wetransfer si el material que envieu pesa més de 10 MB.
  • Podeu portar-ho presencialment, quan el confinament hagi acabat, a la seu de l’Arxiu Històric de Sabadell situat al carrer de la Indústria, 32. El personal de l’arxiu us atendrà amb cita prèvia i descarregarà el material de manera segura.
  • Si disposeu de material que vulgueu cedir però teniu dubtes escriviu un correu a l’adreça ahs@ajsabadell.cat i us assessoraran sobre quina és la millor manera de fer arribar els vostres arxius.

Aquesta campanya té com a objectiu conservar el passat, però juga també un paper molt rellevant en la documentació del present i en la transcendència de determinats moments històrics en el moment precisament en què es viuen.

L’Arxiu Històric farà una crida a la ciutadania per documentar l’impacte de la pandèmia

Foto portada: l’Eix Macià, totalment buit, el Divendres Sant. Autor: David B.